Download gratis de Ciao tutti app!

Pumo – klein geluk uit Puglia

Marlou Boelens is net als wij dol op Italië en constant op zoek naar manieren om Italië met Nederland te verbinden. Ze houdt van heel Italië maar soprattutto, vooral, van het zuiden.

Marlou: ‘Napoli is mijn stad, qua regio ben ik helemaal verliefd op Puglia, en dan vooral op de Gargano en zijn parel Vieste. Ik ken daar inmiddels zo veel mensen, dat ik me er altijd weer meteen thuis voel.

Om Italië ook in Nederland niet los te hoeven laten, zet ik Italiaanse evenementen in de regio Nijmegen op de kaart en organiseer ik sinds kort ook reizen naar Vieste, in samenwerking met bevriende locals. Zo kun je bijvoorbeeld in het najaar olijven plukken in een van Puglia’s olijfboomgaarden.

Sinds mijn eerste bezoek aan Puglia viel ik ook voor een uniek product uit die regio: de pumo. Deze kleine geluksbrenger heeft al zo veel fijne momenten op mijn pad gebracht, dat ik ze sinds kort ook in Nederland verkoop.

Bijna niemand kent het. ‘Wat zijn dat voor een leuke dingen?’ ‘Waar zijn ze precies voor?’ Deze vragen krijg ik vaak wanneer ik op een evenement sta. Nu vind ik het niet erg om over de pumi te vertellen, want wat is er mooier dan vertellen over geluk?

Voorspoed, nieuw leven en rijkdom
De pumo is in Puglia van oudsher het symbool voor voorspoed, nieuw leven en rijkdom. De opvallende vorm is die van een bloembol met daaraan twee blaadjes, uitgevoerd in keramiek. Volgens traditie plaatste men er twee aan weerszijden van het hoofdeinde van het bed óf op de hoeken van een balkon, dat zou geluk en vruchtbaarheid brengen. Buiten, op het balkon of terras geplaatst, is het bovendien een ornament dat geluk en rijkdom uitstraalt.

Tegenwoordig worden de pumi vooral decoratief gebruikt in huis en tuin en geeft men ze cadeau om  iemand geluk te wensen. Want dat de pumo geluk brengt, wordt niet in twijfel getrokken. In Puglia leeft ook nu nog de traditie om de pumo cadeau te doen bij bruiloften en doopfeesten. En dan niet alleen voor het bruidspaar of de dopeling, nee, het is de gewoonte ook de gasten er een te schenken als bedankje. Het kan dus zomaar zijn dat er vijftig roze of blauwe pumi gemaakt moeten worden voor de doop van respectievelijk een meisje of een jongen.

Dit mooie gebruik hoop ik eigenlijk ook in Nederland te brengen. Vorige maand heb ik een bestelling geleverd voor een Amsterdamse bruiloft. De bruid en bruidegom zijn mijn eerste klanten die hun gasten pumi cadeau geven.

Op kleinere schaal beginnen de pumi langzaam hun weg te vinden naar Nederlandse huizen. Ze worden steeds meer gekocht om cadeau te geven bij gelegenheden waar je iemand gelukwenst, zoals een nieuwe woning, een nieuwe baan, een geboorte, een bijzonder jubileum… Of om iemand sterkte te wensen, bijvoorbeeld bij ziekte of tegenslag.

Puur ambacht
De pumo wordt gemaakt door echte ambachtslieden, meesterpottenbakkers. Er zijn er slechts een paar die hierin gespecialiseerd zijn en de benodigde techniek beheersen.

Hoe een pumo precies gemaakt wordt? Eerst wordt de klei met de hand tot de vorm van de bloembol gedraaid. De karakteristieke blaadjes worden daarna bevestigd. Het bakken gebeurt in antieke ovens.

Uiteraard worden de pumi hierna met de hand geglazuurd en eventueel gedecoreerd, zodat het echte keramieken beeldhouwwerkjes worden. Alles, let wel, alles, gaat met de hand. Er worden dus géén mallen gebruikt. Een artistiek staaltje vakmanschap en een zeer tijdrovend proces. Hierdoor is elke pumo uniek. De handgemaakte pumo herken je trouwens aan het puntje bovenop.

Wellicht is het onnodig te melden dat er veel namaak in omloop is. Deze pumi zijn natuurlijk goedkoper want afkomstig uit massaproductie. Doordat de aandacht en passie bij het maken ontbreekt, haal je hier helaas geen geluk mee in huis…

Keramiekstadje Grottaglie
Het hele proces  vindt plaats in het stadje Grottaglie, waar een heuse Quartiere delle Ceramiche te vinden is, een keramiekwijk. Grottaglie heeft vele eeuwenoude grotten waarvan sommigen nog goed werkende ovens hebben en andere zijn ingericht als winkel om al dat mooie keramiek sfeervol uit te stallen. Een lust voor het oog!

De geur van Puglia
Voor mij was het liefde op het eerste gezicht, de eerste keer dat ik de pumi zag. Ik heb er gelijk een aantal mee naar Nederland genomen om te kijken of anderen er ook voor vielen. Uiteindelijk ben ik ze gaan importeren en heb ik nu het alleenrecht op de verkoop van het merk Pumo Pugliese in Nederland. De oprichtster van Pumo Pugliese is inmiddels een goede vriendin, naast onze passie voor de pumo raken we niet uitgepraat over de authenticiteit van Puglia.

Dit mooie merk is ontstaan uit passie voor de kunst van keramiek, uit het ambachtelijke aspect ervan én uit liefde voor hun herkomst, de regio Puglia. Pumo Pugliese werkt met de beste ambachtslieden.

Hun paradepaardje is de pumo aromaset, een klassieke pumo met  een reservoir waarin natuurlijk huisparfum past. Het parfum is verkrijgbaar in verschillende geuren, die de namen dragen van de winden die in Puglia waaien, zoals de Tramontana, de Scirocco en de Maestrale. De geuren zijn geheel natuurlijk en met zorg samengesteld door een parfumeur.

Ook bijzonder is de portacandela, een opengewerkte pumo waar een kaarsje in kan. De traditionele pumo met de blaadjes wordt natuurlijk nog steeds het meeste verkocht, maar er zijn inmiddels ook moderne versies te koop. Er zijn steeds meer formaten en kleuren beschikbaar en de pumo is zelfs als lamp verkrijgbaar. Die neem ik volgende keer mee uit Puglia!’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

9 reacties

 1. katrien Fonteyne

  hallo
  Sedert dit jaar bezit ik een huis in Puglia. ( een trulli) Graag volgde ik tijdens het verlof een cursus italiaans in de omgeving van Conversano. Hebt u weet van dergelijke cursussen.
  ( in Lecce maar dit is nogal ver om dagelijks naartoe te rijden )

  Graag uw antworrd,
  Katrien Fonteyne

 2. Helaas weet ik dat daar niet, Katrien, maar als je bij de plaatselijke bar vraagt, kunnen ze je vast koppelen aan een docent(e) Italiaans!

 3. Wat een mooie actie! Een prachtig gebaar om iemand Voorspoed, nieuw leven en rijkdom te wensen!

 4. Albert de Wilde

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een geurvulling primitivo voor in de badkamer. Oorspronkelijk gekocht in Lecce met een Appel er op.
  Kunnen jullie dit leveren?

  Gr

 5. Ciao Albert,
  wij verkopen geen pumi – we schrijven er alleen over.
  Je kunt eens informeren bij Taste of Puglia, wellicht kunnen zij je verder helpen.
  Hartelijks,
  Saskia

 6. peter van der ree

  goede morgen,

  ik heb in Puglia flesjes geurstokjes van Pumo Puliese. Ik heb een paar maanden geleden reserve vullingen van pumo puliese tramontana gekocht maar ik kan nergens het adres vinden waar ik het de laatste keer besteld heb.
  heerlijke geuren maar kunt u mij zeggen waar ik vullingen van 200ml kan vinden en kopen ?

  bvd,

 7. Ciao Peter,
  bestellen kan via Soprattutto, die we ook uitgebreid in het artikel noemen 😉
  Zie http://soprattutto.nl/producten/

 8. Jan Paul van der Laan

  Goedemorgen mw. Saskia,
  Ik ben geïnteresseerd in de keramiek van de pumo voorwerpen.
  Kint u mij nadere informatie geven, grootte, kleur en afmeting hiervan.
  Met vriendelijke groet,

  J.P.v.d.Laan.

 9. Ciao Jan Paul,
  Ciao tutti verkoopt de pumo’s niet (en Soprattutto – van wie wij een pumo kregen – ook even niet), maar je vindt ze wel bij Taste of Puglia > https://www.tasteofpuglia.nl/?s=pumo&x=0&y=0 of in Puglia zelf (in allerlei kleuren en afmetingen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.