Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stanza Segreta di Michelangelo – de geheime kamer vol schetsen van Michelangelo in Florence

Na het grote succes van de eerste openstelling in het najaar van 2023 kun je ook in de zomer van 2024 de stanza segreta, geheime kamer, van Michelangelo wederom bezoeken. Een unieke plek om met eigen ogen te zien!

Muren vol Michelangelo’s schetsen

Saskia bezocht deze kamer, die nog altijd goed verborgen is onder de Sacrestia Nuova in de San Lorenzo, de kerk van de familie De’ Medici, in november 2023.

Een kwartier lang mocht ze de geheime ruimte bewonderen. Met een oppervlakte van slechts ongeveer zeven bij twee meter was Michelangelo’s schuilplaats verre van ruim. Michelangelo zou hier drie maanden ondergedoken te hebben gezeten. Als tijdverdrijf tekende hij veel.

Bij gebrek aan echt materiaal om mee te werken, deden de muren van zijn schuilplaats duidelijk dienst als schetsblok, waardoor er op de wanden heel wat schetsen te zien zijn. Je herkent onder meer de beelden uit de Sacrestia Nuova, schetsen voor zijn David, van het hoofd van Laocoön, een geknield figuur en een paardenhoofd.

De geheime schuilplaats van Michelangelo

Verborgen onder de Sagrestia Nuova van de San Lorenzo, met de graftombes van Lorenzo en Giuliano de’ Medici, bevindt zich een geheime kamer waar niemand minder dan Michelangelo Buonarroti zijn toevlucht zou hebben genomen, toen Florence in 1529-1530 werd belegerd door de Spaanse troepen van Keizer Karel V.

Michelangelo had een belangrijke rol toebedeeld gekregen in de strijd tegen de keizerlijke troepen. Hij werd als militair architect belast met het verbeteren van de verdedigingswerken van de stad. Toen Florence uiteindelijk werd veroverd, en veel van de meest vooraanstaande burgers gevlucht waren, zocht ook Michelangelo uit angst voor de Spanjaarden tijdelijk zijn heil in een geheime kamer – precies onder de Sagrestia Nuova.

Een erg fijn verblijf moet het voor hem niet zijn geweest. De ruimte was klein, zo’n zeven bij twee meter, en slechts verlicht door een klein raampje waardoor hij kon uitkijken op de mensen die wel vrijelijk konden rondlopen in de stad.

Michelangelo’s verborgen graffiti

Tijdens zijn ‘gedwongen gevangenschap’ onder de grond had Michelangelo maandenlang zijn kunst als enige troost, en als tijdverdrijf verfraaide hij de wanden van deze ruimte met allerlei schetsen in houtskool.

Hij tekende het hoofd van de Laocoön, de beeldengroep die hij in 1506 in Rome had bestudeerd, enkele studies van sculpturen in de Sagrestia Nuova, tekeningen van de David – die later zou uitgroeien tot symbool van de Republiek Florence – en talloze figuren uit de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan.

Tot slot is er op de wanden een tekening te zien van een sombere, ineengedoken figuur, die wordt gezien als een zelfportret van de kunstenaar tijdens zijn gevangenschap in de ondergrondse ruimte.

Na Michelangelo’s verblijf in de geheime ruimte bedekte hij alle tekeningen met een laag loodwit, uit angst om sporen van zijn verblijf achter te laten, waardoor zijn ‘graffiti’ eeuwenlang verborgen is gebleven. Pas in november 1975, tijdens werkzaamheden aan de Sagrestia Nuova, ontdekte men een ondergrondse kamer met op de muren enkele vage sporen van tekeningen.

Paolo dal Poggetto, de toenmalige directeur van het museum van de Cappelle Medicee, begreep meteen het belang van de ontdekking en liet de ruimte restaureren. De prachtige tekeningen die aan het licht kwamen, schreef hij direct toe aan Michelangelo.

Bezoek de geheime kamer van Michelangelo

Vanaf 1 augustus 2024 kunnen elke week honderd mensen de geheime kamer betreden, in groepjes van vier personen. Je mag maximaal vijftien minuten in de geheime kamer blijven om Michelangelo’s creaties met eigen ogen te zien.

Je kunt terecht op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, op verschillende vastgestelde tijdstippen. Een kaartje reserveer je via deze link (kies voor Stanza Segreta di Michelangelo e Cappelle Medicee). De verkoop van de tickets start op dinsdag 2 juli 2024.

Meer moois van Michelangelo in Florence

We tippen nog een drietal unieke erfstukken van Michelangelo in Florence:

*Michelangelo’s boodschappenlijstje in Casa Buonarroti

*een geheime Michelangelo op het Piazza della Signoria

*Michelangelo’s meesterwerken in de Cappelle Medicee (boven de geheime kamer)

Ga ook deze drie bijzondere aandenkens aan Michelangelo zeker bewonderen als je zijn geheime kamer bezoekt!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Maaike Raduzzi

    Dank jullie wel voor deze geweldige tip!! Ik heb zowaar een kaartje kunnen boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *