Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans blauw als remedie tegen Blue Monday

Deze blog is de perfecte remedie tegen Blue Monday, volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. Geniet van de mooiste foto’s van Italiaans blauw, van de sterrenhemel van de Arco dei Banchi in Rome tot de beroemde blauw-groene deur in Ostuni, van de schitterende blauwe mozaïeken in Ravenna tot blauwgekleurde huisjes in Burano.

We beginnen met de blauwe sterrenhemel van de Arco dei Banchi in Rome, waar je in deze blog meer over leest:

Vervolgens reizen we naar Sardinië, waar je rondom Ogliastra een van de bekende Blue Zones vindt, waar de bewoners tot op hoge leeftijd heel gezond zijn. Meer over deze Blue Zones vind je in dit kookboek.

We blijven nog even op Sardinië, voor een bezoek aan het kleurrijke Bosa, waar je huizen in alle kleuren van de regenboog vindt. Blauwe huizen ontbreken uiteraard niet.

Dat geldt ook voor Burano, in de Venetiaanse lagune:

Nog blauwer is Casamassima (Puglia). Het centro storico van Casamassima is namelijk, net als Chefchaouen (Marokko) en Jodhpur (India), grotendeels blauw geschilderd.

In Puglia vind je ook het standbeeld van Domenico Modugno, de zanger van Nel blu dipinto di blu, in het plaatsje Polignano a Mare:

Polignano zelf heeft overigens ook genoeg blauwe hoekjes, zoals onderstaande foto’s laten zien.

Dat geldt ook voor het haventje van Monopoli, een fotogeniek plaatsje dat iets zuidelijker aan de Pugliese kust parelt:

Wereldberoemd is inmiddels ook deze deur in Ostuni, waarachter de blauwe kleuren van de zee en de hemel bijna ongemerkt in elkaar overlopen:

Op deze Blue Monday mogen uiteraard de blauwe Cinquecento’s die je overal in Italië kunt treffen niet ontbreken:

Net zo fotogeniek zijn de blauwe Vespa’s:

Vietri sul Mare, aan de Amalfikust, staat bekend om het kleurrijke keramiek. Je vindt er ook een kleurrijk huis, met aan de zijkant een knalblauwe muur:

Ook elders aan de Amalfikust stuit je op heerlijk veel blauw. Als je over de slingerende kustweg rijdt, is de zee bijna altijd binnen handbereik:

Zowel de tuinen van Villa Rufolo als die van Villa Cimbrone, beide in Ravello, bieden spectaculair uitzicht over de blauwe zee:

In de blauwe zee voor de kust van Napels schittert het kleurrijke Procida, met veel blauw om van te genieten. In Marina Corricella vind je ook het blauwe huis uit de film Il Postino:

Het nabijgelegen eiland Capri staat bekend om de Grotta Azzurra, de blauwe grot. Als je ogen aan het duister in de grot gewend zijn, zie je langzaam het diepblauwe licht door een kier onder de ingang naar binnen schijnen. De schipper vertelt hoe dit bijzondere natuurfenomeen ontstaat: ‘De watermassa absorbeert het gamma van rode kleuren en laat alleen de blauwe kleuren door.’

Ook in Napels vind je op straat veel blauw. Het is namelijk de clubkleur van SSC Napoli, waarvan de vlaggen vrolijk wapperen in de smalle straatjes van met name de Quartieri Spagnoli. Ook Maradona, de vroegere sterspeler van dit blauwe elftal zie je nog overal opduiken, in zijn blauwe tenue:

Even buiten Napels, in Bacoli, vind je het lichtblauwe Casina Vanvitelliana:

In Ravenna vind je magnifieke mozaïeken in (onder meer) diepblauw:

Ook andere kerken hebben schitterende sterrenhemels. Kijk maar eens omhoog in de Santa Maria sopra Minerva in Rome of in de Cappella degli Scrovegni in Padova:

Hopelijk heb jij ook veel prachtige blauwe herinneringen aan Italië. Geniet daar vandaag extra van!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Prachtig fotoblog! Dat fleurt mijn blue monday weer helemaal op.

 2. (Licht) blauw is mijn lievelingskleur dus met al die heerlijke blauwe foto’s uit Italië ben ik even daar waar ik graag wil zijn! Fijne maandag!

 3. will friederichs

  bijna te veel van het goede, al dit blauw, zoals de gedurende lange perioden blauwe luchten boven Catania, die me af en toe plagend ‘che noioso’ doe verzuchten.
  Evengoed heb ik bewondering voor de zoveelste vondst waarmee Saskia haar volgers weet te plezieren vanuit de ontzagwekkende hoeveelheid beeldmateriaal van la bell’Italia die zij heeft verzameld.
  Met mondjesmaat savoureren.

  p.s. Nog een tip ter aansluiting: Lundedì blu van Arnon Grunberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *