Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vietri sul Mare (Amalfikust) – een dorp vol kleurrijk keramiek

Vorige week aten we een paar heerlijk arancini (gefrituurde risottoballetjes), geserveerd op een vrolijk bordje. Nieuwsgierig vroegen we de eigenaar van de pizzeria waar hij die leuke bordjes vandaan had. Hij wees ons vol trots op het stempel op de achterkant, met daarop: Ceramica Vietri Mare | F.ll Solimene, Vietri sul Mare.

De bordjes kwamen uit Vietri sul Mare, een onbekend(er) pareltje aan de Amalfikust, ten westen van Salerno. Dit dorpje is verweven met keramiek.

In de vele werkplaatsen die het stadje rijk is, worden al sinds 1600 dagelijks nieuwe bordjes, vazen, schalen, tegeltjes en andere keramieken voorwerpen gecreëerd, gebakken, beschilderd en versierd. Stuk voor stuk handwerk, dus je kunt je eigen gewenste kleurencombinatie doorgeven.

Reden genoeg voor een bezoek aan Vietri sul Mare. We belanden eerst in Albori, een gehuchtje dat onder de hoede van Vietri sul Mare valt. Het wordt gekenmerkt door smalle straatjes met gekleurde huisjes die gezellig tegen elkaar leunen. De vrouwen laten op de drempels van hun huizen de rozenkrans door hun handen glijden of maken alvast wat groente schoon voor de lunch; de mannen nemen de dag door of leggen een kaartje.

Albori ligt op  driehonderd meter hoogte, waardoor je op verschillende plekken uitzicht over zee hebt. Op elk moment van de dag geeft dit een magisch beeld, van de vroege ochtend tot diep in de nacht, met honderden schitterende sterren aan de hemel.

In Vietri sul Mare zelf ademt alles keramiek. Een wandeling door het dorp is een kleurrijke ervaring!

Voor een mooi souvenir nemen we een kijkje bij Ceramica Artistica Solimene (Via Madonna degli Angeli 7, Vietri sul Mare). Niet omdat de bordjes hier mooier zijn dan elders, maar omdat de fabriek zelf zo bijzonder is! Het is een project van architect en ontwerper Paolo Soleri, die zich wellicht liet inspireren door Gaudi toen hij de fabriek vorm gaf.

Hoewel Soleri in Turijn is geboren, werkte hij grotendeels in de Verenigde Staten – de Soleri-fabriek is zijn enige werk in Italië… Dubbel bijzonder dus, dit gebouw – maar ga zeker ook even binnen kijken voor een bijzonder bordje!

met dank aan Tania Lerro & Maria Uspenskaya voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Dank jullie wel

    Telkens weer slagen jullie erin om een mooie mix van de diversiteit van la Bella Italia te maken

    Ik krijg er steeds een blij gevoel van

  2. Grazie Peter, heel fijn om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *