Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pumo – symbool voor geluk, nieuw leven en rijkdom uit Puglia

In het keramiekstadje Grottaglie zie je ze overal, maar ook in Polignano a Mare, Martina Franca, Lecce en andere plaatsen in Puglia sieren ze de hoekjes van balkons: pumo’s. Kijk maar eens goed omhoog tijdens een wandeling door een van de typisch Pugliese plaatsjes:

Prachtig symbool voor voorspoed

Maar wat is zo’n pumo nu precies? In Puglia is deze ‘bloembol’ van oudsher het symbool voor voorspoed, nieuw leven en rijkdom.

Vroeger plaatste men er twee aan weerszijden van het hoofdeinde van het bed, dat zou geluk en vruchtbaarheid brengen. Nu zie je ze ook veel buiten, op de hoeken van een balkon bijvoorbeeld, als een soort mascotte voor geluk en rijkdom.

Elke pumo is puur handwerk

In Grottaglie worden duizenden pumo’s gemaakt, door een paar ambachtslieden die zich gespecialiseerd hebben in de speciale techniek. Het is puur handwerk: eerst wordt de klei met de hand tot de vorm van de bloembol gedraaid (zonder gebruik van een mal dus).

Daarna worden de karakteristieke blaadjes bevestigd en vervolgens worden de pumo’s gebakken in antieke ovens. Uiteraard worden de pumo’s ten slotte geglazuurd en eventueel gedecoreerd, zodat het echte keramieken beeldhouwwerkjes worden.

Geef een pumo cadeau

Tegenwoordig worden de pumo’s vooral decoratief gebruikt in huis en tuin en geeft men ze cadeau om iemand geluk te wensen. In Puglia leeft ook nu nog de traditie om een pumo cadeau te doen bij bruiloften en doopfeesten.

En dan niet alleen voor het bruidspaar of de dopeling, nee, het is de gewoonte ook de gasten er een te schenken als bedankje. Het kan dus zomaar zijn dat er vijftig roze of blauwe pumo’s gemaakt moeten worden voor de doop van respectievelijk een meisje of een jongen.

Als je een pumo cadeau wil doen, maar niet naar Puglia reist, kun je een pumo bestellen bij Apulia – Finestra sul Mare, een souvenirwinkel in Monopoli met ook een webwinkel.

met dank aan Sabino Parente & Massimo Todaro voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *