Naar hoofdinhoud Naar navigatie
8 november 2018

S.U.P.E.R. – Seven Unique Places to Experience op het Forum Romanum in Rome

Wil je tijdens je stedentrip Rome het Colosseum bezoeken én de mooiste plekken van het Forum Romanum en de Palatijn ontdekken? Daarvoor is er nu een nieuw S.U.P.E.R.-ticket waarmee je toegang hebt tot het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn, mét zeven zeer bijzondere plekken op het Forum Romanum en de Palatijn.

Saskia en Willemijn waren benieuwd naar deze unieke plekken en testten dit nieuwe ticket tijdens een bezoek aan Rome. Is het de moeite waard om zo’n S.U.P.E.R.-ticket aan te schaffen?

Saskia: ‘Het scheelt je veel tijd als je voorafgaand aan je bezoek aan Rome kaartjes voor het Colosseum reserveert. Je hoeft dan veel minder lang te wachten, zodat je de tijd die je daarmee bespaart, kunt gebruiken voor een mooie wandeling door Rome of een lekker uitgebreide lunch.

Naast de gewone kaartjes voor het Colosseum is er ook het S.U.P.E.R.-ticket. S.U.P.E.R. staat voor Seven Unique Places to Experience in Rome, zeven unieke plekken die een bezoek waard zijn: de Criptoportico Neroniano, het Museo Palatino, Casa di Augusto, Casa di Livia, de Aula Isiaca (met de Loggia Mattei), de Tempio di Romolo en de Santa Maria Antiqua (met het Oratorio dei Quaranta Martiri en de Rampa di Domiziano).

[update] Sinds april 2019 kun je ook de Domus Transitoria op de Palatijn bezoeken, Nero’s huis voor hij zijn Domus Aurea liet bouwen. Je bewondert fresco’s, een ninfeum met waterspelletjes en een triclinium met zuilen, met virtuele ondersteuning. Je kunt hier terecht van vrijdag tot en met maandag van 9.00 tot 18.00 uur. Je moet wel van tevoren een tijdslot aangeven. Een bezoek duurt ongeveer een half uur.

Dit S.U.P.E.R.-ticket is twee opeenvolgende dagen geldig (één dag kun je het Colosseum bezoeken, beide dagen heb je toegang tot het Forum Romanum, de Palatijn de speciale plekken). Daar zit wel meteen een addertje onder het gras, want de meeste van die zeven plekken zijn niet dagelijks geopend.

Als je alle unieke plekken wil zien, dan is het nog best een gepuzzel om daarvoor twee geschikte opeenvolgende dagen te vinden, zo ondervinden we als we tijdens de zondagse lunch proberen uit te vinden wanneer we tijdens een weekje Rome het best kunnen beginnen met ons bezoek.

De online informatie over het S.U.P.E.R.-ticket is nogal tegenstrijdig. Om het zekere voor het onzekere te nemen, gaan we dus maar naar de kassa aan het Forum Romanum. Aan de vragen van de bezoekers voor ons, merken we al snel dat we niet de enige zijn die het nogal ingewikkeld vinden. En dan spreken wij nog allebei goed Italiaans…

De kassamedewerker legt ons uit hoe het werkt. In principe kun je met het S.U.P.E.R.-ticket elke dag het Museo Palatino en de Criptoportico Neroniano bezichtigen, de tunnel waar Calligula aan zijn einde zou zijn gekomen en die later door Nero werd gebruikt als verbinding tussen de Palatijn en zijn Domus Aurea.

Op maandag, woensdag, vrijdag en zondagochtend (’s zomers tot 14.00 uur, ’s winters tot 13.00 uur) zijn ook de extra’s op de Palatijn te bekijken: het huis van Augustus, het huis van Livia en de Aula Isiaca (een ruimte uit een schitterend gedecoreerde woning).

Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondagmiddag (’s zomers vanaf 14.00 uur en ’s winters vanaf 13.00 uur) heb je met het S.U.P.E.R.-ticket toegang tot de extra’s op het Forum Romanum: de tempel van Romulus en de Santa Maria Antiqua.

Dat klinkt veelbelovend. Er zijn echter wel een paar mitsen en maren. Zo is de Santa Maria Antiqua volgens de kassamedewerker zo goed als gesloten vanwege een renovatie. Die kunnen we dus al niet bezoeken.

Bovendien sluiten de deuren in de winter (vanaf 28 oktober tot waarschijnlijk eind maart) om 15.30 uur. Volgens de kassamedewerker kunnen we makkelijk tot half vier nog overal naar binnen en hebben we dan nog een uurtje voor we echt moeten vertrekken.

We besluiten het ticket toch te kopen, zodat we de Palatijn eens aan een extra grondige ontdekking kunnen onderwerpen. We beginnen bij de cryptoporticus van Nero, waarin je virtuele beelden ziet van de fresco’s uit het huis van Augustus. Prachtig, maar dat huis kun je even verderop ook met eigen ogen bewonderen. Hier waren we liever iets meer over de plek zelf te weten gekomen…

Gauw door naar het Museo Palatino dus. Groot is onze teleurstelling als we daar voor een gesloten deur staan. Het is nog niet eens half vier, maar blijkbaar hadden de medewerkers er deze zondagmiddag geen zin meer in. Er is niemand te bekennen, dus we wandelen dan maar terug naar het Forum. De andere plekken op de Palatijn zijn namelijk morgen pas weer open.

Op het Forum blijkt ook Romulus’ tempel al dicht. Gelukkig verveelt een wandeling door dit oude stukje Rome nooit, maar als we alleen de zeven unieke plekken tellen, kunnen we er pas één afstrepen. Jammer, want je koopt het ticket juist om ze allemaal te kunnen zien…’

Willemijn: ‘De volgende ochtend staan we alweer vroeg bij de kassa voor een tweede poging het Museo Palatino te zien. Dat blijkt echter nog niet zo eenvoudig, want de kaartjes – die twee dagen geldig zijn – blijken dat niet automatisch aan te geven. Er wordt op zijn Italiaans heen en weer overlegd, tot we alsnog handmatig naar binnen mogen.

We bezoeken eerst de Aula Isiaca, met de Loggia Mattei. Er is verder helemaal niemand, we hebben de hele ruimte voor ons alleen. Met recht een unieke ervaring!

Na deze schitterend versierde ruimte op de foto te hebben gezet, lopen we naar het Museo Palatino, dat nu gelukkig wel geopend is. Hier duik je in de geschiedenis van de Palatijn, met archeologische vondsten die tijdens verschillende opgravingen zijn gedaan. Zo krijg je een duidelijker beeld van de Palatijn, met veel interessante informatie die je wandeling langs de ruïnes van de keizerlijke palazzi zeker meer richting geeft.

Het huis van Augustus is onze volgende bestemming, maar helaas blijkt hier een technisch probleem te zijn. We staan dus weer voor gesloten deuren en de aanwezige medewerker kan ons geen enkele informatie geven over de duur van het probleem. Jammer, want ik bezocht Casa di Augusto eerder al eens en toen was het al zeer de moeite waard. Nu er nog meer multimediale voorstellingen zijn, had ik het graag nog een keer bewonderd…

Op naar het huis van Livia dan maar. Dat is wel te bezoeken en we hebben geluk dat er net een tour begint. Want dat is ook wel een aandachtspunt: het huis van Augustus en dat van Livia zijn op de dagen dat ze te bezoeken zijn alléén toegankelijk tijdens een tour. De tijden van die tours staan wonderbaarlijk genoeg nergens vermeld, niet online en niet bij de kassa. Alleen de medewerkers ter plekke hebben een blaadje met de tijden van de tours, waarbij sommige in het Italiaans worden gehouden en sommige in het Engels.

Het is dus geluk hebben: als je op het juiste moment arriveert, kun je bijna meteen mee – anders is het wachten geblazen. We raden je aan eerst de tijden van de tours te checken als je op de Palatijn arriveert. Dan kun je als je moet wachten eventueel een bezoek aan het Museo Palatino en/of de Criptoportico Neroniano brengen.

De tour in het huis van Livia is namelijk wel zeer de moeite waard, met prachtige virtual reality – en we nemen aan dat dat ook voor de tour door het huis van Augustus geldt. Die kunnen we helaas niet meer zien, want de hele Palatijn sluit die middag zijn deuren vanwege een zware najaarsstorm.’

Saskia: ‘Uiteindelijk hebben we dus vier van de zeven unieke plekken kunnen bezoeken: de Criptoportico Neroniano, de Aula Isiaca, het Museo Palatino en Casa di Livia. Aan de tempel van Romulus komen we door de onvoorziene sluiting niet toe, het huis van Augustus en de Santa Maria Antiqua zijn vanwege restauratie en technische problemen niet toegankelijk.

Zonde, want met zo’n prijziger ticket wil je natuurlijk wél alles kunnen zien. En natuurlijk heeft niemand de weersomstandigheden en technische condities in de hand, maar een compensatie in de vorm van bijvoorbeeld een derde dag toegang was dan wel netjes geweest.

De medewerkers weten zelf echter ook weinig. Ze proberen zo goed mogelijk te informeren, maar met al die verschillende dagen die dan ook nog eens niet altijd nagekomen kunnen worden, is het wel ingewikkeld.

Lastig is ook dat er geen wegwijzers staan op het Forum of de Palatijn. Pas als je al bij de plek bent, staat er een bordje. Vraag bij aankoop van je S.U.P.E.R.-ticket dus zeker naar de bijbehorende plattegrond, die het nog enigszins inzichtelijk maakt.

Het S.U.P.E.R.-ticket is dus op zich zeker een aanrader voor wie echt in de geschiedenis van de Palatijn wil duiken en bijzondere plekken op zowel de Palatijn als het Forum Romanum wil zien. Dat vergt echter wel een goede planning van de kant van jou als bezoeker – én wat extra inspanning van het personeel ter plekke. Met wat duidelijkere aanwijzingen en betere communicatie over bijvoorbeeld technische problemen, kun je ter plekke goed beoordelen of het de moeite waard is om een kaartje te kopen.

Willemijn en ik hopen in elk geval dat de Santa Maria Antiqua snel weer open is, want dat is echt een pareltje om te zien, zoals je in deze blog van een eerder bezoek aan dit pareltje ook kunt lezen. De fresco’s hier (die je alleen kunt bewonderen met een S.U.P.E.R.-ticket) zijn zo mooi, dat ze alleen al het hele bedrag van het speciale ticket waard zijn!’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen