Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Met de Vespa de Monte Baldo op

Het is een van de hoogste panoramaplekken aan het Gardameer: de Monte Baldo. Op heldere dagen heb je vanaf de Monte Baldo adembenemend mooi uitzicht over het uitgestrekte meer en de omliggende heuvels. En dat niet alleen: je kunt vanaf hier zelfs de Alpen, Dolomieten en Povlakte zien liggen!

Je kunt met de kabelbaan omhoog, vanuit Malcesine, maar Annerike bedwong de Monte Baldo eerder dit jaar op de Vespa, als preview van een nieuwe Vespatour van Motoragazzi. Het is een tour voor ervaren scooterrijders, waarbij alles draait om indrukwekkende berglandschappen en de vele onvoorstelbaar mooie uitzichten.

Annerike: ‘Ook al belooft het weerbericht een heerlijke tweeëntwintig graden, volgens Andrey van Motoragazzi kan ik toch beter een dikke jas meenemen. Met vijftig à zestig kilometer per uur op de Vespa kan het behoorlijk fris worden, zeker hoog in de bergen en op schaduwrijke wegen met metershoge bomen die het zonlicht tegenhouden.

Wij starten de tocht bij Relais des Roches, de thuisbasis van Motoragazzi in Sona, maar deze Monte Baldo-tour begint officieel bij het kantoor van Motoragazzi in Riva del Garda, aan het noorden van het Gardameer.

Onze aanrijroute mag dan anders zijn, als je eenmaal met je Vespa richting de bergen rijdt, zijn de uitdagingen soortgelijk, haarspeldbochten en hoge rotspartijen worden afgewisseld met naaldbomen. Ongemerkt volgt de ene na de andere afdaling of beklimming.

Op weg richting de Monte Baldo trekt het ene mooie plaatje na het andere aan me voorbij, terwijl de Vespa zijn best doet om de klim vol te houden. Een uitdaging om op snelheid te blijven en me in de scherpe bochten niet te laten weerhouden door angst als ik vanuit mijn ooghoek de afgrond zie.

Het is dat ik mijn handen aan het stuur moet houden en we niet zomaar overal kunnen stoppen, maar het aantal potentiële fotomomenten langs de route is groot.

We rijden door tot waar de verharde weg ophoudt en parkeren onze rode Vespa’s langs de kant van de weg. Er zijn twee mogelijkheden: de onverharde weg volgen die in een lichte helling om de berg heen krult of rechttoe rechtaan de Monte Baldo opklimmen, via iets dat door moet gaan voor een pad, il sentiero naturalistico.

Andrey kiest voor de directe route. En net zoals Vesparijden een jaar geleden nog nieuw terrein was voor mij, is ook een berg beklimmen een nieuwe ervaring. Tel daar een portie hoogtevrees bij op en je weet hoe klam mijn handen waren.

Andrey moedigt me aan. ‘Think about the view that is waiting!’ Ik klauter stug door en trek me op aan de rotsen die uit het gras steken. Af en toe geef ik toe aan de neiging om even achterom te kijken om te zien hoe hoog we al zitten.

Dan nadert de top van de Monte Baldo en trek ik me voor de laatste meters omhoog, om alvast een stukje van het Gardameer te kunnen zien. L’ho fatto! Het uitzicht vanaf hier is schitterend, het meer op de achtergrond blauwer dan blauw en in de verte zie ik zelfs besneeuwde bergtoppen.

We klimmen nog een stukje hoger waar de échte beloning wacht, bij het eindpunt van het sentiero naturalistico, op 1800 meter: vergezichten over het hele Gardameer, hellingen met sneeuw, stralende zon en zuivere berglucht.

Ik zou bijna vergeten dat ik midden in een Vespatour zit, maar Andrey herinnert me eraan dat onze glimmende tweewielers beneden staan te wachten. We hebben nog de nodige kilometers voor de boeg.

We keren via de normale weg terug. Een mooie wandeling, alleen al vanwege een aantal enorme marmotten die we spotten in het berglandschap.

Onze trouwe Vespa’s worden weer gestart en we zoeven langzaam naar beneden. Wat een heerlijkheid om door dit decor te mogen rijden!

Dan ineens doemt een hek op de weg op, inclusief meerdere motorrijders die hun voertuig keren en ons tegemoet komen. Neve sulla strada – sneeuw op de weg. Uitzonderlijk, zo laat in het voorjaar, maar het is niet anders.

We nemen een kleine omweg voor we huiswaarts keren. Met een grote glimlach leg ik de laatste meters af van deze ‘tour voor echte scooterrijders’. In the pocket, deze  ervaring neemt niemand me meer af!’

Wil je ook de Monte Baldo Vespa-tour boeken? Kijk voor meer informatie en prijzen op de website van Motoragazzi. Je kunt deze tour met een gids rijden, maar als je een ervaren bestuurder bent, kun je deze tour ook goed zelf rijden, met een digitale routeomschrijving en Motoragazzi’s navigatiesysteem. Motoragazzi heeft voor onderweg een aantal fijne plekken geselecteerd voor de lunch, een glas lokale wijn en koffie.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *