Download gratis de Ciao tutti app!

Pumo – symbool voor geluk, nieuw leven en rijkdom

In het keramiekstadje Grottaglie zie je ze overal, maar ook in Polignano a Mare, Martina Franca, Lecce en andere plaatsen in Puglia sieren ze de hoekjes van balkons: pumo’s. Kijk maar eens goed omhoog tijdens een wandeling door een van de typisch Pugliese plaatsjes:

Prachtig symbool voor voorspoed

Maar wat is zo’n pumo nu precies? In Puglia is deze ‘bloembol’ van oudsher het symbool voor voorspoed, nieuw leven en rijkdom.

Vroeger plaatste men er twee aan weerszijden van het hoofdeinde van het bed, dat zou geluk en vruchtbaarheid brengen. Nu zie je ze ook veel buiten, op de hoeken van een balkon bijvoorbeeld, als een soort mascotte voor geluk en rijkdom.

Elke pumo is puur handwerk

In Grottaglie worden duizenden pumo’s gemaakt, door een paar ambachtslieden die zich gespecialiseerd hebben in de speciale techniek. Het is puur handwerk: eerst wordt de klei met de hand tot de vorm van de bloembol gedraaid (zonder gebruik van een mal dus).

Daarna worden de karakteristieke blaadjes bevestigd en vervolgens worden de pumo’s gebakken in antieke ovens. Uiteraard worden de pumo’s ten slotte geglazuurd en eventueel gedecoreerd, zodat het echte keramieken beeldhouwwerkjes worden.

Geef een pumo cadeau

Tegenwoordig worden de pumo’s vooral decoratief gebruikt in huis en tuin en geeft men ze cadeau om iemand geluk te wensen. In Puglia leeft ook nu nog de traditie om een pumo cadeau te doen bij bruiloften en doopfeesten.

En dan niet alleen voor het bruidspaar of de dopeling, nee, het is de gewoonte ook de gasten er een te schenken als bedankje. Het kan dus zomaar zijn dat er vijftig roze of blauwe pumo’s gemaakt moeten worden voor de doop van respectievelijk een meisje of een jongen.

Als je een pumo cadeau wil doen, maar niet naar Puglia reist, kun je een pumo bestellen bij Taste of Puglia. Ze hebben zowel een kleine pumo (ca. tien centimeter hoog) als een grote pumo (ca. twintig centimeter hoog) in het assortiment. Je krijgt er een mooi kaartje bij met de betekenis van de pumo. Extra leuk als je de Pugliese pumo cadeau geeft!

met dank aan Sabino Parente & Massimo Todaro voor een aantal foto’s

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

7 reacties

 1. katrien Fonteyne

  hallo
  Sedert dit jaar bezit ik een huis in Puglia. ( een trulli) Graag volgde ik tijdens het verlof een cursus italiaans in de omgeving van Conversano. Hebt u weet van dergelijke cursussen.
  ( in Lecce maar dit is nogal ver om dagelijks naartoe te rijden )

  Graag uw antworrd,
  Katrien Fonteyne

 2. Helaas weet ik dat daar niet, Katrien, maar als je bij de plaatselijke bar vraagt, kunnen ze je vast koppelen aan een docent(e) Italiaans!

 3. Wat een mooie actie! Een prachtig gebaar om iemand Voorspoed, nieuw leven en rijkdom te wensen!

 4. Albert de Wilde

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een geurvulling primitivo voor in de badkamer. Oorspronkelijk gekocht in Lecce met een Appel er op.
  Kunnen jullie dit leveren?

  Gr

 5. Ciao Albert,
  wij verkopen geen pumi – we schrijven er alleen over.
  Je kunt eens informeren bij Taste of Puglia, wellicht kunnen zij je verder helpen.
  Hartelijks,
  Saskia

 6. Jan Paul van der Laan

  Goedemorgen mw. Saskia,
  Ik ben geïnteresseerd in de keramiek van de pumo voorwerpen.
  Kint u mij nadere informatie geven, grootte, kleur en afmeting hiervan.
  Met vriendelijke groet,

  J.P.v.d.Laan.

 7. Ciao Jan Paul,
  Ciao tutti verkoopt de pumo’s niet (en Soprattutto – van wie wij een pumo kregen – ook even niet), maar je vindt ze wel bij Taste of Puglia > https://www.tasteofpuglia.nl/?s=pumo&x=0&y=0 of in Puglia zelf (in allerlei kleuren en afmetingen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.