Een dansende muur van rosékleurig steen omringt de pistes van Val di Fassa, waar wintersport niet wordt gemeten in de beste après-ski of vetste tricks in het funpark, maar in scherpe carve-lijnen op de strakke pistes en gracieuze skiërs. Skiën in de Dolomieten is voor de echte liefhebbers én voor bewonderaars, gezien de prachtige omgeving die dit gebied wintersporters non-stop te bieden heeft.
Val di Fassa – unieke uitzichten & pasta op de piste
Val di Fassa is een imposant gebied waar het jonge steen van de bergmassieven het decor van een dagje skiën domineert. De moderne en goed onderhouden skiliften scheren rakelings langs de rotsen naar boven en als skiër word je constant getrakteerd op een natuurtafereel dat geen gelijke kent.
De ruim twaalfhonderd kilometer aan pistes in de Dolomieten – waarvan tweehonderd in Val di Fassa – zijn een genot voor iedere wintersporter, breed uitgemeten en goed gemarkeerd. De nodige rifugio’s bieden de gelegenheid om onder het genot van een glaasje grappa of bombardino en een bord pasta of een steenovenpizza de spieren af en toe even rust te gunnen.
Sellaronda – zesentwintig kilometer schoonheid
Vanuit het kleine maar charmante dorpje Canazei sta je in een flits op de pistes. Hoewel Canazei niet het grootste dorp in de regio is, behoort het zeker tot een van de bekendste wintersportdorpen in de Dolomieten. Hier vandaan sta je in no-time in het hart van de befaamde Sellaronda, de zesentwintig kilometer lange skitocht rondom het Sella-massief.
Een wintersportvakantie in deze regio is niet compleet zonder je aan de twintig liften en zesentwintig pistes van deze tocht der tochten gewaagd te hebben. Locals schijnen het in een ruime drie uur te kunnen doen, maar de gemiddelde vakantieskiër moet er gerust zes uur voor uittrekken – en dat is bepaald geen straf.
Het maakt namelijk niet uit welke je afdaling je pakt – je kunt de tocht linksom of rechtsom maken – overal worden je ogen verwend met de schoonheid van de dansende stenen muur die het Sella-massief vormt.
Nog meer skipistes in Val di Fassa
Recent is er ook een nieuwe gondellift in gebruik genomen, waardoor het skigebied van Val di Fassa nu is verbonden met de pistes van het gebied Buffaure-Ciampac die met name onder de skiërs van een gemiddeld niveau erg populair zijn. Ook aan deze kant van de berg geldt weer dat het natuurschoon werkelijk waar een traktatie is en de pistes een genot om over naar beneden te suizen.
Wat opvalt tijdens onze eerste kennismaking met dit gebied is het feit dat we nauwelijks snowboarders voorbij zie komen. Navraag bij het verkeersbureau van Val di Fassa leert ons dat onze verbeelding geen illusie is. In tegenstelling tot vele andere skigebieden zijn het inderdaad merendeels skiërs die zich aan de pistes in deze omgeving wagen, zo’n tachtig procent wordt zelfs beweerd.
Dat komt met name omdat Val di Fassa, maar eigenlijk de hele Dolomieten, gekenmerkt worden door hun lange afdalingen, afgewisseld met her en der lange bospaden waarop het voor (beginnende) snowboarders vaak lastig is om voldoende tempo te behouden.
Culinaire pit-stops op niveau
Het grote voordeel aan wintersporten in Italië is dat je hier niet veroordeeld bent tot slappe schnitzels en de eeuwige crêpe met Nutella, maar ook op culinair gebied goed kunt genieten. Op tal van perfect gelegen panorama punten langs de pistes tref je moderne rifugio’s waar de lekkerste pasta’s, pizza’s en andere Italiaanse heerlijkheden worden geserveerd.
Geniet ervan onder het genot van een glas wijn of do as the locals do en bestel een bombardino – de Italiaanse variant van ons klassieke advocaatje. Hoewel lunchen op een dergelijke locatie op de pistes meestal een aanslag is voor de portemonnee, geldt dat zeker niet voor dit gebied. Voor een pizza van behoorlijk formaat wordt gemiddeld zo’n negen euro gerekend, terwijl een glas wijn nog geen vijf euro kost.
Ontdekken & ontspannen
Wie even een break wil van alle actie op de pistes en op zoek wil naar ander vertier, kan zich bijvoorbeeld verdiepen in de lokale tradities en cultuur in het Ladin Museum in Thurn. Het museum biedt een kijkje in de geschiedenis van de bevolking van dit gebied en de ontwikkeling van bijvoorbeeld het skitoerisme dat in 1894 voor het eerst geïntroduceerd werd.
Ontdek hoe de beschaving in dit gebied tienduizend jaar geleden gevormd werd en hoe de lokale taal – het Ladinisch – door de jaren heen ‘verromeinst’ werd. Nog altijd spreekt het merendeel van de lokale bevolking naast Italiaans onderling vooral Ladinisch.
Na een dag op de pistes en een uurtje in het museum doorgebracht te hebben, is het tijd voor ontspanning en rust voor de spieren. Daar biedt het moderne wellnesscentrum Dolaondes in Canazei alle mogelijkheden voor. Sauna’s, stoombaden, een lekker hete outdoor pool en natuurlijk een bubbelbad zorgen ervoor dat jij aan het einde van een intensieve dag op de latten weer helemaal tot rust komt.
Vanuit Nederland kun je het beste de auto pakken naar Val di Fassa, dat op ruim duizend kilometer (twaalf uur rijden) vanaf Utrecht ligt. Vliegen kan ook, maar houd dan rekening met een reistijd van minstens tweeëneenhalf uur vanaf het vliegveld. Vanaf Nederland gaan er regelmatig vluchten naar de luchthavens van Innsbruck (in Oostenrijk), Venetië, Verona en Bergamo.
met dank aan Daphne van It’s Travel O’Clock voor de foto’s