Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wat te doen als het regent in Florence?

Tijdens het schrijven van deze blog tikt de regen zachtjes tegen de Florentijnse ramen. Hoewel de zon in Florence heel vaak schijnt, is het niet altijd mooi weer. Daarom ging Esther van Mijn Florence op zoek naar de leukste dingen om te doen als het regent in Florence.

Bezoek een van de vele musea van Florence

Esther: ‘Een inkoppertje natuurlijk, maar in Florence kun je uitstekend een paar uur – of zelfs een hele dag – doorbrengen in een museum.

Natuurlijk kun je naar de wereldberoemde Galleria degli Uffizi met werken van onder anderen Botticelli en Leonardo da Vinci, maar met ook veel dieren om met kinderen te zoeken. Net zo bekend is de Galleria dell’Accademia, vooral vanwege zijn grootse ‘bewoner’: de David van Michelangelo.

Probeer echter ook eens een wat minder bekend museum. Een van mijn favorieten is het prachtige Bargello, dat is gehuisvest in het Palazzo del Bargello, waar vroeger de machtshebbers en de rechtbank van de stad gevestigd waren.

Naast dat het gebouw op zichzelf al een bezoekje waard is, vind je hier een uitgebreide collectie (beeldhouw)kunst, met werken van Donatello, Michelangelo en Andrea del Verrocchio. Daarnaast zijn er zalen vol munten, wapenuitrustingen en keramiek te bewonderen.

Een ander museum dat heel erg de moeite waard is, is het Palazzo Davanzati. Dit voormalige onderkomen van een rijke Florentijnse familie is nu te bezoeken en je kunt je er vergapen aan de originele fresco’s die fantastisch bewaard zijn gebleven.

Moderne kunst, illusies en selfies in het museum

Wil je graag moderne kunst zien? Kijk dan eens welke tentoonstellingen er zijn in het Museo Novecento (met een uitgebreide collectie kunst van de twintigste eeuw tot nu) of het Palazzo Strozzi (met wisselende tentoonstellingen door het jaar heen).

Heb je zin in iets interactievers, dat ook leuk is om met kinderen te bezoeken? Dan zijn er het Museo delle Illusioni, waar je zelf onderdeel kunt worden van allerlei optische illusies, en het Selfie Museum voor – hoe kan het ook anders – de allertofste foto’s van jezelf!

Tot slot een speciale vermelding voor het Palazzo Vecchio, waar je voor jong en oud hele leuke en betaalbare rondleidingen kunt boeken waarmee je het stadspaleis op een hele andere manier ontdekt.

Nog veel meer museums in Florence tipt Saskia in deze blog, mocht je een regenachtige week treffen!

Kunst kijken in de kerk

Naast musea mogen ook kerken niet ontbreken op je lijstje als je een regenachtige dag in Florence treft. Er zijn er eindeloos veel (meer dan honderd!), groot en klein.

De grootste en bekendste is natuurlijk de Santa Maria del Fiore, de Duomo. Bij slecht weer kun je de koepel en de klokkentoren niet beklimmen, maar in de kathedraal zelf kun je de koepel van de binnenkant bekijken, met een wervelende schildering met engeltjes, duivels, skeletten en kardinalen.

Sla ook zeker het Baptisterium – de doopkapel tegenover de Duomo – niet over. Dit romaanse gebouw was eeuwenlang (tot de Tweede Wereldoorlog) dé plek waar alle Florentijnen gedoopt werden.

Of breng een bezoekje aan het museum achter de kathedraal, het Museo dell’Opera del Duomo, waar je de geschiedenis van de kathedraal ontdekt en veel originele kunstwerken bewondert die ooit in en om de kathedraal te vinden waren.

Een gevecht in het klooster

Behalve de Duomo zijn er ook nog prachtige andere kerken die je echt niet over wil slaan als je in Florence bent (ook niet bij mooi weer…). De Santa Maria Novella heeft bijvoorbeeld een prachtige vijftiende-eeuwse façade en ook binnen kijk je je ogen uit. Vooral de fresco’s in de verschillende kapellen en het beroemde fresco van Masaccio (het eerst bekende werk waarin het lineair perspectief wordt toegepast) zijn een bezoekje waard.

Daarnaast hoort bij de kerk een voormalig klooster waar je nog meer kunst kunt bewonderen. Zo vind je er in de Spaanse Kapel een fresco waarop hondjes met elkaar in gevecht zijn. De betekenis? De zwart-witte hondjes zijn dominicani (cani = honden in het Italiaans) en de bruine hondjes francescani. Oftewel, je ziet hier de Dominicaner orde die de Fanciscaner orde een lesje leert. Drie keer raden welke orde de baas was in dit klooster…

Kerken waar je normaal gesproken misschien voorbij zou lopen, maar die je eigenlijk niet mag missen als je van kunst houdt, zijn de Santa Trinita met de Sassetti-kapel, gedecoreerd met fresco’s van Domenico Ghirlandaio, of de Santo Spirito waar je een (houten) kruisbeeld van Michelangelo vindt.

Naar de markt en shoppen

Een andere favoriete activiteit voor een regenachtige dag, is allerlei lekkers proeven en kopen op een van de overdekte markten. Zo is er de Mercato di Sant’Ambrogio, een van de authentiekste markten van de stad, waar vooral heel veel Florentijnen komen. Vergaap je aan de stalletjes vol met groente, fruit, vlees en vis of koop verse delicatessen.

Een andere, iets toeristischer, optie is de Mercato Centrale. Ook dit is een overdekte markthal, maar dan net wat commerciëler dan de Sant’Ambrogio-markt. Desondanks vind je ook hier heel erg veel lekkers, zoals verse cantuccini (amandelkoekjes), pakken pasta en allerlei kruiden en specerijen. Heb je na het shoppen trek gekregen? Dan is er op de eerste verdieping een food court met allerlei lekkers om te proeven.

Heb je een auto tot je beschikking? Dan kun je altijd naar een van de vele outlets in Toscane rijden. Hier vind je (merk-)kleding tegen (veel) lagere prijzen. De dichtstbijzijnde zijn Valdichiana Outlet Village en Barberino Designer Outlet.

Ga je voor nog meer luxe? Dan moet je bij The Mall in Reggello zijn. Hier rijden vanaf het busstation bij Santa Maria Novella ook pendelbussen naartoe.

Uitgebreid koken en eten

Je kunt in Florence op allerlei plekken leuke kookworkshops volgen. Die lopen uiteen van het leren maken van een uitgebreide Italiaanse lunch met voorgerecht, pasta en toetje, tot het maken van gelato of pizza. Op de meeste plekken zijn kinderen vanaf vier jaar welkom.

Heb je geen zin om zelf te koken, maar wil je wel lekker eten? Doe dan zoals de Italianen doen. Kies een lekker restaurant uit en schuif aan voor een uitgebreide lunch.

Begin met wat hapjes, zoals crostini toscani en salumi. Ga daarna voor een primo of secondo (of allebei!) zoals een stevige ribollita (goedgevulde soep), een dampend bord pasta met een saus van wild zwijn of bistecca fiorentina.

Natuurlijk kun je niet naar huis zonder een toetje. Of je nu gaat voor een traditionele tiramisù, een lokale zuccotto of de bekende cantuccini e vin santo, zeker is dat je een paar uur lekker droog kunt genieten én dat je ’s avonds niet meer (veel) hoeft te eten!

Wil je nog meer tips voor een regenachtige dag, een kookworkshop boeken of een stadswandeling maken (al dan niet met regenjas of paraplu)? Kijk dan eens op de website van Mijn Florence. Ook vind je er allerlei tips voor restaurants, activiteiten en ander leuks in Florence.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *