Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Waarom is het carnaval van Venetië zo bijzonder?

Het carnaval van Venetië staat voor de deur. Het vindt in 2024 plaats van 27 januari tot en met 13 februari en er wordt al reikhalzend naar uitgekeken. Marian van Venetian Steps vertelt je waarom carnaval vieren in Venetië zo bijzonder is.

Marian: ‘Carnaval in Venetië is een unieke ervaring. Dat komt natuurlijk allereerst door de stad zelf. Zo zijn er geen auto’s en is Venetië sinds de negentiende eeuw niet veranderd qua architectuur. Je moet weten dat het grootste gedeelte van de huizen in Venetië gebouwd is tussen 900 en 1880.

In Venetië ga je dan ook verkleed in een zestiende-, zeventiende-, achttiende- of negentiende-eeuws kostuum tijdens het carnaval, dus je krijgt een full immersion. Het volstaat niet om een gekleurde pruik en je feestneus op te zetten, ook al gaan kinderen wel ‘gewoon’ als piraat of prinses verkleed.

Paraderen in prachtige kostuums

Je zult versteld staan van de prachtige kostuums die je op straat ziet. De mensen maken er echt werk van. De grote fans zijn al maanden van tevoren bezig met hun outfit. Het hoeft niet per se geïnspireerd te zijn op een andere eeuw, maar vaak is dat wel het geval.

Vol trots paraderen de carnavalsvierders over bruggetjes en pleinen, waar ze zich ook graag laten vereeuwigen. Het Venetiaanse carnaval beleef je dan ook al volop tijdens het rondwandelen in de stad.

Het is zien en gezien worden, dus wil je je ook graag in stijl uitdossen, dan kun je overal in de stad kostuums, pruiken en maskers huren of kopen (check bijvoorbeeld dit artikel over Sogno Veneziano Atelier).

foto: Gerty Simons

Privéfeesten in Venetiaanse palazzi

In de avonduren worden in Venetiaanse palazzi privéfeesten georganiseerd. Ook dan is een prachtig kostuum natuurlijk verplicht. Voor de entree ben je veel geld kwijt, maar je krijgt er een onvergetelijke ervaring voor terug.

Als je ‘s nachts door de stad wandelt in je achttiende-eeuwse kostuum en even stilstaat op een Venetiaans bruggetje, vraag je jezelf af in welke eeuw je leeft.

Ruim twee weken feest

In de eerste week van het carnaval ontmoet je al veel prachtig uitgedoste carnavalsvierders, maar vooral tijdens de tweede week van het carnaval wordt het drukker. Van donderdag tot en met dinsdag is de stad dan op z’n drukst. Dan hebben de leerlingen vakantie en worden de meeste carnavalsactiviteiten en workshops georganiseerd.

De allerlaatste (dins)dag van het carnaval wordt martedì grasso genoemd. De eerste dag na het carnaval is Aswoensdag, het einde van de carnavalsperiode. In vroegere tijden werd dan de vastenperiode gestart, om je langzaam voor te bereiden op Pasen.

De historie van het Venetiaanse carnaval

Het Venetiaanse carnaval bestaat sinds de dertiende eeuw en begon in eerste instantie direct na Tweede Kerstdag. Mensen wandelden toen al dagen voor Oudjaarsavond verkleed rond en er werden overal maskers verkocht.

Het carnaval duurde maar liefst zes weken lang; de Venetianen waren echte feestgangers. Er werden activiteiten en theatervoorstellingen georganiseerd, zowel buiten als binnen. In de avond was er het gemaskerd bal.

Je echte identiteit kon je natuurlijk gemakkelijk verbergen achter je prachtige masker en iedereen droeg een pruik. Je ging dus eigenlijk op pad zonder sociale status. Dat stond soms garant voor spannende ervaringen.

In de achttiende eeuw was het Venetiaanse carnaval zo bekend geworden in Europa dat het te vergelijken is met de Biennale van nu. Vanuit heel Europa kwamen mensen in die tijd naar het carnaval in Venetië. Hier moest je zijn!

Venetiaanse frittelle

Nu weer terug naar onze tijd. Elk jaar worden er voor en tijdens de carnavalstijd overal frittelle verkocht, die te vergelijken zijn met oliebollen. Je vindt ze vanaf half januari bij sommige bars en bij alle banketbakkers.

Elke Venetiaan denkt dat alleen híj weet waar de lekkerste frittelle worden verkocht. Ik dus inmiddels ook.

Onze gewone oliebol heet hier de Veneziana. Een andere versie is de oliebol gevuld met verfijnde banketbakkersroom (crema). Er zijn vele varianten, zowel met als zonder rozijnen. Er zijn zelfs oliebollen gevuld met zabaione.

En dan zijn er ook nog de gefrituurde chiacchiere (kletskloppen) of galani, die bestrooid worden met poedersuiker. Ze zijn krakend vers en heerlijk. Deze bestaan overigens in de meeste regio’s in Italië, maar ze heten overal weer anders.

Koffie in carnavalskostuum

Een advies dat ik je meegeef als je hier carnaval komt vieren: go for it, wentel je in de carnavalsdrukte en wervel lekker mee. Het is altijd druk, maar zoek geen achterafstraatjes op tijdens het carnaval, ga voor het centrum.

Ga al dan niet verkleed ergens iets drinken en wandel rond. Het Piazza San Marco is het ’epicentrum’ van het carnaval. Van de vroege ochtend tot de late avond bewonder je er de mooiste kostuums.

Op het plein moet je niet vergeten om bij Caffè Florian naar binnen te gluren. De mensen drinken hier koffie in kostuum! Je waant je in de achttiende eeuw (het café dateert uit 1720!).

Weet dat de prijzen torenhoog zijn als je aan een tafeltje neerstrijkt, maar het is wel een ervaring die je niet meer vergeet. Net zoals de schitterende kostuums in het mooiste decor ter wereld!’

Programma van het Carnevale di Venezia

Ook carnaval vieren in Venetië? Check dan het volledige programma van het Carnevale di Venezia en stel een mooi carnavalsverblijf in Venetië samen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hoi Saskia,
    Is het al nodig om toegangstickets te kopen voor Venetië? Weet dat er sprake van is maar kan er niets over terugvinden of het systeem daadwerkelijk al functioneel is.

    Hartelijk dank voor je reactie.

  2. Ciao Yvonne,

    nee, dat hoeft voorlopig nog niet. Het wordt waarschijnlijk zelfs uitgesteld tot 2024…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *