Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Schaatsen op het Lago di Tovel

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Voor Ciao tutti doet ze regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer een bijzonder mooie plek om te schaatsen.

Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (3)

Roos: ‘Het is 1 januari 2016. In Trentino, in de Dolomieten, worden we omringd door skipistes maar sneeuw is er nog niet dit jaar. De herfst was heel mooi, droog en zonnig. We besluiten om te genieten van deze eerste dag van het nieuwe jaar en maken zoals gebruikelijk met mooi weer een uitje in de bergen.

Dit keer kozen we voor het Lago di Tovel, puur uit nieuwsgierigheid, omdat ik op Facebook foto’s zag van een dichtgevroren meer. Het Lago di Tovel, dat deel uitmaakt van het Brenta Nationaal Park, is een bergmeer dat op ongeveer vijftien kilometer van ons huis ligt. Vanaf het meer kun je omhoog lopen naar de Passo del Groste, een bekende bergpas die op de route van de Brenta Trekking ligt en die tevens het startpunt is van geweldig mooie vie ferrate. Ook is deze pas het beginpunt van spectaculaire skipistes die je tot in Madonna di Campiglio brengen, een van de bekendste skioorden van Italië.

Het Lago di Tovel was ooit erg bekend vanwege zijn merkwaardige bloedrode kleur, die werd veroorzaakt door algen. Het is ook het meer waar de laatste autochtone mannetjesberen van Trentino vertoefden, voor ze opnieuw in dit gebied geïntroduceerd werden. Tegenwoordig is het meer azuurblauw, de algen zijn verdwenen. Het meer is erg mooi en schoon, je kunt er vissen op zalmforel die daar zijn natuurlijke habitat heeft.

Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (4)

Schaatsen op natuurijs
Het Lago di Tovel wordt frequent bezocht door toeristen, aangezien het een zeer toegankelijk meer is. Ook mensen die minder goed ter been zijn en ouders met kleine kinderen kunnen hier ontspannen genieten van een familie-uitje, met prachtig uitzicht op de Brenta Dolomieten. Op Nieuwjaarsdag was het meer echter dichtgevroren en onbesneeuwd: de perfecte plek om te schaatsen!

Eerder had ik al een voorzichtige poging gedaan. Maar het ijs kraakte als een oude gletsjer, een voor mij nieuwe ervaring. Ik voelde me niet op mijn gemak op het ijs dus ik ben niet verder gegaan. Vandaag zijn we terug, want mensen uit de regio hebben me verzekerd dat het veilig is. Bovendien is het weer vandaag optimaal, een winters zonnetje met strakblauwe lucht.

Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (1) Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (5)

Ik heb al jaren niet meer geschaatst, nu kan het weer – en dan op zo’n bijzondere plek. Want dat je kunt schaatsen op het Lago di Tovel is echt een uitzonderlijke situatie, die slechts ongeveer een keer in de tien jaar voorkomt.

Als het eenmaal sneeuwt, wordt het meer niet meer schoongemaakt. Het ligt immers in een natuurpark en menselijke interventies worden zoveel mogelijk vermeden. Ik voel me bevoorrecht, in deze betoverende setting: schaatsen op natuurijs in een Nationaal Park in de Italiaanse Dolomieten.

Met het winterzonnetje is het Lago di Tovel bloed- en bloedmooi en dat hebben veel mensen in Trentino begrepen. We zijn samen op het ijs, de meesten zonder schaatsen, om toch dit natuurspektakel te zien. Ik schaats, film en maak foto’s, probeer de sfeer te vangen in beelden en geniet van elk moment. We blijven op het ijs tot de zon achter de bergen zakt. Wat een magisch begin van dit nieuwe jaar!’

Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (6) Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (7) Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (8) Lago-di-Tovel-Zuid-Tirol-Trentino-Dolomieten (9)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Marie-Jose Reynaerts

    Hoi Roos,

    Ik kwam daar vroeger als kind met mijn ouders. Mijn moeder moet vast nog foto’s hebben van een aan de rand rood kleurend meer. Fascinerend was dat. Ik heb genoten van je verhaal. Alla prossima, Marie-José

  2. Zo mooi, het is echt heel lang geleden, ergens in de jaren negentig dat ik hier ook geschaatst heb met een aantal vrienden. Ik vond het echt magisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *