Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Trentino & Verona – van de Brennerpas naar de stad van de liefde

De meeste toeristen razen in hun auto via München en Innsbruck over de Brennerpas door het noorden van Italië naar hun verderop gelegen vakantiebestemmingen. En dat is jammer, want Südtirol (Alto Adige) en Trentino zijn machtig mooie streken, met ook nog eens buitengewoon charmante stadjes.

Trentino-Verona-Evert-de-Rooij

In het nieuwe boek van Evert de Rooij, die eerder voor Uitgeverij Edicola al boeken schreef over Le Marche, het Gardameer en Emilia-Romagna, komt het groene en bergachtige noorden van Italië ruimschoots aan bod. Vanaf de Brennerpas wordt de loop van de Isarco gevolgd tot aan Bolzano, waar zich de Adige bij de Isarco voegt. De Adige ontspringt in het Schnalstal (Val Senales) en wordt in het boek gevolgd tot aan Verona, de stad van de liefde.

Trento en het nog altijd overwegend Duitstalige Zuid-Tirol vormen samen Trentino-Alto Adige. Het zijn twee gebieden die cultureel totaal verschillend zijn, maar die wel een overweldigende natuur delen.

Trentino-Brunico

Evert begint het boek – en daarmee zijn reis – in het dal van de Isarco met een bezoek aan Colle Isarco en Vipiteno, gevolgd door de oude bisschopsstad Bressanone. Nadat er een uitstapje is gemaakt naar Brunico, voert de route via Chiusa naar Bolzano. De Adige wordt gevolgd vanuit het Val Senales. Via Merano, het beroemdste kuuroord van de negentiende eeuw, en Bolzano gaat de reis naar Trento, de elegantste en mooiste stad van Trentino. Vandaar voert de Adige de lezers via Rovereto naar het eindpunt Verona, de eeuwenoude stad van de romantische liefde.

Als voorproefje van dit nieuwe boek, dat half mei zal verschijnen, deelt Ciao tutti alvast vijf tips:

Trentino-Abbazia-di-Novacella

1 Abbazia di Novacella
Vlak bij Bressanone ligt de prachtige Abbazia di Novacella (Neustift). Augustijner monniken stichtten dit klooster in 1142, waarna men er in de omliggende wijngaarden druiven plantte voor de productie van miswijn. Tegenwoordig worden er zo’n 750.000 flessen wijn geproduceerd en zijn de kelders van dit noordelijkste klooster van Italië alom bekend vanwege hun bekroonde witte wijnen.

2 Watervallen bij Riva di Tures
Het bergdorpje Riva di Tures (Rein) ligt te midden van een indrukwekkend landschap, met op de achtergrond meer dan drieduizend meter hoge bergtoppen. De Reinbach (Riva) slingert hier door de Val di Riva om bij Riva vanuit het Knuttental naar beneden te kletteren via de Cascate di Riva, drie spectaculaire watervallen. Bij Bad Winkel (Cantuccio) is een Imbiss met een parking, vanwaar je op 864 meter hoogte aan een wandeling van een half uur begint, naar de watervallen.

Trentino-watervallen-Riva-di-Tures

3 Chiusa & de abdij van Säben
Chiusa is wereldberoemd vanwege het klooster van Säben, dat je alleen te voet – en na een klim van drie kwartier, van 525 naar 729 meter hoogte – kunt bereiken. De ‘heilige berg’ is een van de oudste bedevaartsoorden van Tirol. Op de terugweg daal je via de met kinderkopjes geplaveide Keschtnweg af langs de glooiende zonnehellingen, volgestouwd met wijnranken. De vergezichten zijn adembenemend mooi!

Trentino-Chiusa-abdij-Saeben

4 Kastelen te kust en te keur
In Alto Adige en Trentino sterft het van de kastelen. In Bolzano word je vanaf de Waltherplatz gratis met een busje naar Schloss Runkelstein gereden. Dit puntgave, in gotische stijl gebouwde kasteel ligt ten noorden van de stad op een rotspunt in een door de Talfer uitgesleten kloof in het Sarntal (Val Sarentino).

De romantische burcht bevat enkele zalen die voorzien zijn van meer dan zeshonderd jaar oude fresco’s, die een bijna moderne indruk geven van het leven van ridders en jonkvrouwen in de middeleeuwen.

Trentino-kastelen

5 Sprookjesachtig meer bij Catinaccio
Ten oosten van Bolzano is het fabelachtig mooie natuurpark Schlern-Rosengarten (Sciliar-Catinaccio), op slechts twintig kilometer van de snelweg. Via de SS241, de Grande Strada delle Dolomiti, rijd je door het Eggental naar de Karersee (Lago di Carezza).

Trentino-sprookjesachtig-meer-Catinaccio

Bij Welschnofen (Nova Levante) is een parkeerplaats met een bar. Hiervandaan loop je naar het smaragdgroen gekleurde, sprookjesachtige meer dat tussen de sparren en dennen van het Karerbos ligt. Het hout van die bomen wordt in Venetië nog altijd gebruikt om violen van te maken.

Nog veel meer tips en verhalen vind je in

Trentino-Verona-Evert-de-Rooij

Trentino & Verona – Via de Brenner en Merano langs de Isarco en de Adige naar Verona | Evert de Rooij | ISBN 9789492199348 | € 19,95 | uitgeverij Edicola | bestel Trentino & Verona via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *