Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Minestrone met venkel en wilde knoflook uit het Blue Zones kookboek

Het dorpje Urzulei maakt samen met Arzana, Baunei, Seulo, Talana en Villagrande deel uit van de Blue Zone op Sardinië. In deze streek worden mensen niet alleen bovengemiddeld oud, maar blijven ze vooral ook tot op zeer hoge leeftijd gezond.

Hoe dat komt? Dan Buettner ontdekte dat dat, naast een gezonde leefstijl, vooral ook te danken is aan wat er op tafel komt. Hij verzamelde honderd Blue Zones-recepten in een heerlijk kook- en kijkboek, met een prominente plek voor Sardinië, waar hij je laat proeven van goedgevulde minestrone.

‘In een kleine witgepleisterde boerderij roert een oudere, grijze vrouw met een gebloemd schort door een grote aardewerken pot. ‘Minestrone,’ verduidelijkt ze met een glimlach als we in de pot met het pruttelende mengsel van bonen, vers geplukte courgette, ui, tomaat, knoflook en tijm turen.

Minestrone heeft alle kenmerken van eersteklasvoedsel waarmee je gezond oud kunt worden. In dit gerecht komen honderden jaren kookervaring en beproefde producten samen. Zo bestaat een typische lunch uit minestrone, brood en een glaasje Canonnau, de rode eilandwijn.

Het avondeten wordt vaak met de restjes gemaakt die, doordat de smaken goed hebben kunnen intrekken, nog lekkerder zijn. De negen kinderen van de familie Melis, de familie met de meest langlevenden ter wereld, hebben tot nu toe volgens eigen zeggen elke dag van hun leven minestrone gegeten.’

Met hun gezamenlijke 852 jaar hopen ze daar nog lang mee door te gaan. Ze delen hun recept ook graag met anderen, zodat je ook buiten Sardinië kunt genieten van deze stevige soep. We delen een recept voor minestrone met venkel en wilde knoflook, maar in het kookboek vind je ook het beroemde minestronerecept van la famiglia Melis.

Minestrone met venkel en wilde knoflook
De zes dorpen van Sardinië zijn allemaal trots op hun eigen zomer- en winterrecepten voor minestrone, de voedzame, goedgevulde soep van verse seizoensgroenten die hier het hele jaar door op tafel wordt gezet.

Met deze geurige soep krijg je niet alleen bladgroenten binnen, maar ook je dagelijkse portie bonen, mijn favoriete voedingsmiddel voor een lang leven. Je kunt bonen uit blik gebruiken, maar gedroogde bonen zorgen voor een vollere smaak.

Veel mensen eten van venkel alleen de knol, maar de Sardijnen eten ook het groene loof dat rijk is aan antioxidanten. De venkel en verse kruiden maken deze soep fris en stimulerend.

Ingrediënten (voor acht personen): 50 gram rode bonen, gedroogd of uit blik | 50 gram kikkererwten, gedroogd of uit blik | 50 gram gedroogde tuinbonen | 50 gram linzen | 2 grote aardappels, geschild en in blokjes van 2,5 centimeter | 1 ui, gesnipperd | 1 bosje bietenblad of snijbiet | 2 venkelknollen, inclusief loof, gewassen en gehakt | 1 tomaat | 2 teentjes knoflook | 1 stengel bleekselderij, gehakt | 20 gram (fles)pompoen, in blokjes | 4-5 stengels daslook, knoflook of bieslook | 30 gram fregula (Sardijnse pasta) | 750 ml water

Bereidingstijd: anderhalf uur als je bonen uit blik gebruikt; acht uur als je gedroogde bonen gebruikt

Voor bonen uit blik: kook de afgespoelde bonen en linzen een half uur in een afgesloten pan met ruim water en laat ze uitlekken.

Voor gedroogde bonen: week de bonen een hele nacht (of in elk geval minstens zes uur), spoel ze af en laat ze uitlekken. Dop de geweekte tuinbonen door ze tussen je vingers te drukken. Het schilletje moet vrij gemakkelijk loslaten.

Kook de bonen drie kwartier in een pan met ruim water. Voeg na een half uur de linzen toe. Laat de bonen uitlekken.

Voor het maken van de minestrone doe je de bonen, alle groenten en het water in een grote soeppan. Breng alles aan de kook. Draai het vuur lager en laat de soep een kwartier zachtjes koken.

Voeg dan de fregula toe en kook de soep dan nog een kwartier. Serveer de minestrone met knapperig brood en extra vergine olijfolie.

Vanuit de Blue Zone op Sardinië geniet je naast minestrone onder meer van spaghetti met walnotenpesto, fregula met asperges, risotto met porcini, ladeddos (een speciale soort pasta) met tomatensaus, Sardijnse lasagne, amandelkoekjes, zoete aardappeltaartjes en pompoenbeignets.

Daarnaast smul je van recepten en verhalen uit Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Nicoya in Costa Rica en Loma Lima in Californië.

Blue Zones kookboek – 100 recepten om 100 mee te worden | Dan Buettner | ISBN 9789000371556 | € 27,99 | uitgeverij Spectrum | bestel Blue Zones kookboek via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *