Download gratis de Ciao tutti app

De geheime kamer van Michelangelo

Na de 25 deuren van vanochtend openen we vanmiddag een echt geheime deur; die naar la stanza segreta, de geheime kamer, van niemand minder dan Michelangelo.

David Michelangelo

De deur gaat open om te herdenken dat het in 2014 450 jaar geleden is dat de grote kunstenaar overleed. Met het project ‘Michelangelo a Firenze’ heeft de Lions Club Michelangelo di Firenze er in samenwerking met de Polo Museale Fiorentino voor gezorgd dat je over de drempel van Michelangelo’s geheime schuilplaats kunt stappen.

De kamer is nog altijd goed verborgen in de Sacrestia Nuova in de San Lorenzo. Hier hield Michelangelo zich tijdens het beleg van Florence in 1529 drie maanden schuil. En hoewel je de kamer niet in het echt kunt bezoeken, kun je er nu wel virtueel een kijkje nemen.

Wanden vol schetsen
Michelangelo’s geheime kamer meet zeven bij twee meter. Op de wanden zijn veel schetsen te zien. We herkennen de beelden in de Sacrestia Nuova, schetsen voor David, van het hoofd van Laocoon, een geknield figuur en een paardenhoofd. Bij gebrek aan echt materiaal om mee te werken, deden de muren van zijn schuilplaats duidelijk dienst als schetsblok. De kamer werd pas in november 1975 ontdekt, toen men bezig was een nieuwe uitgang te maken voor de bezoekers van de Cappelle Medicee.

Michelangelo-2 Michelangelo-3foto’s: Polo Museale Fiorentino 

Michelangelo a Firenze
Het nieuwe multimediale project ‘Michelangelo a Firenze’ neemt je niet alleen mee naar de geheime kamer van Michelangelo, maar ook naar een groot aantal andere kunstwerken van de kunstenaar die in Florence te zien zijn. Je krijgt veel interessante informatie, voorzien van schitterende foto’s en 31 videoclips. Zo ontdek je hoe de voorgevel van de San Lorenzo er eigenlijk uit had moeten zien, welke schitterende beelden van Michelangelo’s hand er naast David nog meer te zien zijn en kun je de unieke bibliotheek die Michelangelo ontwierp tot in detail bestuderen.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *