Home » Reizen door Italië » Pistoia » Berespannende paardenrace
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Berespannende paardenrace

In Siena wordt het Piazza del Campo twee keer per jaar omgetoverd tot een paardenrenbaan, in Pistoia vindt elk jaar een berespannende paardenrace plaats: de Giostra dell’Orso. Tijdens de blog tour #viraccontopistoia maakten we kennis met deze bijzondere traditie, die deze maand zijn hoogtepunt bereikt.

De vier stadswijken van Pistoia, de Gouden Leeuw, de Griffioen, het Witte Hert en de Draak, gaan op 25 juli aanstaande de competitie met elkaar aan. Elke wijk mag drie paarden afvaardigen, waardoor er in totaal twaalf paarden over het Piazza del Duomo rennen. Het gaat hier niet om welk paard het snelst is, zoals in Siena. In Pistoia nemen de ruiters het een op een tegen elkaar op, waarbij je vooral punten scoort door het doelwit in de vorm van een beer (het symbool van Pistoia) te doorboren.

beer-Pistoia

De ruiter die de beer doorboort en als eerste zijn ronde heeft afgelegd, krijgt drie punten. De ruiter die de beer raakt en als tweede bij de finish komt, krijgt twee punten. Wordt de beer niet geraakt, dan worden er geen punten uitgedeeld. Alle punten van een wijk worden bij elkaar opgeteld – en de wijk met het hoogste aantal punten wint een schitterend vaandel. Mochten wijken gelijk eindigen, dan nemen ze het nogmaals tegen elkaar op in een extra ronde.

Wil je de Pistoiese paardenrace meemaken, zorg dan dat je op 25 juli in de stad bent. De race begint om half tien ’s avonds, op het Piazza del Duomo, en wordt voorafgegaan door een schitterende historische stoet. Zorg dat je op tijd bent als je een beetje een goede plek wil bemachtigen. Op 22 en 23 juli zijn er proefrondes; dan kun je met je neus in de boter vallen en op het Domplein een generale repetitie zien. Op Ciao tutti alvast een kleine impressie, van de Giostra dell’Orso 2009:

Giostra-Orso1 Giostra-Orso2 Giostra-Orso3

foto’s: Gianluigi Premuda 

Alle vaandels op een rij
In de Sale Affrescate van het Palazzo Comunale vindt tot en met 30 juli een tentoonstelling plaats waarbij alle eerdere vaandels die voor de Giostra dell’Orso zijn gemaakt te zien zijn. De kleurrijke creaties (die dateren van 1947 tot 2012) zijn een lust voor het oog en brengen de bijzondere betekenis van dit evenement voor de stad meer dan tot leven!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *