Home » Italiaans eten » Recepten » 10x de lekkerste Italiaanse cocktails – van Aperol Spritz tot sgroppino
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

10x de lekkerste Italiaanse cocktails – van Aperol Spritz tot sgroppino

Wil je een feestelijk Italiaans drankje serveren? Wij hebben de lekkerste Italiaanse cocktails en aperitivi voor je op een rijtje gezet – mét recepten. Cin cin!

cocktails-Italië-feest-2

Aperol Spritz
Een kleurrijk begin van elk feest is een Aperol Spritz. Hiervoor doe je een paar ijsblokjes in een glas. Schenk er dan drie eenheden (ongeveer 60 ml) prosecco bij, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 ml) Aperol en één eenheid (ongeveer 20 ml) bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel (waar je voor deze tijd van het jaar eventueel een sterretje van kunt maken).

Aperol-Spritz-recept-Italie (2)Aperol-Spritz-recept-Italie (1)

Spritz
Niet zo’n liefhebber van Aperol? Serveer dan een Spritz zoals ze hem in Venetië vaak maken: een glas witte wijn aangelengd met wat spuitwater, met als garnering een prikker met een lekker grote olijf.

Dit drankje werd overigens niet bedacht door de Venetianen, maar door de Habsburgers. Tijdens de bezetting van het noordoosten van Italië door Oostenrijk, vonden de noorderlingen wijn namelijk veel te sterk om zo te drinken. Ze deden letterlijk(bruisend)  water bij de wijn. Zo ontstond Spritz, dat letterlijk dan ook niets meer of minder betekent dan toevoeging of injectie.

Limoncello Spritz
Lekker fris en zomers toosten? Serveer dan een Limoncello Spritz, waarbij je de Aperol vervangt door limoncello. Schenk drie eenheden (ongeveer 60 ml) prosecco in een mooi glas, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 ml) limoncello en één eenheid (ongeveer 20 ml) bruisend water. Garneer met een schijfje citroen.

Limoncello-Spritz-recept

Bellini
Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, waar ook de beroemde carpaccio ontstond, moest direct aan een schilderij van Bellini denken toen hij voor het eerst een cocktail van prosecco en perziken brouwde. De kleur van het drankje was volgens Cipriani precies hetzelfde als de kleur van de pij van een heilige op een van Bellini’s schilderijen. Als eerbetoon aan zijn stadgenoot besloot Cipriani het drankje dan ook zijn naam te geven.

Je maakt het door 100 ml prosecco te mengen met 50 ml perziksap (het lekkerst is het natuurlijk met vers perziksap, maar uit een fles of pak kan bij gebrek aan verse perziken ook).

Bellini-Italië-perzik

Rossini
Eigenlijk is een Rossini hetzelfde als een Bellini, maar dan gemaakt met fragole, aardbeien, in plaats van met perzik, zodat het drankje een mooie rode kleur krijgt. Zeef de aardbeienpuree wel goed voor gebruik, zodat er niet te veel pitjes in je drankje terecht komen. Garneer met een takje munt of met een (halve) aardbei.

rossini-cocktail

Mimosa
Liever een drankje met sinaasappelsap dan perzik- of aardbeiensap? Maak dan een mimosa door een gelijke hoeveelheden prosecco en sinaasappelsap te mengen tot een kleurrijk geheel. Er kan eventueel een scheutje sinaasappellikeur door. Garneer met een schijfje sinaasappel.

mimosa-cocktail

Sgroppino
Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus.

Ook dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio. Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term is eigenlijk onjuist; een sorbet is namelijk een non-alcoholisch drankje waar geen melk in voorkomt, terwijl een sgroppino het alcoholpromillage in je bloed behoorlijk kan doen stijgen. Een perfecte sgroppino is niet te dik, noch te vloeibaar.

Voor 6 glazen heb je 500 gram citroensorbetijs nodig, plus 170 ml limoncello, een fles prosecco en 30 ml wodka. Zorg dat de champagneglazen goed gekoeld zijn, de prosecco goed gekoeld uit de koelkast komt en de limoncello uit de vriezer. Giet het ijs, de limoncello, de prosecco en de wodka in de keukenmachine en mix het tot een luchtig geheel. Giet de sgroppino vervolgens in de goed koude glazen. Garneer eventueel met citroenschil en/of een takje munt.

sgroppino-recept (1)

Negroni
In de roerige jaren twintig werd op een avond in maart in Caffè Casoni in Florence het gebruikelijk drankje, L’Americano, geserveerd aan de beroemde en hooggewaardeerde graaf Camillo Negroni. Deze cocktail bestaat in gelijke hoeveelheid uit vermout (in die tijd gebruikte men nog Carpano of Cinzano, omdat Martini zijn mythestatus nog niet bereikt had) en bitter, in dit geval Campari, en had de graaf altijd kunnen behagen.

Deze avond echter kon het drankje zijn goedkeuring niet wegdragen en dus vroeg Negroni aan de barman om de soda weg te laten en aan het einde gin toe te voegen, een likeur die Negroni ontdekt had op een van zijn vele reizen naar Londen. Het mondaine publiek in Caffè Casoni begon steeds vaker te vragen naar de ‘L’Americano alle maniera del Conte Negroni’ en uiteindelijk belandde de Negroni op de kaart.

Voor het maken van Negroni’s heb je drie gelijke delen gin, rode vermout (zoals Martini) en Bitter Campari nodig. Voor de perfecte Negroni neem je een laag, breed glas. Vul dit met ijs tot aan de rand en laat dit erin zitten om het glas te koelen. Haal het ijs vervolgens uit het glas en giet het ijswater eruit. Vul het glas opnieuw met een stuk of vijf ijsblokjes en vul het met het deel gin, gevolgd door de vermout en de Bitter Campari.

Gin heeft het hoogste alcoholpercentage en is dus ideaal om de rest van de ingrediënten in op te laten lossen; de bitter daarentegen moet op het laatste toegevoegd worden, omdat die zich door zijn stevigere structuur niet makkelijk met andere likeuren laat mengen. Roer het drankje even door en garneer het glas met een half partje sinaasappel.

Negroni-cocktail-Italië

Hugo
Vanuit de Italiaanse Alpen veroverde de sprankelende Hugo langzamerhand de rest van de wereld. De cocktail is een verfrissende mix van prosecco, vlierbloesemsiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes. Ideaal als aperitivo tijdens de feestdagen!

Doe een handvol ijsblokjes in een glas, schenk er 30 ml vlierbloesemsiroop op en vervolgens 120 ml prosecco en 30 ml bruiswater. Roer het drankje even goed door en garneer het met een takje munt en/of een schijfje citroen of limoen.

Hugo-Italië-cocktail-recept

Espresso Martini
Wil je liever ná het diner een cocktail serveren? Denk dan eens aan een cocktail met koffie, zoals de Espresso Martini. Hiervoor meng je gelijke delen (afgekoelde) espresso, wodka en Tia Maria (gebruik per persoon ongeveer 30 ml van elk). Shake dit mengsel met wat ijsblokjes zodat je een mooi schuimlaagje krijgt. Garneer met een paar koffieboontjes.

Espresso-Martini-koffie

Cin cin, maak er een mooi feestje van!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

  1. Ik ben dol op Italië. Dit jaar hebben we een andere keuze gemaakt en heb ik Italië enorm gemist daarom ben ik ook zo blij met ciaotutti. En de recepten….. bellisima!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *