Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 18 beste blogs van 2018

Ciao tutti! Het jaar is bijna voorbij, tijd voor een overzicht van de best gelezen blogs uit 2018. Maar dat overzicht delen we niet voordat we jullie, onze lezers, hebben bedankt.

Mede dankzij jullie terugkerende bezoekjes, enthousiaste reacties, vragen én tips is Ciao tutti in 2018 weer enorm gegroeid. Grazie mille daarvoor – het is heerlijk om te merken dat Italië net zo in jullie hart verankerd zit als in dat van ons.

De mooiste stranden van Sardinië
Met stip op nummer één: onze blog over de mooiste stranden en baaien van Sardinië, die Saskia bijna een jaar geleden publiceerde, op een van de eerste dagen van januari 2018. Maar liefst 33.139 keer werd deze blog door jullie gelezen. Hopelijk hebben de meeste van deze lezers ook een aantal stranden en baaien met eigen ogen mogen aanschouwen afgelopen jaar…

Puglia – onverminderd populair
Afgaand op de 18 best gelezen blogs uit 2018 maakten jullie massaal plannen voor een vakantie naar Puglia. Jullie lazen veel artikelen over Puglia, waarvan 10x doen & proeven in Lecce de populairste blog uit 2018 was. Lecce werd op de hielen gevolgd door Saskia’s artikel over 10 onbekende(re) plaatsen in Puglia, met onder meer het kleurrijke Giovinazzo, Conversano en Ceglie Messapica.

Verrassend hoog in de top 18 van 2018 eindigde de blog over de pumo, een symbool van geluk uit Puglia dat bij ons allemaal op de schouw of het bureau prijkt. We hopen dat alle lezers van deze blog met een mooie pumo aan een nieuw jaar vol geluk beginnen!

Ligurië – kleurrijke dorpjes en dolfijnen in zee
Na Sardinië en Puglia gingen jullie online massaal op zoek naar informatie over Ligurië. Met name Saskia’s artikel met praktische informatie voor je bezoek aan de Cinque Terre werd goed gelezen, maar ook de blog met vijf alternatieven voor de Cinque Terre viel met ruim 13.000 lezers goed in de smaak.

Jullie wilden blijkbaar ook graag het water op, want onverwacht hoog eindigde ook Erwins artikel over walvissen en dolfijnen spotten in Ligurië.

Toscana per sempre
Toscane scoort net als elk jaar hoge ogen. Vooral een aantal oudere artikelen over deze regio (met mooie routes) worden elk jaar opnieuw veel gelezen. Qua blogs uit 2018 eindigen Lucca in 24 uur en Het Vinci van Leonardo in de top 2018. Beide blogs werden door Saskia geschreven in Lucca, dus die stad brengt blijkbaar volop inspiratie voor bruikbare artikelen…

Souvenirs uit de supermarkt
In Lucca schreef Saskia ook het artikel Souvenirs uit de Italiaanse supermarkt. Het was eerlijk gezegd geen verrassing dat dit artikel hoog zou eindigen in de top 18. In het weekend dat we deze blog plaatsten, braken we álle bezoekersrecords!

Italië op het scherm
Jullie lazen dit jaar ook massaal ons artikel over de beste Italiaanse films en series, een overzicht waar Saskia wekenlang aan werkte en waar we dankzij jullie tips nog een aantal mooie titels aan konden toevoegen. We zullen het volgend jaar zeker updaten, met nieuwe films, dus zet het bij je favorieten om even te checken als je zin hebt in een Italiaanse filmavond.

Het artikel over L’amica geniale, de serie op basis van het boek van Elena Ferrante, werd door bijna 12.000 mensen gelezen. En dat terwijl we het pas eind november publiceerden, toen bekend werd dat Canvas de serie in de kerstvakantie zou gaan uitzenden!

Een derde en laatste top-artikel over een televisieserie was Het Italiaanse Dorp: Ollolai. Ook de serie zelf werd goed bekeken, begrepen we uit de kijkcijfers. We zijn benieuwd of er in 2019 nog een terugblik komt op de Sardijnse avonturen van de verschillende koppels…

De leukste markten van Umbrië
Bijna 10.000 mensen waren op zoek naar markten in Umbrië, met als resultaat niet alleen een artikel over de leukste markten in Umbrië maar óók een gratis e-book, met dank aan onze vrienden van Villa in Umbria. Nog altijd gratis te downloaden, mocht je het eerder dit jaar gemist hebben.

Italiaans leren in Italië, Nederland en Vlaanderen
Jullie delen niet alleen onze liefde voor Italië, maar ook onze liefde voor de Italiaanse taal. De recente blog over het nieuwe oefenboek voor Italiaanse grammatica haalde de top 18 nét niet, maar het artikel Italiaans leren in Nederland, Vlaanderen en Italië – het overzicht dat Saskia maakte van taalscholen in Nederland en Vlaanderen en mogelijkheden om Italiaans te leren in Italië – werd dik 9.500 keer gelezen. Dat wordt goed studeren in 2019!

Cività di Bagnoregio – een immens populaire stervende stad
De rotsen waarop Cività di Bagnoregio staat, brokkelen langzaam af, maar hoewel het stadje hiermee ten dode is opgeschreven, is het juist dankzij deze bijzondere locatie enorm populair. Bijna 9.000 mensen lazen op Ciao tutti over deze ‘stervende stad’ in de regio Lazio, die Saskia in april opnieuw bezocht om een artikel uit het allereerste jaar van Ciao tutti (2010!) te actualiseren en te voorzien van nieuwe foto’s.

De lekkerste adresjes van Milaan
Het artikel met de lekkerste adresjes van Rome en Florence (uit respectievelijk 2016 en 2017) zijn zó populair, dat Saskia besloot om ook een overzicht te maken van de 100 lekkerste adresjes van Milaan. Het ís even wat werk, maar als het overzicht dan meteen eindigt in de top 18 van 2018, met ruim 8.000 lezers, dan is al dat proeven, fotograferen, schrijven en checken zo vergeten…

Mijn Italië – Saskia’s nieuwe boek
In april verscheen Saskia’s nieuwe boek, Mijn Italië. Geen complete reisgids, maar een persoonlijke selectie van het mooiste van Italië. De aankondiging van deze nieuwe uitgave werd massaal gelezen, door bijna 8.000 Italiéliefhebbers.

Saskia: ‘Mijn liefde voor Italië is eigenlijk een liefde in twintigvoud. Het is een liefde voor alle twintig regio’s die met elkaar Italië zo uniek maken. Deze liefde deel ik in Mijn Italië. Verwacht geen standaardreisgids met alle Italiaanse regio’s en alle mooie steden, dorpjes en andere plekken die je daar moet bezoeken. Daar zou ik Italië ernstig mee te kort doen, want hoe kan ik een land met zo veel prachtige plekken in iets meer dan tweehonderd pagina’s vatten?’

Er gingen honderden exemplaren over de toonbank, Saskia signeerde stapels boeken (met recent nog een flinke stapel als Sinterklaas- of kerstcadeau) en schrijft inmiddels aan een nieuw boek, dit keer met Puglia in de hoofdrol. Mijn Italië is ook nog altijd te koop, in de (online) boekhandel of via deze link als je een gesigneerd exemplaar wil.

100 zinderende zomerhits
Last but not least een verrassende blog in de top 18 van 2018: onze Spotify-playlist met 100 zinderende Italiaanse zomerhits. Hij wordt nog altijd goed gevonden, dus ook als het koud en donker is luisteren jullie vast graag naar zonnige Italiaanse muziek!

Gelukkig hebben we na de ruim 600 nieuwe artikelen die zijn gepubliceerd in 2018 (waaronder de 5000ste blog sinds het begin van Ciao tutti, in 2010) nog inspiratie genoeg voor een heel nieuw jaar vol Italiaanse inspiratie. Op een mooi 2019!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *