Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sant’Anna dei Lombardi – een beetje Toscane in Napels

De Sant’Anna dei Lombardi is een van Saskia’s favoriete kerken in Napels, met dank aan de vele Toscaanse invloeden, die voor een heel andere sfeer zorgen dan alle barokke bombarie.

Vanaf 1411 vond je op deze plek de Chiesa di Monteoliveto, die haar naam dankte aan de monniken van de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore in Toscane, die de kerkgemeenschap leidden.

In 1799 werd de kerk overgedragen aan de broederschap der Lombarden, die elders in de stad al een andere kerk beheerde. Toen deze andere kerk door een aardbeving instortte, besloot men de Chiesa di Monteoliveto om te dopen tot de Sant’Anna dei Lombardi.

Een kopie van een Florentijnse kapel

In de Cappella Piccolomini waan je je even in Florence. Het is namelijk een exacte kopie van een van de kapellen in de San Miniato al Monte in de Toscaanse hoofdstad.

Ook elders in de kerk zie je veel renaissancekunst uit Toscane, met onder meer de vier terracotta evangelisten van de familie Della Robbia en een Annunciatie van een leerling van Piero della Francesca.

Een pareltje: de sacristie van Vasari

Sla zeker de sacristie niet over, die tot in het kleinste hoekje Toscaanse sferen ademt, dankzij de fresco’s die Giorgio Vasari hier in 1544 aanbracht:

Deze schilder, architect en schrijver werd in 1511 geboren in Arezzo. Hij liet zelf een aantal schitterende kunstwerken na, maar werd vooral bekend als biograaf van de grootste Italiaanse kunstenaars vanaf het einde van de dertiende eeuw tot en met Vasari’s eigen tijd.

Hij tekende de levens op van onder anderen Brunelleschi, Donatello, Leonardo da Vinci, Rafaël, Michelangelo, Botticelli en Titiaan. Vasari beschrijft hun jeugd, leeftijd, karakter, werk- en levenswijze en prestaties, op een levendige en anekdotische manier en met kennis van zaken, als groot kunstenaar en groot kunstbewonderaar.

Nog meer bezienswaardigheden in deze kerk

Sta op weg naar de sacristie even stil bij de terracotta beeldengroep Compianto sul Cristo morto van Guido Mazzoni uit Modena, met zeven levensgrote figuren die zich rondom het lichaam van Christus hebben geschaard en rouwen om zijn dood.

In het voorportaal van de Sant’Anna dei Lombardi ligt architect Domenico Fontana begraven, die in Napels het Palazzo Reale ontwierp en in Rome (mede)verantwoordelijk was voor onder meer de bouw van de Sint-Pieter, de San Giovanni in Laterano en het Palazzo del Quirinale.

Praktische informatie Sant’Anna dei Lombardi

Je vindt de Sant’Anna dei Lombardi aan het Piazza Monteoliveto 4 in Napels. De kerk is dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur geopend (op zondag tot 17.30 uur). Meer informatie vind je op de website van de Sant’Anna dei Lombardi.

met dank aan Luca Mato voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ik kom volgende week naar Napels, ga zeker langs in deze kerk met mijn naam 🙂

  2. Ik ga naar Napels en zeker naar deze kerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *