Wie aan de Alpe di Siusi (Seiser Alm) denkt, denkt al snel aan skiën en snowboarden. Maar wist je dat dit gebied nog veel meer te bieden heeft in de winter? Vanuit Sporthotel Floralpina neemt Erwin je mee naar de grootste bergweide van Europa en deelt hij verschillende activiteiten voor een onvergetelijk winters weekend!
Sneeuwschoenwandelen
Erwin: ‘Een wintersportactiviteit die steeds populairder wordt, is sneeuwschoenwandelen. Je monteert eenvoudig een kunststof sneeuwschoen, die wel wat weg heeft van een racket, onder je winterschoenen.
Zo krijg je een groter oppervlakte dan jouw eigen schoenen, waardoor er meer draagvermogen ontstaat in de verse sneeuw. De sneeuwschoenen scharnieren aan de voorzijde van je voet waardoor de achterzijde loszit. Zo kun je normaal blijven lopen, ook al draag je enorme schoenen.
Daarnaast zijn de sneeuwschoenen uitgerust met metalen tanden aan de onderzijde die in de sneeuw grijpen en zo extra grip geven. Deze manier van wandelen is een van de minst blessuregevoelige wintersportactiviteiten en dus een perfecte manier om in alle rust van het winterse landschap te genieten.
Op de Alpi di Siusi vind je ongeveer vijftig kilometer aan gemarkeerde sneeuwschoenpaden. Vanuit Floralpina zijn er aantrekkelijke routes voor een wandeling met sneeuwschoenen. Ik kies voor pad 7A dat vanaf de top van de Florian-lift terug naar Sporthotel Floralpina leidt.
Dit is een vrij eenvoudige route die veelal bergafwaarts loopt. Doordat wandelen in de sneeuw zwaarder is dan bijvoorbeeld dezelfde route in de zomer is dit een fijne route om deze manier van wandelen te ontdekken.
Het wandelpad is een gemarkeerd pad, waardoor de ondergrond stabiel is. Wanneer je van het pad af gaat, is het goed om je te realiseren dat de sneeuw een stuk losser is en dat je niet kunt zien wat de situatie onder het sneeuwdek is. Er kan een holle ruimte onder de sneeuwlaag zitten, waardoor je weg kunt zakken in de sneeuw. Het is dan ook raadzaam om alleen onder leiding van een ervaren gids een wandeltocht buiten de aangegeven wandelpaden te ondernemen.
Alleen in een witte wereld
Het wandelpad verlaat al snel de skipiste waardoor je weg bent van de drukte. Je hebt de maagdelijk witte omgeving voor je zelf waardoor je je alleen op de wereld waant.
In het sneeuwdek zie je vele pootafdrukken van verschillende dieren. De vergezichten, met de Sassopiatto en Sassolungo op de achtergrond, zijn adembenemend mooi.
Al wandelend meander ik afwisselend door open velden en naaldbossen en zie ik in de verte de iconische Punta Santner, ook wel Punta Sciliar genoemd, voor ik arriveer bij Saltner Schwaige. Hier rust ik even uit voordat ik het laatste stuk naar Sporthotel Floralpina loop.
Wil je ook sneeuwschoenwandelen? Ik huurde de sneeuwschoenen bij Sport Hans. Je hebt de sneeuwschoenen snel aan en uit waardoor je ze indien nodig niet de hele tijd hoeft te dragen. Voor meer informatie over wandelroutes met sneeuwschoen klik je hier.
Roetsjen met de slee
Een andere laagdrempelige wintersportactiviteit is rodelen of sleeën. De langste rodelbaan van de Alpe di Siusi, de Zallinger-afdaling, eindigt precies voor de deur van Sporthotel Floralpina. Als gast van het hotel krijg ik een traditionele houten rodelslee om de bijna drie kilometer lange rodelbaan te verkennen.
Ik wandel met m’n slee naar de Florian-lift die me naar de top op 2100 meter hoogte brengt.
Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de Alpe di Siusi en Punta Santner. Voor ik aan de afdaling start, warm ik nog even op met een goulashsoep bij Wild O’Williams.
Na de heerlijke lunch is het tijd om naar beneden te roetsjen. In het begin volg je de skipiste (aan de zijkant), maar het is belangrijk om de juiste bordjes aan te houden zodat je niet op de skipiste blijft.
Eenmaal van de piste af gaat de rem er figuurlijk af en word ik weer even een kind. Hoe leuk is het om lekker door de sneeuw te roetsjen!
Het is uiteraard wel belangrijk om altijd goed op te letten en geen onnodige risico’s te nemen zeker bij een hogere snelheid.
Onderweg passeer ik prachtige plekjes met besneeuwde bomen, riviertjes en mooie uitzichten. Het laatste deel van de tocht is vrij vlak en loopt over de skipiste. Het is belangrijk om hier wel wat vaart te behouden en weer goed aan de zijkant van de piste te blijven. Uiteindelijk glijd ik door tot aan de ingang van Floralpina.
Geniet van de Alpe di Siusi in een arrenslee
Vanaf het dorpje Compaccio zijn er verschillende mogelijkheden om de Alpi di Siusi per arrenslee te verkennen. Op nog geen vierhonderd meter van Sporthotel Floralpina vertrekt bus 11 (Almroute) die je in nog geen vijftien minuten van Saltria naar Compaccio brengt. Tegenover de bushalte wacht Martin Gasslitter mij al op voor een rondrit met zijn arrenslee.
Er zijn verschillende routes met de arrenslee mogelijk. Vraag op locatie naar de mogelijkheden en bijbehorende prijzen.
Martin neemt mij vanuit Compaccio mee de bergweide op, richting het zuiden. De arrenslee glijdt over een breed pad omhoog naar een van de eerste mooie panorama’s. Ik kijk uit op Punta Santner, hét symbool van de Alpi di Siusi.
Martin geeft de paarden, zussen Brunelle en Heidi, weer de sporen. We laten de indrukwekkende bergformatie achter ons en klimmen door naar meer mooie uitzichten.
We sleeën over de Via del Giogo alvorens we links aanhouden richting Gostner Schwaige, waar Martin me uiteindelijk zal afzetten voor de lunch.
Het uitzicht op Punta Santner hebben we inmiddels ingeruild voor het uitzicht op de Sassopiatto en de Sassolungo. Het landschap dat aan mij voorbijtrekt is schitterend, met glooiende heuvels met de kenmerkende rotsformaties van de Dolomieten op de achtergrond en her en der een skipiste of -lift.
Het laatste gedeelte van de route met de arrenslee ligt wat meer tussen de bomen. Martin moet hier de slee goed onder controle houden om op het smalle pad te blijven. Na een mooie tocht van ongeveer anderhalf uur arriveer ik bij Gostner Schwaige voor een heerlijke lunch.
Gostner Schwaige – paradijs voor de fijnproevers
Al sinds de middeleeuwen wordt de term Schwaige gebruikt om een berghut in het Alpengebied aan te duiden. Een Schwaige is veelal zelfvoorzienend en dat zie je terug op de smaakvolle menukaart van Gostner Schwaige, met veel producten van eigen makelij.
Ik geniet met volle teugen van een van de klassiekers op de menukaart, de originele Gostner Schwaiges kruidensoep, geserveerd in eigengebakken brood.
Wandelparadijs in de sneeuw
De Alpi di Siusi is een waar wandelparadijs. In de winter zijn er ongeveer zestig kilometer aan perfect geprepareerde winterwandelpaden te vinden.
Vanaf Gostner Schwaige wandel ik terug naar Sporthotel Floralpina. Deze route loopt over pad nummer 30 van Campaccio naar Saltria, deels over het beroemde wandelpad Hans en Paola Steger.
Het pad is vernoemd naar de voormalige skiracers en bergbeklimmers Hans en Paola Steger, die een enorme stempel op de Alpi di Siusi gedrukt hebben. Als pioniers van het alpinisme in de Dolomieten hebben ze een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het skiën op de Alpi di Siusi.
De route biedt wederom prachtige panorama’s, met als decor de majestueuze Sassopiatto en Sassolungo. Met alleen het geluid van knisperende sneeuw onder je voeten is wandelen te midden van de wonderschone natuur op de Alpi di Siusi een heerlijke ontspannen activiteit.
Alle gemarkeerde wandelroutes zijn ook geschikt om met sneeuwschoenen te bewandelen. Het voordeel hiervan is dat je meer grip hebt en minder kans hebt om uit te glijden.
Een andere optie is om kleine sneeuwkettingen om je schoenen te doen. Dit werkt volgens hetzelfde principe als sneeuwkettingen om je autobanden. De kettingen happen als het ware in de sneeuw en zorgen voor extra grip.
Langlaufen op de Alpi di Siusi
Buiten deze activiteiten is de Alpi di Siusi ook bekend om het uitgebreide netwerk aan langlaufloipes van maar liefst tachtig kilometer. Alle loipes zijn dubbel of viervoudig en perfect geprepareerd.
Of je nu kiest voor skating of klassieke stijl, beginner of professional, er is altijd een passende loipe te vinden. De loipes bevinden zich op een hoogte tussen de 1800 en 2200 meter.’