Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Bekijk de Duomo van Orvieto in detail

Tijdens een bezoek aan Orvieto gaat alle aandacht naar de meer dan indrukwekkende Duomo, de grote trots van deze stad in het zuiden van Umbrië. Je staat met open mond te kijken naar de tot in het kleinste detail versierde deuren en de kleurrijke mozaïeken, waarover dankzij de volop schijnende zon een gouden gloed hangt.

Duomo-Orvieto (2)

Fantastische façade
Vooral op de façade is er veel moois te zien. Er hebben zo’n twintig kunstenaars een bijdrage geleverd aan de voorgevel zoals die ons nu tegemoet schittert. We bekijken de mooiste stukken in detail.

Allereerst de bas-reliëfs die zijn gemaakt door Lorenzo Maitani, een kunstenaar die afkomstig was uit Siena. Hij toont zeer tot de verbeelding sprekende scènes van Het Laatste Oordeel, maar daarnaast zie je bijvoorbeeld ook de schepping, met Adam en Eva, maar ook taferelen uit het Nieuwe Testament, van de hand van onder andere Nino en Andrea Pisano.

Duomo-Orvieto-facade-gevel-1 Duomo-Orvieto-facade-gevel-2 Duomo-Orvieto-facade-gevel-3 Duomo-Orvieto-facade-gevel-4 Duomo-Orvieto-facade-gevel-5 Duomo-Orvieto-facade-gevel-6 Duomo-Orvieto-facade-gevel-7 Duomo-Orvieto-facade-gevel-8 Duomo-Orvieto-facade-gevel-9

Bewonder ook de rosone, het roosvenster, een werk van Andrea di Cione, die beter bekend is onder zijn bijnaam Orcagna. De mozaïeken rondom het venster zijn van de hand van Piero di Puccio, die hier Sant’Agostino, San Gregorio Magno, San Girolamo en Sant’Ambrogio afbeeldden. Vanuit de twaalf nissen (zes aan beide kanten van het venster) kijken twaalf profeten op je neer.

Duomo-Orvieto-roosvenster (1a) Duomo-Orvieto-roosvenster (1b)

Nadat het roosvenster voltooid was, lagen de werkzaamheden lange tijd stil. Pas na een paar jaar werden de twaalf nissen boven het raam geplaatst. Ook dit is het werk van een kunstenaar uit Siena, Antonio Federighi. De beelden in de nissen, de twaalf apostelen, werden nog weer later geplaatst.

Schitterende mozaïeken
De kleurrijke mozaïeken lijken vooral op een zonnige dag licht te geven. In het midden, hoog boven je, zie je allereerst de kroning van Maria.

Duomo-OrvietoDuomo-Orvieto-mozaïek-Maria

Een verdieping lager schittert links een mozaïek met de bruiloft van Maria en rechts de opdracht van Maria in de tempel. Boven de ingangen van de kerk zie je links de doop van Christus, in het midden de hemelvaart van Maria en rechts de geboorte van Maria. Eromheen zie je de Annunciatie, de apostelen die in extase zijn vanwege Maria’s hemelvaart en Joachim en Anna.

Duomo-Orvieto-mozaïek Duomo-Orvieto-mozaïek-geboorte-Maria Duomo-Orvieto-mozaïek-hemelvaart-Maria Duomo-Orvieto-mozaïek-hemelvaart-Maria-2

Helaas zijn de mozaïeken die je nu ziet allemaal kopieën. Van de originelen is er weinig meer over, slechts één stuk mozaïek van de geboorte van Maria is bewaard gebleven. Het is niet te bewonderen in Orvieto zelf, je moet ervoor naar het Victoria and Albert Museum in Londen.

Bronzen beelden
De vier bronzen beelden boven het portaal zijn van de hand van Lorenzo Maitani en zijn zoon Vitale. Ze staan symbool voor de vier evangelisten. Van links naar rechts zien we een engel (Mattheüs), een leeuw (Marcus), een adelaar (Johannes) en een stier (Lucas).

Duomo-Orvieto-beelden (1) Duomo-Orvieto-beelden (2) Duomo-Orvieto-beelden (3)

Ook de bronzen engelen die als het ware de gordijnen openen om het marmeren standbeeld van Madonna met Kind te laten zien, zijn van de hand van de Maitani’s. Het bronzen lam voor het roosvenster is echter van de hand van Matteo di Ugolino, een kunstenaar uit Bologna.

Duomo-Orvieto-Maria Duomo-Orvieto-Maria-2

Binnen in de Duomo
Als je nog meer moois wil zien, moet je de Duomo ook van binnen bewonderen. Dit kan elke dag tussen 9.30 en 18.00 uur (en van april tot en met september zelfs tot 19.00 uur). Op zondagochtend zijn er tal van Heilige Missen en kun je de kerk niet bezoeken. Vanwege de schitterende fresco’s die er te zien zijn, moet je wel even een kaartje kopen (à € 3,00 – kinderen tot zes jaar zijn gratis).

Orvieto-fresco-Cappella-San-Brizio

Het hoogtepunt is de Cappella di San Brizio, met prachtige schilderingen die Het Laatste Oordeel verbeelden. Lees hier meer over de fresco’s in deze kapel.

Nog meer moois in Orvieto
Nog veel meer moois in Orvieto vind je in onze City Walk Ontdek Orvieto, een unieke wandelroute door het centrum van de stad met tussendoor natuurlijk lekkere adresjes, bijzondere verhalen en fijne tips. De ideale manier om de mooiste en lekkerste plekken van Orvieto te leren kennen!

Download Ontdek Orvieto

De Ciao tutti City Walks zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

3 reacties

  1. Wieneke van Rossum

    Dank je voor de getailleerde uitleg over de Duomo, een dom die me al jaren fascineert! Een hoogtepunt in Italië.

  2. Marite van der Waal

    Helaas staat de dom van Orvieto wel in de steigers, zodat ik er eind juli 2015 maar erg weinig van kon zien! Wel fijn dat ie goed onderhouden wordt natuurlijk.

  3. Tja, helaas is dat bij zo’n mooie, grootse monumenten af en toe nodig. Gelukkig helpen de foto’s dan om toch wat meer te zien; hopelijk schittert hij snel weer als nooit tevoren…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.