Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti’s Limoncello Test – welke limoncello’s zijn het lekkerst?

Hoe kunnen we het eerste weekend van de zomer beter inluiden dan met limoncello? Deze zonnig gele citroenlikeur is dé Italiaanse afsluiting van oneindig durende diners op zwoele zomeravonden. Daarom hebben we heel veel limoncello voor jullie getest, om een top 10 samen te stellen van de allerlekkerste limoncello’s die er te koop zijn.

Aanvoer vanuit Sorrento of van het Siciliaanse platteland

De allerlekkerste limoncello maak je natuurlijk zelf, maar daar heb je wel een kistje Italiaanse citroenen én een flinke portie geduld voor nodig. De citroenen die in het zuiden van Italië elke dag opnieuw door de zon zijn gekust, smaken immers beter dan welke andere citroenen ook.

Veel citroenen die worden gebruikt voor het maken van limoncello, groeien ten zuiden van Napels, aan de kust rondom Sorrento. Meer dan de helft van de citroenen die in Italië worden geoogst, komen echter van Sicilië.

Door het klimaat op Sicilië duurt het groeiseizoen op het eiland lekker lang en zijn er dus verschillende oogstmomenten. De citroen heeft hierbij steeds een andere kleur: de primo fiore, die wordt geoogst in de herfst, geeft de gele citroenen zoals we die uit de winkel kennen, de bianchetti (wit van kleur) worden geplukt in het voorjaar en de verdelli (groen van kleur) hartje zomer.

Mocht je zo’n kistje fijne citroenen hebben bemachtigd, dan duurt het nog wel even voor je een glaasje limoncello voor je hebt staan. De citroenschillen moeten namelijk goed kunnen weken in de alcohol. Je moet na het schillen van de citroenen dan toch echt een paar weken wachten voor je het eerste glaasje in kunt schenken.

Gelukkig zijn er heerlijke alternatieven op de markt. Maar welke is nu het lekkerst? Om dat te kunnen bepalen, testten we de afgelopen weken heel veel verschillende soorten limoncello, om uiteindelijk de tien allerlekkerste Italiaanse limoncello’s te kiezen, waarmee je je meteen op een Italiaans terras waant.

Ciao tutti’s Limoncello Top 10

Het testresultaat! We tellen af van nummer 10 tot en met nummer 1, de állerlekkerste limoncello. In de top tien vind je overigens allemaal ambachtelijk gemaakte limoncello’s, die onderling slechts op kleine punten van elkaar verschillen, maar die het met afstand winnen van limoncello’s die op grote schaal worden geproduceerd.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#10 Limone d’Oro / 340

Over de hekkensluiter werden we het niet helemaal eens, vandaar een gedeelde tiende plek voor Limone d’Oro en 340. Met citroenen uit Sorrento maken Peter Romeijnders uit Zutphen en Rutger Wolters uit Epse een klassieke limoncello met een Gelderse touch. Deze Limone d’Oro, gouden limoncello, is hier te koop.

340 is van Belgische makelij. De naam verwijst naar de 340ste dag van het jaar, 6 december, de dag dat het limoncello-avontuur van de makers begon. Gill Van Bruwaene en Sander Dewandelaere, beiden werkzaam bij restaurant Coeur d’Amis in Zwevezele, waren op reis in Italië en wilden een limoncello creëren zoals ze ‘m daar proefden, met alleen de beste citroenen en puur vakmanschap. Bestellen kan via deze link.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#9 Limoncello Rau

We wilden ook iets anders proeven dan limoncello met citroenen van Sicilië, Napels, Capri, Sorrento en de Amalfikust en dus maakte deze likeur van Sardijnse citroenen ook deel uit van onze proefselectie. Hoewel onze voorkeur uitgaat naar limoncello’s met citroenen uit de authentiekere streken, is deze variant van Sardinië absoluut de moeite waard om een keer te proeven.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#8 Jan Limoen – de Hollandse Limoncello

De Brabantse destilleerder Jan Limoen gaf simpelweg zijn eigen naam aan De Hollandse Limoncello die hij maakt, met citroenen uit Sorrento. Je proeft de Italiaanse zonnestralen, maar Jan voegt ook munt en vanille toe. Op de website JanLimoen.nl vind je alle adressen waar je deze Hollandse Limoncello kunt drinken; bestellen voor thuis kan via deze link.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#7 My Limoncello

Deze limoncello van Lorenzo Inga wordt gemaakt van Siciliaanse citroenen. Volgens de makers blijft die smaak ook behouden als je de limoncello niet ijskoud drinkt, maar wij geven toch de voorkeur aan een glaasje direct uit de vriezer, dan komt de citroensmaak het beste tot zijn recht. My Limoncello is verkrijgbaar via de betere slijter.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#6 Limoncello di Zabbia

Een oud familierecept werd nieuw leven ingeblazen, met als resultaat de honderd procent biologische Limoncello di Zabbia. Lekker puur van smaak, precies stroperig genoeg, maar nét iets minder fris dan de volgende limoncello’s.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#5 Koreman’s Limoncello

De Brabantse broers Thom en Frank Koreman voegen heel wat liefde toe aan hun limoncello, die ze eerst alleen voor hun eigen familie en vrienden maakten. De citroenen worden namelijk niet alleen met de hand geschild, maar de limoncello in wording wordt ook nog eens dagelijks met liefde geschud.

foto: Koreman’s Limoncello

Gelukkig kunnen papa en mama Koreman waar nodig bijspringen, want de vraag naar Koreman’s Limoncello neemt nog altijd flink toe. Zeker nu ze een zilveren medaille hebben gewonnen tijdens de International Wine & Spirit Competition 2020. Ook proeven? Koreman’s Limoncello is hier te koop en via deze link ook online te bestellen.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#4 Limoncello di Fiorito

Een all time favourite, deze limoncello van wederom twee broers, dit keer met een Siciliaanse familiegeschiedenis. De volle smaak van hun limoncello is dan ook deels te danken aan de biologische Siciliaanse citroenen uit de familieboomgaard.

foto: Limoncello di Fiorito

Limoncello di Fiorito is te koop bij Albert Heijn en Gall & Gall. Zet voor een zomerse aperitivo dan ook meteen de limoncello tonic van Fiorito op je lijstje, heerlijk verfrissend!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#3 HG Limoncello

De eerste podiumplek van onze limoncellotest, met een bronzen medaille, is voor HG Limoncello, die we relatief laat in het proefproces ontdekten, maar die bij de meeste proevers meteen hoog in de ranking eindigde. Niet gek als je weet dat ook hier het hele proces op ambachtelijke wijze plaatsvindt.

De biologisch geteelde citroenen uit Italië worden, eenmaal op de Limburgse keukentafel, met de hand geschild door Hub Merx en zijn neef Gilbert. De citroenschillen worden vervolgens volgens een uniek recept – waar lang aan gesleuteld is – tot limoncello omgetoverd, die daardoor lekker natuurlijk smaakt, met een aangenaam bittertje en niet te zoet.

foto: HG Limoncello

Zelfs een klein glaasje laat je met je ogen dicht bijna die unieke combinatie van zonneschijn en zeelucht op een terras hoog boven de Amalfikust ruiken. Gelukkig helpt een tweede glaasje perfect tegen de heimwee die dat oproept…

HG Limoncello is hier te koop. Bestel zeker ook een fles Arancello; deze sinaasappellikeur valt buiten onze test, maar smaakt ook meer dan voortreffelijk!

limoncello-citroenlikeur-Italie

#2 DiGusti Limoncello

De smaakverschillen tussen de nummers één, twee en drie zijn niet zo groot als eerder in de top tien, maar we moeten natuurlijk wel een classificatie maken. De zilveren medaille gaat daarbij naar de limoncello van DiGusti.

DiGusti produceert zijn limoncello samen met Gennaro, die aan de Amalfikust een speciale citroensoort met extra dikke schil teelt, die uitsluitend voor de limoncello van DiGusti wordt gebruikt. Mede dankzij Gennaro’s authentieke recept is de limoncello ietwat stroperig en precies zoals je je het eerste glaasje onder de Italiaanse sterrenhemel herinnert.

DiGusti’s limoncello werd eerder dit jaar door de WSA (World Spirit Awards) werd bekroond met dubbel goud. Zelf proeven? De limoncello van DiGusti bestel je via deze link.

foto: DiGusti

De limoncello viel overigens niet als enige in de prijzen. DiGusti’s Mandarinello (mandarijnlikeur) kreeg een gouden vermelding; de Limonciòccolat (chocolade/citroenlikeur) sleepte de zilveren beker binnen. Wij proefden ze niet voor deze test, omdat het geen honderd procent limoncello is, maar ook met deze twee flessen haal je echt een Italiaanse traktatie in huis.

limoncello-citroenlikeur-Italie

#1 Drunken Monkey Limoncello

Niet aan de Amalfikust of op Sicilië, maar op het Drentse platteland, daar moet je zijn voor de volgens ons beste limoncello. Het was een very close call, waarbij er nog drie keer blind geproefd is om de laatste twee podiumplekken te verdelen, maar uiteindelijk kreeg de limoncello van Drunken Monkey, naar recept van Melissa Oosten en Titus Meijer, de gouden medaille.

foto: Drunken Monkey Limoncello

Een idee dat bij toeval ontstond, toen Melissa zes jaar geleden op Vlieland de zelfgemaakte limoncello van Titus proefde. Daar moesten ze iets mee doen, vond ze, en dus werd Titus’ limoncello geproefd, geproefd en nog vaker geproefd. Het recept werd bij elke ronde nog iets aangepast, tot ze een van de belangrijkste prijzen ter wereld wonnen. Sindsdien blijft het winnende recept – en de ambachtelijke manier van limoncello maken – leidend.

Ook proeven? De limoncello van Drunken Monkey is hier te koop. Ook de DMC25, met minder alcohol (namelijk 25%) en vers citroensap, is overigens een aanrader. Heerlijk met ijsblokjes en/of een scheut tonic!

Salute, op een mooie zomer!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

394 reacties

 1. Graag wil ik met mijn 84-jarige moeder een glaasje limoncello drinken. Ze heeft Corona gehad en heeft zo hard gevochten en overwonnen! We waren haar bijna kwijt maar gelukkig is ze er nog en kunnen we dat heerlijke glaasje samen drinken.

 2. Gezellig met familie buiten rond de eettafel onder ons paviljoen. Avondje nagenieten van een warme dag en lekker kletsen.

 3. Ronald Sluiter

  Jaren lang probeer ik mijn vriendin over te halen voor een reisje van Napel naar Sorrento. Langs de kust in een FIAT 500 cabrio (oud model uiteraard!) genieten van alles wat Italie te bieden heeft. Zon op je bol, wind in de haren en zonnebril op. Italiaanse muziek (Zucchero?) op de radio. Naast het goddelijke, pure eten ook de limoncello….kijken hoe het gemaakt wordt en waar de citroenen van dit godendrankje geplukt worden. Zal een slok van de te winnen fles haar kunnen overhalen en ook haar Italie-fan kunnen maken? Haar lot ligt in jullie handen… 😉 Aiutami!

 4. Heerlijk, een Italiaanse limoncello drinken in Nederland nu we niet naar ons geliefde Italië kunnen. We durven het, gezien de gezondheid van mijn man, dit jaar niet aan om te gaan. Maar niet getreurd, we maken het gezellig in eigen land en tuin, en hoe kunnen we dat beter doen dan met een heerlijke eigengemaakte pizza met als afsluiting een limoncello! Net echt 😉 Dus ik drink graag een limoncello met mijn man, trouwens, onze zonen lusten ook wel een glaasje!

 5. Johan de Jong

  Heerlijk genieten met onze schoonzus en zwager. We zijn Italië fan en de auto buigt altijd door van de Limoncello als we naar Italië gaan. Echter, de voorraad is op… en naar Italië gaan we voorlopig niet 🙁

 6. Pieter van Beusekom

  Limoncello drink je uiteraard op een lome en zwoele zomeravond, ijs- en ijskoud met familie en vrienden!

 7. Judith de Beun

  Ik zou graag mijn vriendinnen blij willen maken met een heerlijke limoncello zodat we heerlijk herinneringen op kunnen halen aan al onze Italië vakanties. Kijk er nu al ontzettend naar uit….

 8. Jennifer Stoel

  Heel graag met onze man en dochter om de zomer te vieren en in juli is onze dochter jarig en dan gaan we heerlijk proosten met deze heerlijke limoncello als ik deze keer geluk heb.

 9. Graag wil ik een glaasje limoncello delen met mijn partner Bart die me de voorbije twee jaar onvoorwaardelijk gesteund heeft. Een banaal fietsongeval en een ziekenhuisbacterie hebben meegebracht dat ik een blijvende beperking aan handen en benen heb. Het was een heel harde periode en hij was er telkens om vreugde en verdriet te delen…
  Samen slaan we ons er door.

 10. met mijn lieve mannetje..Shama!!! ik heb nu al zin om hiermee lekker terug te denken aan onze tijd in Crotone voor EASO. Zo komt Italie toch nog weer dichtbij deze zomer 😉

 11. heerlijk om samen met manlief en ouders (die naast ons wonen) van te genieten!

 12. Absoluut met mijn man! Beide limoncello fan en ooooh wat is dat genieten met deze temperaturen

 13. Ik zou op een zwoele avond samen met mijn vriend genieten van de limoncello. Een kleedje in de tuin, onder de boom en lekker genieten met z’n tweeën.

 14. Richella Hofland

  Ik zou ervan genieten met mijn vorige huisgenootje en beste vriendin op haar dakterras met tapas hapjes

 15. Oeh leuk, die zou ik bewaren voor als ik mijn collega’s over een paar maanden weer zie, en dit met hen in het zonnetje opdrinken!

 16. Met mijn vriendin. Zij kijkt meestal toch al zuur als ik (weer eens) met een onzinnig verhaal kom.
  Daar past een HG Limoncello dan uitstekend bij! 😉

 17. Heerlijk om samen met mijn vriend van te genieten. We kunnen wel een avondje gezelligheid en Italië herinneringen gebruiken in deze moeilijke Corona tijd.

 18. Met mijn schoonbroer en -zus, die hun eigen huwelijk onveilig hadden gemaakt met veel te heerlijke limoncello. Heerlijk op hun nieuwe terras, inclusief citroenboompje!

 19. Mireille Colen

  Met mijn kinderen, nu ze eindelijk weer op bezoek mogen komen. Genieten van een koude limoncello na een lekkere italiaanse maaltijd…

 20. Ik mis nog elke dag die gezellige sfeer elke dinsdag avond in het klaslokaal van mijn lieftallige klasgenoten van de Italiaanse conversatieles.. 10 maart was de laatste keer dat ik iedereen zag, omdat, we daarna niet meer het schoolgebouw in mochten wegens Corona, ook nu mag het niet.. Met nog vier lessen te gaan, 🙁 balen We zouden nog vier lessen tegoed hebben.
  Als we elkaar weer mogen zien, dan trekken we -om ons gedeelde leed weg te spoelen- de prijswinnende HG Limoncello open. Een naturel bittertje niet te zoet. Het is precies de juiste smaak om ons “leed’ weg te spoelen

  Zelfs een klein glaasje laat je met je ogen dicht bijna die unieke combinatie van zonneschijn en zeelucht op een terras hoog boven de Amalfikust ruiken. Gelukkig helpt een tweede glaasje perfect tegen de heimwee die dat oproept…

 21. Ik ben echt werkelijk nooit aan het watertanden bij gerechten of drankjes, maar nu heb ik het toch wel heel erg moeilijk. Wat is dat bekoorlijk en een heerlijkheid in een fles.

 22. met mijn liefje… heerlijk

 23. Super drankje en ideaal om samen met Sandra mee te nemen naar de Zeeuwse kust. Eerst lekker eten en dan op het strand samen in het zand genieten van de zonsondergang, elkaar en van de Simoncello,

  MMMMMMMMMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 24. 1 augustus 2019 kregen mijn vriend en ik een relatie in het romantische Sicilië onder het genot van een limoncello. Met deze fles limoncello kunnen we straks ons eenjarig samenzijn vieren op een zwoele zomeravond op onze eigen patio!

 25. WOW ❤
  Dit lijkt me een superlekkere limoncello en zou dolgraag willen winnen Een gezellig avondje met mijn ouders

 26. Lekker! Samen met mijn lief genieten op de dijk van een glaasje limoncello.

 27. lekker limocello-en met mijn lief Fred

 28. De Schepper Tina

  Met mijn mama en papa, als ze hun schrik overwinnen en terug durven buitenkomen 🙂

 29. met mijn beste vriendin

 30. Dit zou ik graag delen met mijn lieve schat voor onze vijfde verjaardag van 13 juni maar ook met mijn dochter en schoonzoon voor de geboorte van Senne, mijn kleinzoontje. De jonge man is geboren op Valentijn dit jaar

 31. Oggi siamo sposati 10 anni e per quello vorrei bere un Limoncello con mio marito Rob sulla terrazza

 32. Ik zou graag met mijn man op ons terras een lekkere limoncello drinken. Hij is daar echt verzot op. We doen dat in een klein flesje en daarna in de diepvries. Zo lekker koud is het op zijn best ! Zalig !

 33. Met mijn moeder. Ze is vorig jaar thuis aan het begin van de zomer gevallen en dan nog eens in het ziekenhuis (2 extra breuken opgelopen) en is 4,5 maanden opgenomen geweest (ziekenhuis en revalidatie). Dus vorig jaar was haar hele zomer om zeep en dit jaar wordt het verplicht een staycation omdat ze bij de risicogroepen zit ivm corona. Dus moeten we er een onvergetelijke zomer van maken door te genieten van alle kleine dingen die op ons pad komen. En een glaasje limoncello ‘s avonds in de tuin, dat is ook een beetje reizen.

 34. Met mijn moeder, die inmiddels na vele taalcursussen super goed Italiaans spreekt!

 35. Anneleen De Visscher

  Heeeerlijk! Zou fantastisch zijn om van te genieten met mijn vriend, op ons terras in de zon, als onze kindjes in hun bedje liggen!

 36. Als echte Italië en limoncello liefhebbers zijn wij altijd op zoek naar het lekkerste recept en als afsluiting na de maaltijd naar de lekkerste limoncello.
  Helaas kunnen we dit jaar dit niet doen in ons favoriete vakantieland, dus dan maar bij ons thuis.
  De nummer drie van deze test zouden wij dan ook heel graag willen testen.
  Groeten van John en Anneke

 37. Alex Smith-Lefevre

  Mijn collega’s en petit comité. I.p.v. een pop-up zomerbar op te zoeken gezellig op het eigen terras 🙂

 38. Sonja van den Beemd

  Met mijn lieve zusje we zijn zo dol op limoncello

 39. Met vrienden die we tijdens de corona tijd zo hebben gemist, dan gaan we samen op ons eigen terras de verloren tijd inhalen.

 40. Lekker glaasje limo met mijn vader die zo óntzettend gek is op limoncello!!!

 41. Het lijkt me super om met onze vrienden, na een heerlijke Italiaanse maaltijd op ons terras, te genieten van deze limoncello (die we niet kennen ☺️) We maken deze altijd zelf en moet uiteraard ook altijd geproefd en vergeleken worden. Heerlijk, ik kan me er nu al op verheugen!

 42. Met mijn collega ff lekker lachen met een heerlijke Limoncello erbij

 43. Justine Lefevre

  Mijn beste vriendin Sara. Haar papa is beenhouwer dus als zij staat altijd in voor de hapjes

 44. schoondochter is binnenkort jarig en is helemaal fan van Limoncello, dus ik zou deze haar heel graag cadeau geven, dan drinken we samen een glaasje . Heerlijk

 45. Anneke Vantorre

  Heerlijk genieten met mijn schat en mijn kinderen Elien en Thiemo op ons terras. Verfrissende Limoncello met een flinke scheut zonneschijn.

 46. Met mijn dochter, want ze bakt de lekkerste torta di limone en daar hoort als hekkensluitertje natuurlijk wel een lekker glaasje limoncello bij 🙂

 47. Vanderspikken veerle

  Ik zou heel graag met mijn familie een glaasje drinken omdat zowel ik (40) en mijn zus (36) onze verjaardag door de lockdown nog niet hebben kunnen vieren.

 48. Op huwelijksreis naar Sicilië. Mijn man (65) ging ondanks zijn enorme hoogtevrees toch de Etna op. Het waaide heel hard dus met een grote jeep naar boven en met de kabelbaan al schommelend naar beneden. Petje af! Toen had hij een beste borrel nodig, maar nu zou ‘t leuk zijn om de foto’s te bekijken onder ‘t genot van een glaasje limoncello!

 49. Henny J.P. BELT

  Tja, met WIE ga ik deze bijzondere Limoncello genieten? Met Anna natuurlijk: Anna2C !
  Anna, uit Napels, maar wonend in Leiden, schonk mij een keer de Limoncello die haar vader in Napels zelfmaakte en die was….. mmmmm. Daar kon de mijne – want ik heb het ook wel ‘ns zelf geavonturierd – echt niet tegenop… Anna’s (ook Italiaanse) relatie is onlangs stukgelopen en ze is toen ook verhuisd. Naar weliswaar een prachtig appartement met balkon en omdat dit op een hoge woonlaag ligt, met dus een waanzinnig mooi uitzicht over de hele regio: tot de kuststreek toe!
  DEZE Limoncello ga ik dus met háár genieten op dàt balkon, met dàt uitzicht, op een zwoele zomeravond. Voor de supergezelligheid natuurlijk, maar ook een beetje als troost nu ze weer alleen is, maar ook met een beetje heimwee naar Napels en naar de Limoncello die haar vader thuis maakte…
  En waarom die naam Anna2C? Anna is oorspronkelijk een taalpupil(*) van me geweest, de 2e Anna, terwijl haar familienaam met een C begint. Bij mij thuis, en ik woon op nr. 2C,
  Ik zie het al helemaal voor me, PROEF zelfs de Limoncello al bijna, hoe we daar straks op die zwoele zomeravond op dat balkon zitten te genieten en te vieren hoe goed het leven kan zijn….

  (*) Ik hielp (en help) haar om haar Nederlands beter te gebruiken toen ze hier was komen wonen/werken. En toen IK daarná zèlf door een aanrijding flink ‘onthand’ was, heeft ze alle sterren van de Italiaanse hemel voor mij gekookt, Italiaanse films meegbracht om me op te vrolijken enz. Een geweldige ‘ragazza’!

 50. Chris Delabie

  Ik zou heel graag met mijn man en kinderen een glaasje limo drinken om onze verjaardagen op 10 juli en 31 juli extra te vieren na de lockdown

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *