Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Alta Via 2 – etappe 1 en 2 van Bressanone via Rifugio Plose naar Rifugio Genova

Marloes en Thijs lopen de Alta Via 2. In dit artikel deelden ze alvast een aantal algemene tips voor deze wandeling in de Dolomieten, nu nemen ze je mee op de eerste twee etappes van de Alta Via 2, van Bressanone via Rifugio Plose naar Rifugio Genova.

Met de kabelbaan omhoog

Marloes: ‘Zo’n eerste dag is altijd best spannend. Hebben we alles bij ons? Zijn de rugzakken niet te zwaar? Hoe zal de eerste hut zijn?

Daarom starten we ook met een gemakkelijke en korte versie van de eerste etappe. Ook omdat dit onze eerste bergwandeling in zo’n twee jaar is, is het extra slim om het rustig aan te doen.

Vanuit het startpunt in het gehucht Sant Andrea, bij de Plose-kabelbaan, dat je heel goed met de bus vanaf Bressanone kunt bereiken, heb je de mogelijkheid om met de kabelbaan omhoog te gaan of te voet de berg op te lopen. Wij kiezen voor de kabelbaan en onderweg hebben we daar geen spijt van.

Vanuit de gondel zien we de stad onder ons kleiner en kleiner worden. Het uitzicht over het dal is fantastisch en we zijn benieuwd hoe het boven zal zijn.

Eenmaal boven blijkt het een behoorlijk toeristische plek te zijn. Er is een restaurant met veel vermaak voor kinderen. We besluiten dus zo snel mogelijk de eerste stappen op de Alta Via 2 te zetten. De route is duidelijk gemarkeerd vanaf de uitgang van de kabelbaan.

Overnachten bij Rifugio Plose

Voor de gehele route geldt dat je de rood-witte markeringen volgt. Hierin staat soms het nummer van het gedeelte van de route. Ook staat er soms een driehoek op met een 2 erin, de markering voor Alta Via 2.

Het pad brengt ons binnen twee uur bij Rifugio Plose. Het begin is niet steil of technisch, maar het laatste stukje moeten we toch even flink aanzetten.

Rifugio Plose ligt op 2447 meter hoogte. Je hebt hier de mogelijkheid om op een privékamer te verblijven, maar er zijn ook grotere kamers en een slaapzaal.

Het verblijf is heerlijk, het eten is goed en de bedden zijn prima. Ook is het douchen hier gratis, iets wat in de meeste hutten die volgen niet het geval is.

Het is fantastisch als je de eerste ochtend wakker wordt in een berghut; de zonsopgang in de bergen is magisch. We zijn dan ook vroeg wakker om het spektakel buiten te bekijken, daarna een snel ontbijt en op pad!

Van Rifugio Plose naar Forcella del Pütia

Vanaf Rifugio Plose loopt de route de eerste paar uur bergafwaarts. We starten boven de boomgrens, maar naderen al redelijk snel de koele bebossing voor een wandeling over een prachtig kronkelpaadje.

Uiteindelijk bereiken we de Gamperwiesen, een prachtige Alpenweide. Vanaf hier hebben we al zicht op het eerste massief dat we gaan beklimmen.

Het pad is nog steeds goed begaanbaar en het is mooi om te zien hoe vaak de omgeving totaal verandert.

Als je aangekomen bent in het dal, kun je voor de lunch stoppen bij de Halslhütte. Hierna loop je een stukje langs een pas om daarna te beginnen aan het moeilijkste deel van deze etappe.

De brede paden maken plaats voor kleinere bospaadjes. Uiteindelijk gaan we dan echt beginnen aan het klimmen en klauteren. Het beklimmen van het eerste ‘zadel’ is pittig, het is een steile klim over zowel paden, grind en grote rotsblokken.

Afgezien van het terrein maakt de ook in september nog altijd brandende zon de wandeling naar het 2357 meter hoge zadel, de Forcella del Pütia, extra zwaar.

Naar eindpunt Rifugio Genova

Het uitzicht is fantastisch, dus besluiten we nog even te pauzeren en van het uitzicht te genieten tot we de laatste veertig minuten naar Rifugio Genova lopen.

Mocht je op dit punt nog puf hebben, dan kun je de Sass de Putia of Peitlerkofel (2875 meter) beklimmen. Meerdere wandelaars laten de rugzak in het zadel liggen zodat ze vederlicht naar boven snellen. Het laatste stukje van de klim bevat kabels ter ondersteuning.

Rifugio Genova (ook wel Schlüterhütte genoemd) ligt op een hoogte van 2306 meter. Er kunnen zo’n negentig mensen overnachten in verschillende soorten kamers. De voorzieningen zijn prima, maar eigenlijk niet voldoende voor het grote aantal gasten.

Goed om te weten: Rifugio Plose hut is aangesloten bij de Alpenvereniging, hier krijg je als lid van de NKBV korting. Rifugio Genova is een particuliere hut, daardoor is deze wat aan de dure kant en krijg je als NKBV-lid geen korting.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *