Home » Reizen door Italië » Florence » Kampioen koepelbouwen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kampioen koepelbouwen

Ter ere van ons 4-jarig jubileum zetten we deze maand met enige regelmaat een van de best gelezen blogs van de afgelopen vier jaar in het zonnetje. Soms van recenter datum, soms uit het begin van onze blogcarrière en dus wellicht voor veel lezers nog ‘nieuw’. Uiteraard doen we er steeds een nieuwe update bij: een nieuwe anekdote, nieuwe foto’s of, zoals vandaag, een nieuw filmpje.

Een van de best gelezen blogs over Florence is het verhaal ‘Het ei van Brunelleschi’, over de indrukwekkende koepel van de Duomo en de architect die verantwoordelijk is voor dit staaltje bouwkunst:

Cathedral Santa Maria del Fiore in Florence, Italy

‘Een bouwwerk, groot genoeg om de gehele bevolking van Toscane met zijn schaduw te bedekken en opgetrokken zonder gebruikmaking van balken of uitvoerige houten schoren.’ Zo luidde de opdracht voor de bouw van de koepel van de grootse kathedraal van Florence, ook wel bekend als de Duomo of de Santa Maria del Fiore. Er waren echter maar weinig architecten die de opdracht aan durfden, vandaar dat er op 19 augustus 1418 een wedstrijd werd uitgeschreven voor het ontwerp van de koepel. Naast ongekende roem zou de winnaar een vergoeding krijgen van tweehonderd gouden florijnen, in die tijd het bedrag dat een vakman na twee jaar hard werken aan diverse opdrachten bij elkaar gesprokkeld had.’

Florence

Brunelleschi was uieindelijk de winnaar van de opdracht voor de bouw, dankzij een slimme truc met een ei:

‘Brunelleschi wilde de opdracht zo graag in de wacht slepen dat hij een list verzon. Hij nam een ei mee naar de jury en vroeg aan alle aanwezigen het ei rechtop op tafel te zetten. Iedereen probeerde het, maar men moest toegeven dat het onmogelijk was. Brunelleschi nam daarna zelf het ei ter hand en sloeg de onderkant voorzichtig stuk. Hij zette het ei rechtop op tafel en wierp de aanwezigen een triomfantelijke blik toe. Ze riepen dat zij het op deze manier ook konden, waarop Brunelleschi lachend antwoordde dat zij vast ook een koepel konden bouwen nadat hij eerst het goede voorbeeld had gegeven. Met deze woorden haalde Brunelleschi de opdracht definitief binnen en kon de bouw van de koepel beginnen.’

De hele blog lees je via deze link – maar kijk vooral ook onderstaand filmpje van National Geographic, over Brunelleschi en zijn briljante bouwwerk:

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

2 reacties

  1. Mijn vakantie is al begonnen.

  2. Haha, ja, bereid je maar voor! Je gaat met heel veel tips en adressen naar Florence in het voorjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *