Home » Reizen door Italië » Pistoia » Een unieke kijk op de doopkapel van Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een unieke kijk op de doopkapel van Pistoia

Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (1) Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (2)

Nee, dit is niet de koepel van de Duomo in Florence – al lijkt deze cupola er, zeker op het eerste oog, wonderbaarlijk veel op. Deze oranje koepel schittert echter in Pistoia. Paul kon de koepel tijdens de beklimming van de campanile, de klokkentoren, van de Duomo extra goed bekijken.

Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (3)

Vanaf de campanile schoot Paul ook bovenstaande foto van het battistero, de doopkapel, San Giovanni in Corte (1226), pal tegenover de Duomo. De doopkapel is opgebouwd uit de typische kenmerkende lagen van groen en wit marmer uit Carrara. Het ontwerp is van de hand van Lanfranco da Como, die het in opdracht van Ondideo en Bonagiunta di Nerone vervaardigde. Een tweede soortgelijke doopkapel staat in Pisa. Hier werd het battistero twintig jaar later voltooid, in 1246, door de kleinzoon van Lanfranco, Guido Bigarelli da Como. Daarmee is de doopkapel van Pistoia het oudste bewaarde Toscaanse battistero uit de dertiende eeuw!

Helaas stond de doopkapel tijdens Pauls bezoek in de steigers en kon hij het niet tot in detail bewonderen door de aanwezige steigers en renovatiedoeken. Alleen van de achterkant kon hij deze foto nog maken.

Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (4)

Gelukkig is er gedurende de restauratie een andere mogelijkheid om de voorzijde van de doopkapel op unieke wijze en van dichtbij te zien. Dit is te danken aan een samenwerking tussen de Duomo, de Giorgio Tesi Group (het bedrijf dat elk jaar het Piazza della Sala omtovert tot één grote tuin), de bank VIBanca en de gemeente Pistoia. Diverse kunsthistorici en stadsgidsen zijn geselecteerd om bezoekers tijdens een speciale tour kennis te laten maken met dit pareltje.

Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (5)

Onze charmante en enthousiaste stadsgids, Stella Fabiano, beschikt over de sleutel van een gesloten deur via welke we toegang krijgen tot een trappenpartij aan de buitenkant. Plots staan we oog in oog en op aanraakafstand van de drie beelden die op circa acht meter hoogte te zien zijn: links Johannes de doper, in het midden de maagd Maria met het kindje Jezus en rechts Petrus.

Het middelste gracieuze beeld is duidelijk gemaakt door een meer ervaren hand dan de andere twee. Samen staan ze op draagstenen in de halfronde opening, omgeven door een vierkant geheel. Het vierkant en de cirkel symboliseren het samengaan van hemel en aarde op het moment van dopen, als herboren persoon zonder zonden. Het geheel is eigenlijk een monument in een monument zoals een diamant in een juweel, zo mooi is het.

Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (6) Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (7) Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (8) Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (9)

Gezien vanaf de steiger kijken we bovendien uit over het Piazza del Duomo. Boven op de gevel staat het beeld van San Jacopo, de patroonheilige van de stad, die jaarlijks op 25 juli een warme rode mantel aangemeten krijgt maar die nu lekker in het winterzonnetje staat te pronken, trots op het moois dat hem omringt.

Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (10)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *