Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fietsen en wijn proeven aan de zuidzijde van het Gardameer

Na een bloedstollend spannende speurtocht in Verona heeft An nog meer verrassingen in petto tijdens Saskia’s verblijf in haar knusse bed & breakfast in Solferino.

De ingrediënten voor dit uitje: een flitsende fiets van UBMajor, van alle gemakken voorzien; Francesco, die ons op de mooiste plekken brengt; een regenjas (die gelukkig de hele dag in de rugzak kon blijven) en het prachtige landschap net ten zuiden van het Gardameer.

Van Peschiera del Garda naar Borghetto sul Mincio
Saskia: ‘Francesco staat ons even buiten Peschiera del Garda op te wachten. Na een warm welkom worden onze fietsen goed afgesteld. Ik rijd een proefrondje om met name de versnellingen even te testen (daar heb ik wisselende ervaringen mee in Italië), maar alles loopt dit keer gesmeerd.

Het zijn mooie fietsen, lekker stevig, die tegen een stootje kunnen. Francesco is er dan ook zuinig op en hij stelt ze net zo goed af tot zowel An als ik perfect zitten, klaar voor een mooie fietstocht. Het weer werkt ook mee, hoewel er best wat regen was voorspeld, zien we heel wat blauwe lucht. Soms wel met prachtige wolken erin, maar die bewaren hun druppels voor later.

Na een dikke tien kilometer in rustig tempo trappen komt Borghetto sul Mincio in zicht, een van de mooiste dorpjes rondom het Gardameer. We slenteren door het kleine maar fotogenieke centrum en strijken neer op het terras van Caffè il Mulino in Borghetto voor een kopje koffie. Terwijl barista Stefano onze espresso’s maakt, genieten we van het prachtige uitzicht over het water en de ruïnes van de Ponte Visconteo.

We hebben dit keer geen tijd voor een bord vol liefdesknopen (zoals de tortellini hier genoemd worden), want er wacht een bezoek aan het verderop gelegen Parco Giardino Sigurtà.

De kleuren van Parco Giardino Sigurtà
We parkeren onze fietsen en nemen plaats in een golf cart, met Francesco achter het stuur. Hij loodst ons langs de mooiste plekken van het park, waaronder Il Grande Tappeto Erboso (het uitgestrekte grasveld).

Een bijzondere plek is Il Cimitero dei Cani, het kleine hondenkerkhof. Francesco vertelt dat Giuseppe Carlo Sigurtà na de dood van zijn eerste hond, een Belgische herder, niet alleen besloot om zijn trouwe viervoeter in de tuin te begraven, maar om meteen een heel kerkhof te maken.

Hij liet een grote vijver aanleggen, Il Laghetto delle Piccole Ninfee genaamd, die soms vol witte waterlelies zit. Aan de vijver zit een mooi beeld van de herder, die naar de villa van de familie Sigurtà kijkt. Eromheen rusten onder andere Dooky en Smile, namen die de vrolijke hondjes bijna tot leven wekken.

Francesco neemt ons ook mee naar Il Poggio dei Due Imperatori en het Belvedere di Giulietta e Romeo. Hij vertelt de mooiste verhalen, laat ons zelfs op blote voeten over het gras lopen, dat vreemd verend aanvoelt, en plukt zeer pittige pepertjes om van te proeven.

Voor we weer op de fiets stappen, strekken we nog even de benen in de Giardini Acquatici, de watertuinen, met op de achtergrond het Castello Scaligero dat prachtig weerspiegeld wordt in het wateroppervlak, omringd door kleurrijke waterlelies.

Wijn proeven in Desenzano del Garda
We fietsen weer terug naar Peschiera del Garda, want de volgende bestemming, OnePiò Winery in Desenzano del Garda, is net wat ver op de pedalen. We stappen in het UBMajor-busje en Francesco rijdt ons via een mooie route naar het net geopende wijnlokaal.

Daar wacht ons een warm welkom van eigenaresse en vinologo Ilaria Accordini, met een mooi gedekte tafel die al snel vol lekkernijen staat, van mini-worstenbroodjes tot verschillende soorten Monte Veronese-kaas. We zien kaas met een krokant korstje van citroen en pistache en kaas die een bad heeft genomen in robijnrode Amarone.

OnePiò heeft wijngaarden rondom Garda én in de Valpolicella. Piò is overigens het dialect voor de eenheid waarmee de plaatselijke wijnboeren de grootte van de wijngaarden meten. Een piò staat gelijk aan een derde hectare, precies ook de afmeting van de cantina.

Op tafel komt eerst een Lugana 2016, die sprankelend en fris smaakt. De perfecte wijn om je smaakpapillen mee te verwennen en heerlijk bij de citroen/pistachekaas (sowieso mijn favoriet).

Na de witte wijn proeven we een prachtig roze Bardolino Chiaretto Spumante Brut 2016, gevolgd door een Valpolicella Classico, een Valpolicella Ripasso, een Cabernet Sauvignon en een Amarone di Valpolicella.

Van deze laatste maakt Onepiò slechts tweeduizend flessen, waarvan tachtig procent alleen hier in de cantina wordt verkocht. Als je deze wijn proeft, begrijp je volkomen waarom de locals deze graag zo veel mogelijk voor zichzelf houden.

Gelukkig laten ze je er ter plekke graag van proeven. Een proeverij bijwonen kan van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur, op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag alleen voor speciale gelegenheden. Voor het reserveren van een proeverij neem je contact op via info@onepio.it of via 0039-0309103610.

Aperitivo bij Gian
Honger hebben we niet echt meer na deze uitgebreide proeverij, maar een aperitivo bij Viennoiserie Gian in Castiglione delle Stiviere slaan An en ik niet af. Met vrolijk gekleurde Aperol en Campari Spritz en een fijne selectie hapjes blikken we terug op een heerlijke dag.

Een boek op je kussen
Voor Saskia haar hoofd op het kussen mag leggen, wacht haar nog een verrassing. B&B Carpe Diem doet aan bookcrossing en dus wacht haar een boek vol verhalen met bijzondere meisjes en vrouwen in de hoofdrol. Helaas vallen Saskia’s ogen na zoveel indrukken te snel dicht om meer dan één verhaal te lezen, maar het boek gaat mee in de koffer voor volgende reizen. Buonanotte!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hallo, je verhaal gelezen. Zalig!! Wij verblijven in Salò in juli maar zouden ook graag die fietstocht doen met die wijnproeverij. Waar kunnen we fietsen huren? Elektrische fietsen nodig?

    Grt
    Sophie

  2. Ciao Sophie, de naam van de fietsverhuur staat in de blog, met link: UBMajor is het. E-bikes zijn zeker handig, maar niet per se nodig als je – zoals de meeste Nederlanders en Belgen – regelmatig fietst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *