Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Grotta Azzurra – de blauwe grot op Capri

De Grotta Azzurra, ‘blauwe grot’, is een van de beroemdste plekken van Capri. De mystieke grot zou in Tiberius’ tijd in gebruik zijn geweest als ninfeo. Na Tiberius’ dood meden de eilandbewoners de grot, die ze Gradola noemden, omdat het er volgens hen zou spoken.

Lees ook: Keizerlijk Capri – treed in de voetsporen van Augustus en Tiberius

Dat veranderde pas halverwege de negentiende eeuw, toen August Kopisch, een Duitse professor, en Ernst Fries, een Duitse schilder, onder leiding van de lokale visser Angelo Ferraro de grot binnenzwommen.

Ze waren zó enthousiast over wat ze zagen, dat ze aan iedereen die het maar horen wilde vertelden dat ze ‘het licht van een blauwe vlam’ hadden gezien. Het was alsof ze ‘in een ondoorgrondelijk blauw bad lagen’, aldus de Duitse pioniers.

Dat wilden meer mensen ervaren en al gauw werd de Grotta Azzurra een populaire attractie. Om dit natuurwonder te kunnen bekijken, neem je vanaf Anacapri een wandelpad óf je stapt vanaf de boot waarmee je rond het eiland toert over in een van de kleine roeibootjes.

De opening is namelijk zo smal en zo laag, dat een gewone boot niet naar binnen kan varen. Je moet soms dan ook bijna plat op je rug liggen om door de rotsspleet naar binnen te dobberen.

Maar dan! De zogenaamde duomo azzurro (‘blauwe dom’) zal diepe indruk maken. Na de lage doorgang opent de grot zich en ontwaar je een grote ruimte, van zo’n vijftig meter lang en dertig meter hoog. Het water is er zo’n vijftien meter diep.

Als je ogen aan het duister in de grot gewend zijn, zie je langzaam het diepblauwe licht door een kier onder de ingang naar binnen schijnen. De schipper vertelt hoe dit bijzondere natuurfenomeen ontstaat: ‘De watermassa absorbeert het gamma van rode kleuren en laat alleen de blauwe kleuren door.’

Dat zorgt voor een buitengewone blauwe reflectie die de hele grot in het blauwe licht zet. Magisch mooi – en als een van de andere schippers dan ook nog eens Vide o mare quant’è bello begint te zingen, het lied dat onlosmakelijk verbonden is met Capri, krijgen we kippenvel.

Goed om te weten
De beste tijd om de Grotta Azzurra te bezoeken is tussen 12.00 en 14.00 uur op een zonnige dag met rustige zee. Dan is de grot namelijk op haar blauwst. Voor de Grotta Azzurra betaal je een toegangsprijs van vijftien euro per persoon. Dit wordt niet altijd duidelijk aangegeven als je met een standaard boottocht vanuit Marina Grande vertrekt, dus wees voorbereid.

met dank aan Matt Sheppard & Noyan Yalcin voor een paar foto’s

Nog veel meer tips voor Capri vind je in onze Special Napels & de Amalfikust (met Capri, Ischia, Procida en de Cilento), een digitale reisgids met meer dan 400 pagina’s kleurrijke inspiratie voor dit prachtige stukje Italië.

Ciao-tutti-Special-33-Napels-Amalfikust-Capribekijk alvast een preview van 30 pagina’s via deze link

Bestel Napels & de Amalfikust voor € 6,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *