Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De leukste markten in Umbrië – gratis e-book van Villa in Umbria

Tijdens een reis door Italië is een bezoek aan een markt altijd een heerlijk uitje. Lekker slenteren langs kramen vol groente, fruit, kaas, kruiden, vlees, vis en lokale specialiteiten, met een boodschappenmand die voller en voller wordt. We bedenken al keurend en kopend een lekkere lunch of een uitgebreid menu voor ’s avonds, op ons eigen terras.

Ook Saskia en Sylvia van Villa in Umbria gaan graag naar de markt. Ze kennen de markten in Umbrië als geen ander en hebben de leukste markten in deze regio voor je op een rijtje gezet in een e-book dat je via deze link gratis kunt downloaden.

In deze blog delen ze alvast een paar algemene tips, zodat je tijdens je vakantie in Umbrië het beste uit je marktbezoek haalt.

Saskia: ‘Als je in een appartement of vrijstaande villa verblijft, kun je je hart ophalen met alle lekkers dat op de markt wordt verkocht. Vaak wordt niet alleen eten aangeboden, maar ook kleding, schoeisel, kookgerei (van kleine moka’s tot kleurrijk keramiek), stoffen en soms ook bloemen.

De markt begint ongeveer om 7.00 uur en eindigt rond 13.00 uur, waardoor een bezoek aan een markt ook een gezellig uitje is. Eerst een cappuccino, dan een rondje over de markt en dan in je tijdelijke thuis heerlijk genieten van alles wat je hebt gekocht.’

Sylvia: ‘Een echte traditie in Umbrië is om op de markt een broodje porchetta te eten. Porchetta is geroosterd speenvarken dat ter plekke voor je wordt aangesneden en op een broodje wordt gedaan. Vaak wordt aan je gevraagd of je de lever erbij wil hebben. Ik zeg altijd ja, want het is echt te lekker om te weerstaan…

Wat ook heel typisch is voor Umbrië, is coppa, gekookt varkenshoofd. Dat klinkt misschien een beetje onsmakelijk, maar hier wordt niks van het varken verspild. En coppa di maiale is erg lekker, probeer het eens!’

Saskia: ‘Op elke hoek van de straat wordt pecorino, salami of ham verkocht. Vis vind je over het algemeen wat minder in deze groene regio. Umbrië ligt niet aan zee, waardoor verse vis wel eens kan ontbreken.

Maar als je naar de markt gaat naar dorpjes aan en om het Lago Trasimeno, dan is de kans groot dat je vis uit het meer kunt kopen, of soms ook mosselen en andere zeevis, zoals sliptong of garnalen.

De locals kopen het liefst lokale producten. Bij de kaasboer zul je nooit kaas uit bijvoorbeeld Trentino vinden, maar kaas uit de regio is er genoeg.

Zet ook een fles echte olio extra vergine DOP op je boodschappenlijstje. Deze DOP olijfolie (DOP betekent Denominazione di Origine Protetta, dat is een garantie van de herkomst) is echt onmisbaar op tafel. Op de markt is het wellicht moeilijk te vinden, maar in de meeste lokale alimentari of delicatessenwinkels kun je olijfolie proeven en kopen.

Ook brood is nauwelijks verkrijgbaar op de markt. Gelukkig wordt de markt bijna altijd in het hart van een dorpje of stad gehouden en kun je bij de plaatselijke bakker brood en focaccia kopen.

Wellicht ten overvloede, maar in Umbrië volgt men nog echt de seizoenen. In december zijn er dus geen aardbeien, maar wél Siciliaanse sinaasappels. In de zomer buigen de marktkramen bijna door onder alle verse groente- en fruitsoorten. Een explosie aan kleuren en smaken!’

Sylvia: ‘Bij lekker weer zitten de terrasjes bij de markt vol met dorpelingen en toeristen die genieten van een kopje koffie of een aperitivo. Heerlijk uitblazen na een rondje markt!’

Download het gratis e-book Markten in Umbrië

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *