Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

RespirArt – wandel tussen natuurlijke kunstwerken in de Val di Fiemme

RespirArt is het hoogste openluchtmuseum van Italië. Het ligt in de Val di Fiemme, op meer dan tweeduizend meter hoogte, waar kunstwerken van de hand van kunstenaars over de hele wereld prachtig opgaan in het decor van de Dolomieten.

Langs een parcours van ongeveer drie kilometer geniet je van de dialoog tussen natuur en cultuur, tussen bergen, bomen en beelden.

Voortdurend in beweging

RespirArt is een project van journaliste en kunstcurator Beatrice Calamari en kunstenaar Marco Nones. De filosofie achter de creaties is ‘loslaten’. De kunstwerken zijn gemaakt van natuurlijke elementen en staan midden in de natuur, die de kunstwerken mooi aanvult. Dankzij het landschap om het kunstwerk heen krijgen de beelden en installaties hun vorm en veranderen ze bijvoorbeeld van kleuren.

De werken nodigen uit tot vertrouwen in verandering en zo ook in het leven zelf, dat voortdurend in beweging is. Dat geldt overigens ook voor RespirArt zelf, want elke zomer komen er lannieuwe creaties bij. Bovendien geniet je tussen de kunstwerken ook van concerten en andere evenementen.

Kunst in de Dolomieten

Je kunt het park bezoeken onder leiding van een gids. Deze gids wacht je dan op bij de stoeltjeslift en overhandigt je zaadjes en voer. Dit mag je uitstrooien terwijl je in de stoeltjeslift zit. Zo worden de geiten en koeien gevoerd en worden ook de kalere weides verrijkt met allerlei inheemse bloemen en planten.

Vervolgens neemt de gids je mee op een rondleiding langs de kunstwerken en vertelt je onder andere over de inspiratiebronnen van de kunstenaars.

Je kunt ook op eigen houtje via een cirkelvormige route langs de kunstwerken wandelen, terwijl je geniet van prachtige vergezichten. Mis in elk geval onderstaande vijf kunstwerken niet, onze persoonlijke favorieten van RespirArt!

Simulacro van Federico Seppi

Federico Seppi creëerde dit kunstwerk in 2017. Het is gemaakt van hazelaarhout en koper. Seppi wilde een regendruppel die door de takken glijdt verbeelden. Een ‘heilig moment’, zoals hij het noemt, dat normaal aan de visuele waarneming ontsnapt.

Mirror van Martina Pomari

Dit kunstwerk werd in 2019 gemaakt door Martina Pomari. De gebeeldhouwde en beschilderde berkenbomen nodigen je uit om met de ogen van een boom te kijken.

Déodat de Dolomieu van Giovanni Bailoni

Giovanni Bailoni heeft dit kunstwerk gewijd aan vulkanoloog, mineraloog en geoloog Déodat de Dolomieu, naar wie de Dolomieten zijn vernoemd. Het kunstwerk is gemaakt van daken van oude berghutten uit de Dolomieten.

Messa a fuoco sul Latemar van Marco Nones

Messa a fuoco betekent scherpgesteld. Door deze cirkel kun je je blik scherpstellen op de Latemar-berg. Messa a fuoco is ook een woordspeling van de kunstenaar uit Val di Fiemme, die RespirArt mede heeft opgericht. Aangezien het kunstwerk met brandhout is gemaakt, heeft fuoco een dubbele betekenis.

Mind’s Eye van Olga Ziemska

Dit kunstwerk is gemaakt door de Amerikaanse Olga Ziemska. Met berken-, dennen- en hazelaarhout creëerde ze in 2015 een mozaïek waarin elk stukje hout een menselijke cel voorstelt.

De lege ruimte, de geest, is gericht op de natuur van de Latemar. Het werk is statisch, terwijl de natuur in beweging is. Zo wil Ziemska uitleggen dat de mens zonder zich dat te beseffen zelf de natuur is en zelf continu in beweging is.

Andere beelden die je niet mag overslaan, zijn Acutis, Vedo non vedo, Harmonia, Valanga di Pensieri, Natura viva en Tensione. Sommige kunstwerken zijn ook in de winter te zien, langs de zijkant van de Agnello-skipiste.

Praktische informatie

RespirArt is van het voorjaar tot en met de herfst gratis te bezoeken. Het is gemakkelijk bereikbaar met de stoeltjeslift vanuit Pampeago (Seggiovia Agnello). Via deze link vind je meer informatie.

Rond het park vind je verschillende rifugi waar je iets kunt eten, maar je kunt ook in het park neerstrijken met een picknickmand. Er zijn verschillende picknickpakketten beschikbaar, gevuld met heerlijkheden zoals polenta, tortelli, canederli, salade en cake met veenbessenjam uit Pampeago.

Extra leuk: neem je picknickmand mee naar een van de artistieke banken langs de route, die zijn gemaakt door Marco Nones.

foto’s: Giacomo Ruggeri, RespirArt & Val di Fiemme

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *