Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De beste adresjes voor een cappuccino, caffè of andere koffie in Venetië

Ga je naar Venetië? Dan begin je je dag natuurlijk het liefst met een lekker kopje koffie. Marian van Venetian Steps vertelt waar je in de zes verschillende Venetiaanse wijken het best terecht kunt voor een perfecte caffè en waar je neer kunt strijken voor een cappuccino.

Het Venetiaanse koffieritueel

Marian: ‘Voor ik de beste adresjes voor een kopje koffie deel, wil ik iets vertellen over het Venetiaanse koffieritueel. Elke Venetiaan stopt ‘s ochtends vroeg bij een bar om een cappuccino, caffè of caffè macchiato te bestellen als ontbijt, met daarbij een brioche (een Italiaanse zoetere versie van een croissant) – net als overal in Italië trouwens.

Meestal drinken de Venetianen deze eerste koffie aan de toog van een bar. Het koffiedrinkritueel duurt dan ook op z’n hoogst vijf minuten. Als je ergens gaat zitten, betaal je vaak twee keer zo veel – en als je op een terras neerstrijkt, rekenen ze soms zelfs drie keer zoveel. Cappuccino drinken de Italianen trouwens alleen ‘s ochtends (in deze blog lees je waarom).

Later op de dag drinken de Venetianen even snel tussendoor een caffè al banco (ergens staand aan de bar), niet aan een tafeltje. Alleen als het wat kouder is, ontmoeten ook de Venetianen elkaar wel voor een kopje koffie aan een tafeltje.

De beste adresjes voor koffie in de wijk Cannaregio

Aan de mooie Fondamenta dei Ormesini ligt Torrefazione Cannaregio. Ze hebben er versgebrande koffie en je kunt kiezen uit verschillende koffiemelanges. Het is een sfeervolle ruimte en misschien hebben ze hier wel de lekkerste koffie van de stad. Ze hebben er ook theemelanges, voor als je niet zo van koffie houdt.

Ook bij sullaluna zit je goed voor een kopje koffie. Bij deze libreria & bistrot zit je binnen gezellig aan houten tafels, omringd door boeken (die je ook kunt kopen). Er heerst zo’n fijne sfeer dat je er niet meer weg wil. Als je romantisch aan het water wil zitten, neem dan plaats op het terras.

met dank aan sullaluna voor een aantal foto’s

Stap ook eens bij Combo binnen. Niet zozeer vanwege de goede koffie, maar omdat het een bijzondere locatie is. Het voormalige klooster is omgetoverd tot een hostel. Je kunt binnen zitten, maar ook in de kloostertuin.

Als je een zonnige dag treft, ga dan naar het terras achter de bar. Dat is een fijn plekje om te genieten van een kopje koffie. Zoals je op onderstaande foto ziet, had ik het terras in de vroege ochtend helemaal voor mezelf!

De beste adresjes voor koffie in de wijk San Marco

Vlak bij de Rialtobrug vind je de Fondaco dei Tedeschi. Deze locatie is niet meer weg te denken uit Venetië. Het is een voormalig pakhuis uit de dertiende eeuw, dat later een postkantoor werd. In 2016 kocht Benetton het pand.

De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft het mogen restaureren. Het is inmiddels een luxe warenhuis met een dakterras met spectaculair uitzicht. Op de begane grond ligt AMO, het prachtige café. De cappuccino of caffè is overheerlijk en je zit er als een rijke koopman die Venetië bezoekt.

Rosa Salva is al sinds generaties een begrip in Venetië. Bij deze pasticceria serveren ze hele lekkere koffie én zoete lekkernijen. Je kunt je koffie aan de toonbank drinken, maar er zijn ook tafeltjes.

Het kan druk zijn, want het is ook een geliefde plek van de Venetianen. Rosa Salva heeft meerdere locaties, maar deze in de wijk San Marco is de bekendste – en bovendien de eerste pasticceria die de naam Rosa Salva mocht dragen.

Het illy-paviljoen bevindt zich vlak bij het Piazza San Marco. De koffie is verrukkelijk. Oorspronkelijk stond hier het Coffee House, dat was ontworpen door Lorenzo Santi. Het ligt eigenlijk tussen het water en het park in, vlak bij de vaporetto-halte San Marco – Giardinetti.

Het paviljoen is volledig gerestaureerd in 2019, samen met de Giardini Reali (de koninklijke tuinen), een park dat Napoleon in de negentiende eeuw liet aanleggen. Je kunt je koffie aan de bar drinken, binnen aan een tafeltje of buiten op een terras dat grenst aan het park.

Koffie drinken op het Piazza San Marco

Wil je op het Piazza San Marco zelf een kopje koffie drinken? Dat blijft een echte ervaring, want hier verrezen de eerste Venetiaanse koffiehuizen. Weet wel dat je hier meer dan tien euro voor een kopje koffie betaalt, maar dan zit je ook wel in een indrukwekkend interieur uit de achttiende eeuw.

foto’s: Claudio Stocco & Dreamer Company

Overigens heb je ook bij deze cafés de keuze om je koffie voor een normale prijs aan de toog (al banco) te genieten. Staand natuurlijk, maar daar smaakt de koffie niet minder om.

De bekendste optie is het wereldberoemde Caffè Florian, een unieke plek waar in de loop der eeuwen veel beroemdheden zijn neergestreken. Een andere aanrader is Caffè Quadri, waar ze ook heerlijke brioches en taartjes voor bij je koffie hebben.

De beste adresjes voor koffie in de wijk Castello

In de wijk Castello ga ik graag naar Aciugheta. Het is eigenlijk een restaurant, maar ik kom er graag voor een kopje koffie als ik in de buurt ben.

Bij Serra dei Giardini drink je een heerlijke cappuccino in hun aangename tuin. Is het te koud buiten? Neem dan plaats in de mooie serre. Rond het begin van de twintigste eeuw overwinterden hier de exotische planten van de Biennale.

Achter de bar is er ook een bloemenwinkel. Ik koop daar in het voorjaar mijn planten, om ze buiten op het balkon te laten pronken en bloeien.

foto: Serra dei Giardini

CheBon ligt aan de Via Garibaldi. De koffie is er goed en ze hebben ook allerlei lekkernijen voor erbij. Buiten is er een klein terras, maar je kunt ook binnen zitten. Aan de overkant zit een groenteboer, dus er is altijd lekker veel te zien.

De beste adresjes voor koffie in de wijk Dorsoduro

Pasticceria Tonolo is een fenomeen in Venetië. Ze serveren er heerlijke koffie in mooie koffiekopjes. Je drinkt je koffie hier aan de toonbank, maar niet zonder ook iets zoets uit te kiezen uit de goedgevulde vitrine.

Het enige nadeel is dat het hier vaak druk is, dus je moet er soms wel een rij voor overhebben om hier je koffie te drinken.

Lekkere koffie vind je ook bij Mamafè – Salento Bakery, waar je ontspannen binnen kunt zitten aan een van de tafeltjes. Ook hier hebben ze een goed assortiment aan allerlei lekkere koekjes, maar ze bakken hier ook pasticciotto’s, de typische lekkernij uit het zuiden van Puglia.

Impronta is ook een fijn plekje om koffie te drinken. Het bevindt zich vlak bij de Ponte dei Pugni. De koffie is lekker en wordt geserveerd door vriendelijk personeel zonder pretenties.

De beste adresjes voor koffie in de wijken San Polo en Santa Croce

Pasticceria Rizzardini is een geliefde koffiebar van de Venetianen met hun op en top Venetiaanse lekkernijen en lekkere koffie. Je kunt er alleen koffie drinken aan de bar. Let op de mooie vloer, waar ze Murini (kleine glasrondjes uit Murano) in hebben verwerkt.

Majer is een keten in Venetië, maar hun koffie is altijd lekker. De Majer in dit stukje Venetië bevindt zich aan de Calle Larga, vlak naast het Campo San Giacomo dell’Orio. Je kunt zowel binnen als buiten zitten.

Geniet van je koffie op een van deze fijne plekjes in Venetië – en laat mij gerust weten of je nog andere goede koffieadresjes in la Serenissima weet!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Leuke tips! Een goede kop koffie in Venetië mag zeker niet ontbreken tijdens een bezoekje. We gaan (een paar) van deze plekken proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *