Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In volo – in vogelvlucht over dertig archeologische sites in Italië

Het Italiaanse Ministerie voor Cultuur heeft een nieuwe promotiecampagne gelanceerd, met dertig video’s gemaakt door drones, waarbij je een aantal schitterende archeologische sites vanuit de lucht kunt bekijken:

Spectaculaire dronebeelden

Volgens Dario Franceschini, de minister van cultuur die de campagne bedacht, gaat het om immagini spettacolari di luoghi meravigliosi che tutto il mondo ci invidia, spectaculaire beelden van magnifieke plekken waar de hele wereld jaloers op is.

Franceschini hoopt dat ook de Italianen hun erfgoed zo beter leren kennen en met een frisse blik kunnen bekijken. Uiteindelijk moeten de video’s er natuurlijk vooral voor zorgen dat men deze plekken ook wil bezoeken.

Dankzij de veelbelovende beelden zal dat vast vanzelf gaan. Ook wij willen meteen al deze plaatsen – ook al hebben we vele al eens gezien – opnieuw bezoeken!

Dertig archeologische plekken in Italië

In totaal zijn er dertig verschillende korte video’s gemaakt, met zowel bekende plekken als onbekendere pareltjes die in de laars te vinden zijn. Maar ook de bekende archeologische sites zie je in deze video’s als nooit tevoren, met dank aan de schitterende beelden die door wendbare drones vanuit de lucht zijn gefilmd.

Je vliegt als het ware mee over tempels, graftombes en ruïnes, waarbij je details zult zien die je tijdens een bezoek aan deze plekken waarschijnlijk niet hebt kunnen ontdekken, zoals de nesten van de ooievaars op de schoorstenen van Castello di Racconigi en de flamingo’s in de Podelta.

Je vliegt over Villa Jovis op Capri, ontdekt de ondergrondse ruimtes van het amfitheater van Capua, bewondert Sepino, Alba Fucens en Aquileia. De Villa di Poggio a Caiano in Toscane en de Grot van Tiberius in Sperlonga hebben geen geheimen meer voor je, ook als je er nog nooit eerder naar binnen wandelde.

Een veelbewogen reis door Italië

De filmpjes zijn gemaakt door Nils Astrologo, een jonge videokunstenaar die afgelopen zomer met een hele collectie drones door Italië reisde. ‘È stato un viaggio emozionante,’ zo vertelde Nils. ‘Ik kende maar weinig van deze plekken en ik wist niet dat er nog zoveel moois te ontdekken valt in Italië. Ik hoop dat de beelden de aantrekkingskracht van al dit moois kunnen overdragen, want iedereen zou deze pareltjes moeten kennen.’

De dertig archeologische plekken in detail

Hieronder delen we alle dertig video’s, met – waar mogelijk – tevens een link (in het rood) naar meer achtergrondinformatie in een van de op Ciao tutti gepubliceerde artikelen. Geniet van deze bijzondere reis door Italië!

We beginnen met Castel del Monte, het bijzondere achthoekige kasteel bij Andria, in Puglia:

De tweede bestemming is Aquileia, ‘het tweede Rome’ in de regio Friuli-Venezia Giulia:

Voor de volgende archeologische vindplaats vliegen we naar Capri (Campanië), waar Villa Jovis te bewonderen is, de villa die keizer Tiberius liet bouwen:

Alba Fucens in de regio Abruzzo is de volgende bestemming van Astrologo’s vlucht door Italië. Deze plek wordt ook wel ‘klein Pompeï’ genoemd:

De drones van Nils Astrologo vliegen verder naar Lazio, voor een bezoek aan het Parco Archeologico di Cerveteri, waar Ciao tutti’s Isaac woont. In deze blog laat Isaac je kennismaken met zijn vriend Roberto, die Etruskische vazen restaureert en reproduceert.

Ook het Parco Archeologico di Tarquinia, dat samen met het Parco Archeologico di Cerveteri op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, is van bovenaf te bewonderen:

Eveneens in Lazio, maar dan een stukje zuidelijker, ligt het decor van de zevende video, die je meeneemt naar het Museo di Sperlonga en de Grot van Tiberius:

Naast het Pompeï van Abruzzo is er ook een ‘Pompeï in Molise’, de archeologische opgraving van de Romeinse stad Saepinum bij het huidige Sepino:

Ook de Area Archeologica di Pietrabbondante, eveneens in de regio Molise, is een bezoek waard, maar vanuit de lucht bezien is het misschien nog wel mooier dan als je er zelf rondwandelt:

In Toscane prijken heel wat Medici-villa’s. Een van deze villa’s, de Villa di Poggio a Caiano, vormt de setting voor onderstaande video:

Aan het Gardameer wacht het tiende bezoek in vogelvlucht, aan de Grotte di Catullo, een Romeinse villa in Sirmione:

In de Lunigiana, een streek in het noorden van Toscane, vlieg je over de Area Archeologica Luni:

In het zuiden van Toscane, in de Maremma, bewonder je de Area Archeologica di Roselle, waar we lang geleden al eens waren maar waar we toen geen digitale foto’s hebben gemaakt. Gelukkig maakt deze video dat helemaal goed:

In onze stadswandeling in Orvieto (Umbrië) tippen we ook de Necropoli Etrusca di Crocefisso del Tufo, die Nils Astrologo ook prachtig in beeld brengt:

In de buurt van Macerata (in de regio Le Marche) ontdek je dankzij onderstaande video het Parco Archeologico di Urbs Salvia:

Net zo mooi is de Città Etrusca di Spina en het archeologisch museum van Ferrara (Emilia-Romagna):

En heb je het Museo Nazionale di Villa Pisani in Strà (regio Veneto) al eens bezocht? Na het zien van deze video wil je er zeker naartoe!

Ook de Area Archeologica di Altino is te vinden in de regio Veneto:

We moeten zeker ook nog een keer terug naar de regio Abruzzo, al was het alleen maar voor een bezoek aan de Abbazia di San Clemente a Casauria:

Net zo’n verstilde plek is het Certosa di Trisulti (Lazio):

Eveneens in Lazio vind je het Parco Archeologico di Veio:

Vlak bij Barletta (Puglia) vlieg je over Canne della Battaglia:

In de regio Calabrië droom je weg bij de schitterende beelden van Capo Colonna:

Ook het Parco Archeologico di Scolacium is een van de Calabrese schatten van deze promotiecampagne:

De regio Basilicata wordt vertegenwoordigd door het Parco Archeologico di Venosa:

en door het Museo Archeologico del Melfese Massimo Pallottino in Melfi:

Het amfitheater van Capua (regio Campanië) stond al hoog op ons wensenlijstje, maar na het zien van deze beelden willen we er eigenlijk meteen heen:

In Marzabotto, in de buurt van Bologna, ligt de Area Archeologica di Kainua:

De regio Piemonte heeft ook een archeologische schat die deel uitmaakt van de campagne In volo, Augusta Bagiennorum, in de provincie Cuneo:

Voor het Castello di Racconigi moet je eveneens in de provincie Cuneo zijn:

Op het eiland Sardinië geniet je tot slot van de schitterende beelden van het Parco Archeologico di Turris Libisonis:

Geniet van al deze virtuele bezoekjes, waarbij je al het moois in vogelvlucht kunt bewonderen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wauw!
    Vlieg er eens uit

  2. Guillick brigitte

    Prachtige beelden met muziek top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *