Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Alles wat je moet weten over de Alta Via 2 in de Dolomieten

Als je een meerdaagse wandeltocht in de Dolomieten wil maken, is er een goede kans dat je bij een van de tien Alta Via’s (‘hoge wegen’) uitkomt.

Als je je eerste huttentochten al achter de rug hebt en zoekt naar meer uitdaging, kun je de twee weken durende Alta Via 2 lopen. Dat is een van de zwaarste, maar ook een van de meest iconische huttentochten in de Dolomieten.

Marloes en Thijs wandelden deze route in september 2023 en vertellen je in deze blog alles wat je moet weten over de Alta Via 2, van praktische tips voor vertrek tot fijne routekaarten en digitale navigatie.

 

Alta Via 2 in het kort

Marloes: ‘De Dolomieten vormen een uniek gebied binnen de Alpen. Dat heeft niet alleen te maken met de relatief grillige en imposante toppen, maar ook met de toegankelijkheid én met de unieke Zuid-Tiroolse cultuur, een perfecte mix van noordelijke punctualiteit en zuidelijke flair.

Om wandelaars kennis te laten maken met de ‘mooiste bouwwerken ter wereld’, zoals Reinhold Messner de Dolomieten ooit beschreef, zijn tussen 1966 en 1985 tien meerdaagse huttentochten ontwikkeld, variërend van een tot drie weken.

Al deze wandeltochten brengen je op de mooiste plekken van dit fascinerende gebergte, zoals je in dit artikel over meerdaagse wandeltochten in de Dolomieten kunt lezen.

De Alta Via 1 is waarschijnlijk de meest gelopen meerdaagse tocht in de Dolomieten, ook omdat deze route zeer geschikt is voor beginnende wandelaars.

Alta Via 2 behoort tot de uitdagender wandelingen en is alleen geschikt voor fitte en geoefende wandelaars met alpiene ervaring.’

Alta Via 2 in cijfers

Thijs: ‘De Alta Via 2 is 192,5 kilometer lang en omvat één verplichte via ferrata. In totaal zul je tijdens de route 10.547 meter stijgen en 11.450 meter dalen. De Belgische ultrarunner Karel Sabbe liep bij een geslaagde recordpoging in 2020 de gehele route aan één stuk, in amper zevenendertig uur, maar de meeste wandelaars trekken er zoals gezegd twee weken vooruit.

Wanneer ben je klaar voor de Alta Via 2?

De Alta Via 2 komt langs veel uitdagende passages (lees meer over de algemene uitdagingen van wandelen in de Dolomieten dit artikel).

Als je een goede basisconditie hebt (ter referentie: je kunt een halve marathon lopen in minder dan twee uur en een kwartier), plus een goed evenwichtsvermogen, tredzeker bent en voldoende mentale weerbaarheid hebt om rustig met tegenslagen en gevaarlijke situaties om te gaan, kun je deze uitdagende bergwandeling maken.

Ook ervaring met via ferrata’s is van belang, net als het juiste materiaal voor zo’n beklimming. Zorg dat je op de hoogte bent van de gevaren in bergachtig terrein en weet hoe je daarop moet reageren. Hiervoor is het belangrijk dat je het weer, het landschap en het kaartmateriaal goed kunt lezen.’

Wat heb je nodig voor de Alta Via 2?

Marloes: ‘Het begint natuurlijk allemaal met goede schoenen en een rugzak. Wanneer je aan wandelen in de bergen denkt, denk je waarschijnlijk aan lompe, zware en stugge klassieke bergschoenen. De afgelopen jaren is er echter een verandering gaande; de meeste bergwandelaars dragen steeds lichtere en soepelere schoenen.

Het blijft uiteraard een persoonlijke voorkeur, maar mijn ervaring is dat een trailrun-schoen of een A/B-wandelschoen meer dan voldoende is voor de Alta Via 2. Ik loop op barefoot-schoenen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Welke schoenen je ook kiest: zorg voor voldoende grip!

Het voordeel van lichte en soepele schoenen is dat je minder vermoeide voeten krijgt en meer contact hebt met de ondergrond, waardoor je minder snel een enkel verzwikt. Het loopt ook vele malen lichter en dus sneller.

Een goede rugzak maakt ook veel verschil. Je draagt immers alles de hele dag met je mee en wanneer je een rugzak hebt die niet goed past, krijg je hier al snel last van.

Ik raad je echt aan om naar een winkel te gaan waar ze je kunnen helpen met het aanmeten. Er wordt dan gekeken naar de lengte van je rug en postuur. Probeer ook een zo klein mogelijke tas mee te nemen. Een tas van veertig liter is voldoende voor deze meerdaagse tocht.

Zorg dat je op alle weersomstandigheden bent voorbereid. Ik leg altijd alles klaar voor ik het inpak, zo kan ik nog kritisch kijken of dat extra shirt wel echt nodig is. Je kunt in de hut vaak je kleding uitwassen en je moet geen modeshow willen lopen. Ook maak ik gebruik van packing cubes zodat ik niet mijn hele rugzak hoef te legen om onderweg of in de berghut bij dat extra paar sokken te komen.

De Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) heeft een goede paklijst voor bergwandelen samengesteld. Belangrijk om te vermelden is dat je in veel rifugio’s (berghutten) op de route niet kunt pinnen. Neem dus voldoende contant geld mee.’

Hoe verloopt de route van de Alta Via 2?

Thijs: ‘Net als de meeste Alta Via’s loopt de route van noord naar zuid. In dit geval begint de route in het prachtige Bressanone (Brixen), om te eindigen bij de Passo Croce d’Aun. Eventueel kun je hem ook in omgekeerde volgorde lopen, maar dat is niet gebruikelijk.

Onderweg zijn er ook andere passen die geschikt zijn om de tocht te beëindigen, zoals Passo Pordoi en Passo San Pellegrino, waardoor je het aantal dagen kunt beperken.

Vanaf de pas waar je de tocht beëindigt, kun je gebruik maken van het goed georganiseerde openbaar vervoer om naar Bressanone of andere grotere steden zoals Bolzano te reizen. Neem hier wel voldoende tijd voor, want de bussen gaan maar een paar keer per dag.

Wat zijn rifugio’s?

In de Alpen zijn we verwend. Nergens anders ter wereld is er een uitgebreide infrastructuur van rifugio’s – berghutten – met goede voorzieningen. In de Dolomieten vind je maar liefst driehonderd van deze rifugio’s.

Zo kun je met beperkte bagage op hoge en onherbergzame plekken overnachten, om wakker te worden met onbetaalbaar uitzicht. Daarnaast is de gastvrije en gezellige huttencultuur uniek.

Hoewel de term hut een tochtige houten barak doet vermoeden, zijn de meeste berghutten moderne goed geïsoleerde gebouwen waar wel vijftig tot tweehonderd mensen kunnen eten en slapen.

Veel hutten hebben een lange geschiedenis en staan er al sinds het einde van de negentiende eeuw. Foto’s, kaarten en oorkondes aan de muren van de rifugio’s doen daar mooi verslag van.’

Hoe boek je een slaapplek in een rifugio?

Marloes: ‘Normaal gesproken bespreek je een kamer met halfpension (avondeten en ontbijt) voor zo’n vijftig tot zeventig euro/nacht. De standaardkamers zijn de Matratzenlager waar tot wel vijftien mensen kunnen liggen, maar veel hutten hebben ook kamers voor kleinere groepen of tweepersoonskamers. Op de Alta Via 2 kom je ze in alle soorten en maten tegen.

Belangrijk is wel dat je op tijd reserveert. We raden aan om zeker enkele maanden van te voren te reserveren via de websites van de hutten die je wil aandoen op de route.

Veel berghutten bieden tot vijftien procent korting voor leden van een Europese bergsportvereniging. Daarom is het raadzaam om lid te worden van de Nederlandse Klim en Bergsportvereniging, niet in het minst omdat ook een reisverzekering voor bergsport is inbegrepen bij het lidmaatschap.

Deze hutten kom je tegen op de Alta Via 2

Op de Alta Via 2 kom je de volgende hutten tegen, als je de toegankelijkste route wandelt: Rifugio Plose (aangezien deze rifugio op slechts anderhalf uur lopen vanaf het kabelbaanstation ligt, is het een mogelijkheid om deze over te slaan), Rifugio Genova (ook wel Schlüterhütte genaamd), Rifugio Puez, Rifugio al Pisciadù, Rifugio Castiglioni, Rifugio Contrin, Albergo Miralago, Rifugio Volpi al Mulaz, Rifugio Rosetta, Rifugio Treviso, Rifugio Cereda, Bruno Boz Hütte en Dal Piaz Hütte.

De hutten zijn meestal open tussen half juni en eind september. Er loopt ook nog een route ten oosten van de Marmolada, maar de route over de gletsjer van de Marmolada is gesloten sinds een dodelijk ongeluk in 2021.’

Goede kaarten en markering van de wandelingen

Thijs: ‘Tot de basisuitrusting van een verantwoord wandelaar behoort goed papieren kaartmateriaal en een betrouwbaar kompas. Digitale navigatieapparatuur van Garmin en apps zoals Alltrails worden steeds beter, maar je bent dan altijd afhankelijk van batterij en verbinding. Daarom blijven fysieke kaarten essentieel.

Uiteraard is de route van de Alta Via 2 ook goed gemarkeerd. Voor de gehele route geldt dat je de rood-witte markeringen volgt. Daarnaast kom je soms een driehoek met het nummer van de Alta Via tegen. Deze markering is echter niet altijd goed zichtbaar, zeker bij slecht zicht.

De kaarten van Tabacco zijn de beste voor de Dolomieten. Geomarketing heeft ook goede compacte kaarten van de Alta Via 2, die je ter plekke kunt kopen.

Rother Bergverlag heeft goede gidsen over alle Alta Via’s, geschreven door mede-initiator Franz Hauleitner, zoals deze gids voor de Alta Via’s 1, 2 en 3. Ook blogs zoals brookebeyond en inafarawayland bieden gedetailleerde informatie over elke etappe van de Alta Via 2.’

Uitgebreid verslag van de Alta Via 2

De komende dagen delen Marloes en Thijs hun verslag van de Alta Via 2, met steeds twee etappes per blog. Zo kun je alvast virtueel meewandelen en goed voorbereid op pad gaan als je de Alta Via 2 graag wil lopen. Andiamo?!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Peter van der Mussele

    Beste Marlous en Thijs,
    Bedankt voor jullie goed geschreven blog mbt de Alta Via 2. Mijn vraag is of jullie de volledige route hebben gedaan? Ik jullie b schrijving spreken jullie over dertien Rifugios, maar het lijkt of jullie zijn uitgestapt bij de Rifugio Contrin. Klopt dit, of ziin er nog meer blogs over de tweede week?

  2. Ciao Peter,
    si, dat klopt, vandaar ook verslag van etappes 1 tm 6.
    De rest is hopelijk voor een volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *