Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op bezoek in de bottega van er marmoraro in de Via Margutta – marmerkunst in Rome

Eigenlijk heet hij Enrico Fiorentini, maar iedereen in Rome kent hem als er marmoraro. De ‘marmeren-bordjesmaker’ in de Via Margutta – die de kunst van het verzinnen van mooie en grappige teksten van zijn vader en grootvader heeft geleerd – zet alles wat je maar wil op een mooi marmeren bordje – voor aan de muur, voor op je bureau of voor in de keuken. Voor wie geen inspiratie heeft om zelf iets te verzinnen, heeft hij altijd een passende tekst klaar.

Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (1) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (2a)

Wij lopen tijdens elk bezoek aan Rome wel even bij hem binnen, maar dit keer vragen we hem of we zijn winkeltje – en vooral alle schatten van marmer die hier in elk hoekje te zien zijn – ook uitgebreid mogen fotograferen.

De mooiste pareltjes van er marmoraro

Ma certo,’ antwoordt Enrico, die in het kleine atelier aan de slag is en ondertussen het laatste nieuws doorneemt met een van de buurtbewoners, die zich voor het brandende haardvuur heeft genesteld en de koppen van de krant van de dag ervoor spelt.

Elk nieuwsfeit leidt tot een korte monoloog of een discussie met Enrico, tot de buurman er na de derde pagina genoeg van heeft. In plaats van de krantenkoppen scant hij hoe we foto’s maken, waarbij hij ons op de mooiste pareltjes van er marmoraro wijst.

Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (2)Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (4) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (4a) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (5)

In elk hoekje stuiten we op een mooie spreuk, uitgevoerd op kleine of grotere stukken marmer, met uitdrukkingen en levenswijsheden in het Italiaans en in het romanesco, het Romeinse dialect. Beide mannen zijn een beetje trots op het feit dat we ook die spreuken best kunnen lezen – met hier en daar een beetje hulp.

Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (6) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (7) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (8) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (9) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (10) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (11) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (12) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (13) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (14) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (15)Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (17)

Heerlijke geuren tussen de marmeren bordjes

Maar ook het wijzen op de mooiste spreuken verveelt de buurman snel. Hoewel het nog geen half elf is, begint hij uitgebreid te vertellen over allerlei lekkernijen uit de Romeinse keuken. Broccoletti, carciofi, cavolo nero, pasta e ceci – een keur aan lekkernijen komt voorbij. We krijgen er een beetje trek van – of komt dat door de heerlijke geur die langzaam de winkel in drijft?

Het is vrijdag – volgens Enrico de perfecte dag voor baccalà. Kennen we dat? Hij dirigeert ons naar zijn atelier, waar hij niet aan een nieuw marmeren kunststukje werkte – zoals wij dachten – maar waar hij een groot aantal stukken kabeljauw laat stoven in tomatensaus.

Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (16) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (19) Er-marmoraro-Via-Margutta-Rome (20)

Hij nodigt uit om rond lunchtijd te komen proeven – hetgeen we ons geen twee keer laten zeggen. Het kleine winkeltje is even na één uur voller dan we het ooit hebben gezien.

Tal van buurtbewoners komen met hun eigen bord binnen en laten zich de baccalà goed smaken. Met een bordje uit het atelier van Enrico volgen we hun voorbeeld, op de bank naast de buurman die ons aan iedereen voorstelt en doet alsof we zijn beste vrienden zijn.

Marmeren souvenir voor thuis

Als de grootste drukte voorbij is, kopen we een mooi marmeren souvenir voor thuis. Een unieke herinnering aan deze bijzondere kunstenaar, die ons heeft laten zien dat echte Romeinse kunstenaars vooral uitblinken in levenskunst.

Ontdek meer moois in en om de Via Margutta

Meer marmerkunst ontdekken in de Via Margutta en kennismaken met al het moois – en lekkers – in deze buurt? In onze City Walk Spaanse Trappen, Via Margutta & Piazza del Popolo – Rome delen we de beste tips voor dit stukje van de Eeuwige Stad.

Download Spaanse Trappen, Via Margutta & Piazza del Popolo

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Echt een vriendelijke man hij gaf ons een vriendenprijsje van 10 euro i.p.v. 15 euro

  2. Wat leuk Kobe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *