Ga op pad met onze City Walks!

Waar een bordje je kan brengen

Vorige week aten we een paar heerlijk arancini (gefrituurde risottoballetjes), geserveerd op een vrolijk bordje. Nieuwsgierig vroegen we de eigenaar van de pizzeria waar hij die leuke bordjes vandaan had. Hij wees ons vol trots op het stempel op de achterkant:

Solimene bordje
De bordjes kwamen uit zijn geboortedorp, Vietri sul Mare, een onbekend(er) pareltje aan de Amalfikust, ten westen van Salerno. Dit dorpje is verweven met keramiek, volgens de eigenaar. In de vele werkplaatsen die het stadje rijk is, worden al sinds 1600 (!) dagelijks nieuwe bordjes, vazen, schalen, tegeltjes en andere keramieken voorwerpen gecreëerd, gebakken, beschilderd en versierd. Stuk voor stuk handwerk, dus je kunt je eigen gewenste kleurencombinatie doorgeven.

Solimene bordjes
Wij gingen een kijkje nemen bij Ceramica Artistica Solimene. Niet omdat de bordjes hier nu mooier zijn dan elders, maar omdat de fabriek zelf zo bijzonder is! Het is een project van architect en ontwerper Paolo Soleri, die zich wellicht liet inspireren door Gaudi toen hij de fabriek vorm gaf. Hoewel Soleri in Turijn is geboren, werkte hij grotendeels in de Verenigde Staten – de Soleri-fabriek is zijn enige werk in Italië… Dubbel bijzonder dus, dit gebouw – maar ga zeker ook even binnen kijken voor een bijzonder bordje.

Solimene Fabbrica Ceramica

Solimene Fabbrica Ceramica 2

Ceramica Artistica Solimene
Via Madonna degli Angeli 7, Vietri sul Mare

Online neuzen in de collectie borden, schalen en vazen kan ook. Neem dan een kijkje op de website van Solimene Art.

tegeltjes

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *