Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Piazza Santo Stefano – het mooiste plein van Bologna met het complex le Sette Chiese

Het Piazza Santo Stefano is het mooiste plein van Bologna. Het wordt omringd door prachtige bouwwerken, geschaard rondom de ronde klinkers.

Het Piazza Santo Stefano is een plein zoals een plein bedoeld is: een ontmoetingsplek. Hier komen de Bolognesi om samen een biertje te drinken of om over werk te praten. En als ze zijn uitgepraat wippen ze even langs de Basilica di Santo Stefano voor een snel gebed.

Le Sette Chiese – de Zeven Kerken

Deze kerk is onderdeel van een prachtig historisch complex, le Sette Chiese, oftewel de Zeven Kerken. Door de eeuwen heen zijn rondom de oorspronkelijke kerk, de Basilica dei protomartiri San Vitale e Sant’Agricola, zes andere kerken en een klooster gebouwd.

Nu zijn er nog vier kerken van het complex ‘over’, waaronder de Santo Stefano en de Santo Sepolcro. In deze laatste, achthoekige kerk (met twaalfhoekige koepel) vind je de tombe van San Petronio, de patroonheilige van Bologna.

In de Chiesa della Trinità vind je schitterende kerststalfiguren van hout: Maria met het kindje Jezus, Jozef en de Drie Koningen. Het zijn de oudste levensechte, driedimensionale kerststalfiguren ter wereld!

Una piazza per tutti – een plein voor iedereen

Aan het Piazza Santo Stefano zitten twee barretjes. De ene is wat chique, maar heeft een mooi terras op het plein. De ander zit onder de portico, aan de buitenzijde van het plein, en doet tevens dienst als tabaccheria. Hier komen de locals voor een espresso of een aperitivo.

Studenten nemen vaak hun eigen drankjes mee en installeren zich op een van de muurtjes rondom het plein. Kinderen spelen op de stenen ballen bij de ingang van de kerk. Af en toe rijdt er een dure wagen voor op het verder autovrije plein, want niemand minder dan Romani Prodi, oud-premier van Italië, heeft een optrekje aan het Piazza Santo Stefano, dat zo echt een verzamelplaats is voor iedereen.

Glaswerk en antiek

Pezzoli is een begrip in Bologna. Dat kan ook bijna niet anders, want de bottega onder de portici van Piazza Santo Stefano bestaat al sinds 1848. Oorspronkelijk leverde Pezzoli vooral kurken en wijnflessen voor getapte wijn. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een winkel met alles op het gebied van glas en keukengerei. Het is een klein museumpje en de huidige eigenaren (de kleinzonen van de eerste Pezzoli) laten je wat graag hun glazen schatten zien.

Elk tweede weekend van de maand (behalve in januari, juli en augustus) wordt Piazza Santo Stefano omgetoverd tot een enorme antiekmarkt. Venetiaanse kasten, antieke sieraden en vintage posters, je vindt er bijna alles op antiekgebied. De prijzen liggen vrij hoog, maar de kwaliteit van de spullen ook. En je kunt er natuurlijk ook heerlijk rond slenteren zonder iets te kopen. Alleen de sfeer is al de moeite waard!

Corte Isolani

Tussen de twee oudste zones van Bologna, de Strada Maggiore en het Piazza Santo Stefano, ligt Corte Isolani, een overdekte passage met winkels, barretjes en kunstgaleries die de middeleeuwse Palazzi Isolani met elkaar verbindt.

De ingang aan de Strada Maggiore wordt gedomineerd door de portico van Casa Isolani, een enorme houten arcade uit de romaans-gotische periode. Hoewel de winkels en restaurantjes redelijk toeristisch zijn, is de sfeer toch leuk genoeg om er even een kijkje te nemen.

Een verscholen kerk en een cantina vol boeken

Vlak bij het Piazza Santo Stefano ligt nóg een kerk, die gek genoeg bijna niet te vinden is. Een van de ingangen is namelijk een gewone houten deur aan de Via Santo Stefano. Via een enorme hal met een hoog plafond kom je in de kerk, de San Giovanni in Monte.

Ooit was dit een van de belangrijkste kerken van Bologna. Er hingen schilderijen van Rafaël en Perugino, die inmiddels verplaatst zijn naar de Pinacoteca. Je kunt er wel nog een fresco van barokschilder Guercino bewonderen, ook niet een van de minsten. Zijn werk hangt onder andere in de Hermitage in Sint-Petersburg.

Als je via de officiële ingang naar buiten loopt, kom je op het Piazza San Giovanni in Monte. Aan dit pleintje ligt het klooster dat bij de kerk hoorde. Vanaf de Napoleontische tijd tot 1960 werd dit klooster gebruikt als gevangenis.

Vraag een inwoner van Bologna van rond de zestig naar deze plek en hij of zij zal je met dramatische gebaren vertellen hoe hier tijdens de studentenprotesten in de jaren zestig opstandige studenten werden vastgehouden.

Inmiddels is het klooster eigendom van de Universiteit van Bologna en fungeert het als Faculteit van Geschiedenis, Cultuur en Beschaving. Je kunt er best even naar binnen lopen en vragen naar la cantina, de kelder. Daar zul je zien dat de originele gevangenismuren nog intact zijn, met dat verschil dat er nu boeken in bewaring worden gesteld in plaats van gevangenen.

Meer moois (én lekkers) in Bologna ontdekken?

Ga dan op pad met onze City Walk, langs piazza’s, portici en pasta! Je kunt de wandeling downloaden via onderstaande button.

Download Bologna – piazza’s, pasta & portici

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na aankoop ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *