Home » Boeken: Lezen over Italië » Een bizarre roadtrip door Toscane
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een bizarre roadtrip door Toscane

Fiat-Toscane

Terwijl Sophie zich verheugt op een ontspannende blogtour door het zuiden van Toscane, troost Saskia zich met een bijzonder vermakelijk boek over Toscane. Dit keer geen thriller, geen romantisch verhaal en geen historische roman, maar een bizarre roadtrip, waarbij je als het ware bij de hoofdpersonen in de auto zit terwijl ze het Toscaanse landschap doorkruisen. Na twee pagina’s weet je je omringd door boeiende personages, die je stuk voor stuk meesleuren in een even bizar als ontoerend verhaal.

Bommer-De-bijvangst

De wegen van actrice Louise Bergmans, haar puberdochter Merel en autodief Titus Troost kruisen elkaar in de zomervakantie, bij een parkeerplaats langs de snelweg naar het zuiden. Wat bij een eenmalige confrontatie had moeten blijven, ontaardt door een reeks van onbezonnen beslissingen in een bizarre roadtrip door Toscane.

Louise ziet zich geconfronteerd met de grootste angst van iedere ouder: de plotselinge verdwijning van haar kind. Titus, die niet voor niets een kluizenaarsbestaan heeft verkozen, zit opgezadeld met een opstandig wezen dat binnen de kortste keren het deksel van zijn beerput weet los te peuteren. Merel maakt de balans van haar jonge leven op, en besluit de situatie te benutten om in sneltreinvaart volwassen te worden. Ondertussen trachten de drie hoofdrolspelers op hun eigen manier grip te krijgen op de nieuwe realiteit die zich aan hen voordoet. Dankzij onjuiste aannames en dwaze logica kiezen alle drie voor dezelfde richting: de verkeerde.

Een fragment:

‘Na een kwartier over misselijkmakende slingerweggetjes gescheurd te hebben, slaat de man af naar een witgepleisterd huis met gesloten luiken. Daarnaast staat een gebouw met grote, opengeschoven deuren. Ik zie een eenzame benzinepomp, en tegen het bijgebouw leunt een stellage vol met autobanden. Het erf bestata uit gebarsten betonplaten met vlekken en bandensporen. op een geparkeerde pick-uptruck staat dezelfde naam als op het bord boven de deuropening: Garage Consolazione. Dat klintk als een soort pizza.

De man rijdt de garage in, tot voorbij het punt waar het zonlicht binnenvalt. Een donker hol. dan zet hij de motor uit.
‘We zijn er,’ zegt hij.
‘Dat dacht ik al.’ Ik probeer gevat over te komen.
‘Kom.’ Hij stapt uit.

Ik trek mijn slippers aan en doe wat hij zegt. In de garage is het minder koel dan je zou verwachten. Het ruikt er naar benzine, verf en lijm. Achter in de werkplaats zie ik zo’n gat in de vloer waarboven je aan auto kunt parkeren, zodat de monteurs aan de onderkant kunnen sleutelen. In de verste hoek van de ruimte is een kantoortje met plastic ramen, daarnaast staat een ouderwets autootje, klein en wit, als een soort huisdier.

Druk hebben ze het blijkbaar niet in dit garagebedrijf. Behalve de auto van Tim en het bleke bolletje in de hoek, zijn er hierbinnen geen voertuigen te bekennen – tenzij je alle rondslingerende onderdelen in elkaar puzzelt, dn zullen er waarschijnlijk nog wel drie of vier complete auto’s tevoorschijn komen.

Hier sta ik met een onbekende man. Een autodief, op z’n minst. Niemand weet dat ik hier ben. Niemand ziet ons. Niemand zal me horen als ik het op een gillen zet. De man is niet groot, maar zijn armen zij gespierd. Natuurlijk is hij sterker dan ik. Hij kan alles met me doen wat hij wil. En als hij alles wat hij met me wil doen gedaan heeft, kan hij me in dat gat in de vloer van zijn garage smijten en cement over me heen storten. Ze zullen me nooit vinden. Dit alles moet hij zich op dit moment ook realiseren, dat kan niet anders, de situatie schreeuwt erom. Wat stom dat ik met hem ben meegegaan.

[…]

Dan hoor ik een bekend geluid. Hoeven op steen. Aan de andere kant van het huis verschijnt een paard. Een oud beest zo te zien, vale plekken, schonkig. Maar hij ziet er tevreden uit. Alsof hij een goed leven heeft.

Iemand die het vertrouwen van een paard gewonnen heeft, kan geen slecht mens zijn. Dat is mijn theorie. Ik kijk de man aan.
‘Dat is Don Vito Corleone,’ zegt hij.’

Lees verder in

Bommer-De-bijvangst

De bijvangst
Wanda Bommer
ISBN 9789038898544
€ 18,50
uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

Bestel De bijvangst via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *