Download gratis de Ciao tutti app!

Giotto’s opgerolde hemel in de Cappella degli Scrovegni in Padova

Giotto schilderde niet alleen de bijzonder mooie fresco’s in de San Francesco in Assisi, maar ook de fresco’s in de Cappella degli Scrovegni in Padova (die ook wel bekend staat als de Arenakapel).

We zien een schitterende sterrenhemel, met daaronder zo mogelijk nog schitterender fresco’s. We tonen een paar details, maar dit meesterwerk moet je écht ook een keer met eigen ogen gaan bewonderen!

Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (1) Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (1a) Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (1b) Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (2) Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (3) Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (4) Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (5) Cappella-Scrovegni-Padova-Giotto-details (6)

Schitterende afkoopsom
De opdracht om deze kapel van fresco’s te voorzien, kreeg Giotto van Enrico Scrovegni, zoon van de rijke Reginaldo Scrovegni die door Dante Alighieri in zijn Divina Commedia een plaats was toebedeeld in de hel, tussen de woekeraars. Voor Enrico waren er dan ook belangrijke redenen om deze kostbare kapel in Padova te laten bouwen en decoreren: de verlossing van zijn vader en het afkopen van zijn eigen zonden, in de hoop zijn eigen ziel te kunnen redden.

Op het fresco van het Laatste Oordeel zien we dan ook hoe de edelman Enrico Scrovegni de drie Maria’s een model van de kerk aanbiedt die hij heeft geschonken. Hij wordt geassisteerd door een priester, die naast hem knielt en de kerk op zijn schouders draagt. Een mooi detail is de wijze hoe het gewaad van de priester – zeer natuurgetrouw weergegeven – over de boog van het portaal gedrapeerd is.

Laatste-Oordeel-Giotto-Padova-detail-1

Het Laatste Oordeel in detail
Dit Laatste Oordeel is het grootste werk van Giotto in de kapel. Het werk wordt gedomineerd door de tronende Christus, geheel in het midden, met aan zijn zijden de twaalf apostelen. De onderste helft van het fresco toont aan de linkerzijde de uitverkorenen die door engelen naar de Hemel worden geleid, en aan de rechterzijde de verdoemden die in de Hel belanden. Het kruis in het midden wordt vastgehouden door de aartsengelen Michaël en Rafaël.

Laatste-Oordeel-Giotto-Padova

In de middeleeuwen was De openbaring van Johannes, waarin over het Laatste Oordeel wordt geschreven, een van de belangrijkste boeken van de Bijbel. Voor een kunstenaar was het een hele uitdaging alle scènes hiervan zo goed mogelijk over te brengen op één fresco. Bijzonder lastig was namelijk dat in het visioen van Johannes de Evangelist de hoeders van de hemel het firmament, de sterrenhemel, oprollen:

‘Ik zag, toen het zesde zegel verbroken werd, hoe er een zware aardbeving kwam. De zon werd zwart als een rouwkleed en de maan werd bloedrood. De sterren vielen op de aarde, zoals late vijgen die door een stormwind van de boom worden gerukt. De hemel scheurde los en rolde zich als een boekrol op. Geen berg of eiland bleef op zijn plaats’ (Openbaring 6:12-14).

Een oprolbare hemel
Hoe verbeeld je iets ontastbaars als een oprolbare hemel? In de middeleeuwen zag men het heelal en de hemel als eindig, er waren verschillende hemelsferen met de aarde als het centrale middelpunt. En wat eindig is, kun je oprollen! Op het fresco zien we dan ook twee engelen die geheel aan de bovenkant van het fresco daadwerkelijk de hemel oprollen, waardoor we een blik kunnen werpen op de glanzende goud-rode deuren van het hemelse Jeruzalem en de gouden stralen van het goddelijk licht dat hier schijnt.

Laatste-Oordeel-Giotto-Padova-detail

Bekijk thuis de Cappella degli Scrovegni
Op verzoek van de gemeente Padova heeft Haltadefinizione alle muurschilderingen, zodat je er ook op afstand van kunt genieten. Je kunt via deze link zo ver inzoomen dat je zelfs de kleinste details goed kunt zien.

Nog veel meer Italiaanse kunst
Onze nieuwe Special vol kunst staat garant voor uren lees- en kijkplezier – van Michelangelo’s verguisde schilderingen in de Sixtijnse Kapel tot de mooiste dames uit de renaissance, van Da Vinci’s leven in tien kunstwerken tot schitterende mozaïeken in Palermo, van Bernini’s eerste beelden tot een op een schilderwerk gebaseerde cocktail en veel, heel veel meer.

Bijna 500 pagina’s lang dompel je je onder in de mooiste kunst van Italië en zul je verrast worden door bijzondere details en bizarre verhalen die achter de kunstwerken schuilgaan.

Ciao-tutti-Special-#17-Artissimo-de-mooiste-Italiaanse-kunst

 Bestel deze Special voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *