Home » Reizen door Italië » Pistoia » Een warme mantel en pasta met eend
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een warme mantel en pasta met eend

We schrijven 25 juli, midden in de zomer. Toch lijkt het in Pistoia een beetje winter. San Jacopo, de patroonheilige van de stad, krijgt door de brandweer een warme, rode mantel aangemeten en op het vuur pruttelt salsa d’anatra (saus met eend) voor bij de maccheroni. Niet bepaald een zomers gerecht, dus vanwaar deze winterse taferelen hartje zomer?

Het antwoord ligt in de legende van San Jacopo. Deze man had namelijk enorm veel schulden uitstaan. Telkens wanneer de schuldeisers aanklopten, zei hij dat hij het geld om hen terug te betalen nog lang niet bij elkaar gesprokkeld had. ‘Als het warm wordt, betaal ik jullie terug,’ zo herhaalde hij steeds.

Op de eerste echt warme dag, toen de temperatuur voor het eerst tot boven de dertig graden steeg, togen de schuldeisers dan ook naar San Jacopo. Deze zat tot hun verbazing echter in een dikke mantal aan de maccheroni all’anatra. Hij keek zijn bezoekers verbaasd aan. Warm? Vandaag? Hij had het maar koud. Het was toch zeker geen zomer?

De schuldeisers stonden met hun mond vol tanden. Hoewel het 25 juli was en de zon zich van zijn beste kant liet zien, konden ze San Jacopo niet overtuigen van het feit dat de mussen bijna van het dak vielen en dat het absoluut te heet was voor pasta met eend. San Jacopo liet zich het gerecht echter goed smaken. Hij leunde tevreden achterover; verguld met zijn inventieve idee.

Om dit mooie verhaal te gedenken, wordt het beeld van San Jacopo op de Duomo van Pistoia elk jaar op 25 juli voorzien van een rode mantel, met daarop witte sint-jakobsschelpen. Gianluigi Premuda, een van de vier fotografen die we tijdens de blog tour ontmoetten, heeft dit schitterend vastgelegd:

San-Jacopo-foto-Premuda-Pistoia (4)

San-Jacopo-foto-Premuda-Pistoia (1)

San-Jacopo-foto-Premuda-Pistoia (2)

San-Jacopo-foto-Premuda-Pistoia (3)

Bovendien bereiden de pistoiesi op deze zomerdag een pan vol winterse maccheroni all’anatra. Wil je dit ook proberen? Ga dan aan de slag met het recept van Armando Alibrandi, een van de organisatoren van de blog tour. Voor 4 personen heb je 1 eend nodig (circa 2 kilo, inclusief lever en ingewanden), 400 gram verse maccheroni, ½ stengel bleekselderij, een takje rozemarijn, 500 gram ontvelde tomaten, 2 teentjes knoflook, 3 wortels, 3 uien, peper en zout, extra vergine olijfolie, 1 glas droge witte wijn en pecorino.

Verdeel het vlees van de eend in redelijk grote stukken. Maak alles goed schoon en braad de stukken eend aan in een beetje olie, samen met de rozemarijn, de fijngehakte knoflook, de in stukjes gesneden bleekselderij, wortel en uien. Voeg dan ook de schoongemaakte ingewanden en lever toe en schenk de wijn erbij. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg als de wijn is verdampt de fijngeprakte ontvelde tomaten toe en een beetje lauwwarm water. Laat de eend nu minimaal anderhalf uur pruttelen. Zorg ervoor dat het niet te droog wordt; schenk er eventueel steeds een beetje warm water bij.

Wanneer de eend gaar is, pureer je alles tot een dikke saus. Kook de maccheroni in een ruime hoeveelheid gezouten water al dente, giet af en meng de pasta door de saus. Serveer met geraspte pecorino en geniet van een winters gerecht dat in Pistoia een zomers tintje krijgt!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Prachtig verhaal over San Jacopo en zijn rode mantel. Weet je toevallig ook de betekenis van de witte schelpen erop? Groet Eva

  2. Grazie Eva! En de schelp is een sint-jakobsschelp, het symbool voor de bedevaart naar Santiago de Compostela en in het algemeen voor pelgrims.

  3. Dank! Helemaal duidelijk! saluti Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *