Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Cinecittà – droomfabriek voor liefhebbers van Italiaanse films

Jeroen: ‘La Fabbrica dei Sogni, ‘de droomfabriek’. Dat is de bijnaam waarmee de beroemde filmstudio’s van Cinecittà worden aangeduid. Voor filmliefhebbers die een paar dagen in Rome doorbrengen, is er geen enkel excuus om deze historische locatie met zijn imponerende permanente sets over te slaan: de metro stopt voor de deur en het is er zelden druk. En waar anders wordt Italiaanse én Amerikaanse filmgeschiedenis zo tastbaar als hier?’

Toen Jeroen Savelkouls in Rome was om een schitterend bruidspaar te fotograferen, kon hij het niet laten ook een bezoekje te brengen aan Cinecittà – en ook hier maakte zijn camera overuren. Het is dan ook een inspirerende plek, waar je verwelkomd wordt door dit gigantische hoofd, dat bij de ingang van het museum van Cinecittà staat. Het is gemaakt door Danilo Donati voor de openingsscène van Casanova van Federico Fellini (1976).

Jeroen: ‘Mijn bezoek was op de eerste plaats ingegeven door aanwezigheid van de enorme set van de serie Rome, uit 2005 en 2006. Helaas is een deel hiervan kort na de opnames ten prooi gevallen aan een brand en vlak voor mijn komst waren opnieuw bouwwerken in vlammen opgegaan.

Toch is het nog altijd een indrukwekkende locatie. De nagebouwde tempels en het senaatsgebouw zijn (nagenoeg) op schaal en bovendien beschilderd. Daardoor is het makkelijker om je in het klassieke Rome te wanen, dan wanneer je met honderden toeristen tegelijkertijd over het Forum Romanum loopt – ook al is het natuurlijk allemaal nep – en soms ook niet historisch correct.

Want hoewel de serie authenticiteit wilde uitstralen, zijn niet alle gebouwen precies weergegeven zoals ze er in de Romeinse tijd uitzagen. Zo is het senaatsgebouw ontworpen als een tempel, zodat het er voor de kijker meer klassiek Romeins zou uitzien.

Anders dan gebruikelijk is de set na afloop van de opnames niet afgebroken. In de jaren daarna is deze locatie nog verschillende keren gebruikt, onder meer voor het filmen van een reclamespot voor Victoria’s Secret, voor de televisieserie The Borgias, en voor een videoclip van Coldplay.

Dat is dan ook waarschijnlijk de reden dat de gebouwen er zo goed onderhouden uitzien – beter dan de andere permanente sets. Of wellicht hoopt Cinecittà dat men terugkeert voor een derde seizoen, met meer avonturen van Lucius Vorenus en Titus Pullo.

Maar er zijn meer bekende namen die hier tot stand kwamen. Zo verwijst de tekst op de foto hieronder – die later is aangebracht – naar de Amerikaanse klassieker Ben Hur, die ook in Cinecittà is opgenomen.

De rondleiding over een klein deel van het enorme terrein voert verder langs de tempel van Jeruzalem, gebouwd voor de film The Young Messiah (2016). De basis van de constructie is glasvezel, dat vervolgens is beschilderd. Hier en daar, waar de verf is losgekomen, is dat duidelijk te zien. Voor het ontwerp van de tempel hebben de makers zich weliswaar laten inspireren door verschillende bouwstijlen uit het oude Babylonië en Assyrië, maar of het de historische werkelijkheid benadert valt te betwijfelen.

De makers hebben overigens alleen het binnenplein van de tempel gebouwd, aan de buitenkant staan alleen steigers. Maar hoe dan ook: het binnenplein van de tempel ziet er indrukwekkend uit.

Naast de Tempel van Jeruzalem staat nog een restant van de film Gangs of New York van de Amerikaanse regisseur Martin Scorcese. Dit houten gebouw heeft niet per ongeluk in brand gestaan; het is zo ontworpen voor de film.

En  dan is er nog een Italiaans kerkplein dat doet denken aan Assisi. Of is het Florence? Nee, wacht, ik zie Venetië. Ik zal waarschijnlijk niet de enige zijn die op deze set enigszins in verwarring raakt. De set stamt uit 2002 en is destijds ontworpen voor een Italiaanse miniserie over het Florence van 1400.

In de jaren daarna is de locatie veelvuldig verbouwd voor hergebruik; het plein heeft model gestaan voor Verona, Florence en Venetië. Ook voor de opnames van The Young Messiah is er gebruikgemaakt van deze set.

Helaas is er weinig te zien van de grote Italiaanse klassiekers die hier zijn opgenomen, waarvan La dolce vita veruit de bekendste is. De opnames hiervan vonden grotendeels plaats in Studio 5, de studio van Federico Fellini, die meestal gesloten is voor publiek.

Ook de westerns van Serge Leone hebben geen zichtbare sporen achtergelaten. Wie daar wel in geïnteresseerd is, kan terecht in het museum van Cinecittà. Hier zijn filmbeelden te zien, korte documentaires, kostuums en er zijn interactieve ruimtes waar je kunt ontdekken wat bijvoorbeeld een geluidstechnicus doet.’

Praktische informatie
Je vindt Cinecittà aan de Via Tuscolana (metro A, fermata Cinecittà). Cinecittà is dagelijks (behalve op dinsdag) geopend van 9.30 tot 18.30 uur. De kassa sluit om 16.30 uur. Een bezoek aan het museum plus een rondleiding over de sets van Cinecittà kost € 15,- (voor kinderen en 65-plussers geldt een korting op deze prijs). De rondleiding vindt om 10.00, 11.30, 13.00, 14.00 15.15 en 16.30 uur plaats in het Italiaans. Om 11.30 en 15.15 uur wordt de rondleiding ook in het Engels gegeven. Meer informatie vind je op de website van Cinecittà.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *