Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Killing Cangrande – moordmysterie in Verona

Je kunt het je bijna niet voorstellen als je de kleurrijke huizen rondom het Piazza Bra, de ranke klokkentorens en het gezellige Piazza delle Erbe aanschouwt, maar in Verona is heel wat bloed vergoten.

Tijdens de interactieve speurtocht Killing Cangrande van Play the City maak je kennis met de donkere kant van het Verona van 1329, het jaar waarin Cangrande della Scala, de Signore (heer) van Verona, overleed. Eeuwenlang was zijn dood een mysterie, tot de autopsie op het gemummificeerde lichaam in 2004 onthulde dat Cangrande vergiftigd was. Maar wie was de moordenaar?

Aan twee teams de taak om tijdens een interactieve speurtocht door de stad de moordenaar op te sporen én het motief van de moord te achterhalen.

Saskia zet haar speurneus op en neemt het samen met An van B&B Carpe Diem in Solferino en Antoinette Coops op tegen drie Vlaamse toeristen.

Op de binnenplaats van het Castelvecchio, het oude kasteel dat werd gebouwd in opdracht van de familie Scaligeri, geeft gids Francesco (die perfect Engels spreekt) beide teams eerst wat meer achtergrondinformatie over het Verona uit de tijd van de Scaligeri’s.

Hij toont ons een klein kistje dat we aan het einde van de tour moeten zien te openen, met de aanwijzingen die we onderweg bij elkaar dienen te verzamelen.

De eerste aanwijzing krijgen we op het Piazza Bra, waar we in de schaduw van de Arena een in stukken gescheurde brief krijgen. We zullen niet te veel verklappen, maar dat de situatie zevenhonderd jaar geleden nijpend was voor de afzender van deze brief, mag duidelijk zijn.

Deze plek is overigens niet bij toeval gekozen: in 1330 werd de arts van Cangrande hier geboeid naar toegebracht en midden in de Arena geëxecuteerd, omdat hij ervan werd verdacht Cangrande om het leven te hebben gebracht. Aan ons de taak om te onderzoeken of dit terecht was…

Via Povia (Via Anfiteatro 12), een van de botteghe storiche van Verona, die bekend staat om zijn heerlijke panzerotti, wandelen we naar de Santa Maria della Scala, waar we een tweede brief krijgen. De stamboom van de familie Cangrande gaat dankzij de verhalen van Francesco in de tussentijd ook steeds een beetje meer leven, we infiltreren beetje bij beetje in de familie…

Op het Piazza delle Erbe, het mooiste plein van Verona, speuren we naar vijf verschillende foto’s die samen een aanwijzing vormen. Sommige zijn makkelijk te vinden, zoals Verona’s Madonna die in het midden van het plein op een fontein prijkt, andere foto’s zijn lastiger te vinden.

Bij een van de plaatjes hoort een bijzonder verhaal. Het is de walvisrib, die onder de Arco della Costa bungelt, precies tussen het Piazza delle Erbe en het Piazza dei Signori in. De rib hangt er al meer dan duizend jaar en zou een souvenir zijn van de Veronese kooplieden die hem meenamen van een van hun reizen naar het Verre Oosten.

Het verhaal gaat dat de walvisrib naar beneden zal vallen als iemand die nog nooit heeft gelogen onder de rib door loopt. Aangezien iedereen wel eens een leugentje om bestwil heeft opgehangen, is de rib vooralsnog nooit naar beneden gevallen…

Wij hoeven er echter niet onderdoor te lopen, want als beloning van deze fotospeurtocht wacht ons een uitgebreide aperitivo bij een van de barretjes aan het Piazza delle Erbe. We proosten op onze speurzin en smikkelen van polenta, taralli, olijven, grissini, salami en een kleurrijke rijstsalade met vis.

Met nieuwe energie lopen we via de San Giacomo, een verborgen kerkje dat helaas altijd gesloten is, naar de Sant’Elena, waar we een brief vol cryptische aanwijzingen krijgen. Gelukkig doorziet Saskia de sleutel tot de oplossing meteen, zodat haar team extra lang de tijd heeft om van de sfeervolle kloostergang die bij de dichtbijgelegen Duomo hoort te genieten.

In gezelschap van de bronzen engel van Albano Poli die voor de Duomo staat, krijgen we een laatste aanwijzing.

Daarmee kunnen we het kistje openmaken voor een laatste brief, die we lezen bij de Santa Maria Antica, waar Cangrande graag en vaak kwam. Hij ligt er ook begraven, in een sarcofaag boven het portaal.

Bij zijn graf weten we het zevenhonderd jaar oude moordmysterie op te lossen. Natuurlijk verklappen we niet wie de dader is – dat mag je zelf ontdekken tijdens de Killing Cangrande-tour van Play the City…

Play the City in Verona
Naast de Killing Cangrande tour organiseert Play the City nog meer interactieve rondleidingen en speurtochten in Verona, met in de hoofdrol bijvoorbeeld de Arena of het verhaal van Romeo en Julia. Ook is er een speciale Verona for Kids-tour. Je vindt alle Play the City-tours in Verona via deze link.

Play the City in andere steden
Er zijn ook speurtochten in onder andere Bardolino, Bologna, Ferrara, Mantova, Milaan, Padova, Peschiera, Sirmione, Treviso, Trieste, Venetië en Vicenza. Het complete overzicht vind je hier.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat ontzettend leuk!
    Warme groet,
    Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *