Bologna heeft een aantal bijnamen, waarvan la grassa, de vette, wellicht de meest tot de verbeelding sprekende is. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië.
Dat is te danken aan heel veel lekkers, zoals de verse pasta, met name de tagliatelle, tortellini en lasagne, de ragù alla bolognese, de mortadella…
Eerder tipten we al een aantal klassieke osteria’s in Bologna, in dit artikel nemen we je mee naar vijfentwintig buonissimi adresjes die je tijdens een stedentrip niet mag missen – van pasticceria’s en pizzeria’s tot literaire cafés en traditionele trattoria’s. Buon appetito!
Pasticceria Regina di Quadri
Meester-patissier Francesco Elmi opende in 2010 de pasticceria van zijn dromen: Regina di Quadri (Via Castiglione 73A). Tegenwoordig is het niet gek als je tijdens je bezoek aan Bologna ook droomt van zijn heerlijke creaties.
Omringd door de geuren van koffie, chocolade en vanille bewonder je de prachtige lekkernijen. De mignons, kleine gebakjes die elk moment speciaal maken, zijn een palet van kleuren en smaken. Variaties als cheesecake, regina, pistacchio, limone e meringa, bombolino, cannolino, babà en millefoglie sieren naast nog vele andere gebakjes de vitrine.
Het aanbod wordt uitgebreid met traditionele taarten, waaronder de zabaion meringue, foresta nera, profiterols, pinza en torta di riso.
Maar er is meer dan alleen gebak. Je loopt Regina di Quadri ook binnen voor een aperitivo met hartige snacks en finger food, vergezeld van een cocktail of champagne.
foto’s: Pasticceria Regina di Quadri
Caffè Letterario – Sebastiano Caridi
In het Palazzo Fava combineer je de kleurrijke kunstwerken van het museum met de culinaire creaties van het Caffè Letterario (Via Manzoni 2). In deze pasticceria brengt Sebastiano Caridi, bekend van zijn overwinning in de televisieshow Il più grande pasticcere d’Italia (‘de beste patissier van Italië’), een ode aan kleuren, vormen en smaken.
’s Ochtends kun je hier terecht voor een Italiaans ontbijt, bestaande uit een cappuccino, een caffè of een andere koffievariant met een cornetto. Alleen al van deze cornetti zijn er meer dan twintig varianten, waaronder ook hartige opties.
Probeer ook zeker eens het brood van Sebastiano. Vooral de innovatieve faboloso (een zeshoekige pandolce met Marsala en citrus- en vanillearoma’s) is het proeven waard.
Met hun creativiteit weten Sebastiano en zijn bakkers bovendien meer dan veertig soorten kleine gebakjes te bereiden, passend bij het seizoen. Ze lachen je toe, de mignons in uiteenlopende varianten zoals morbidoni en fluweelzachte macarons die smelten op je tong. Ook de grotere taarten, de glanzende pralines, truffels en de lokale chocoladespecialiteit cremini doen je het water in de mond lopen.
Een van de nieuwste creaties is de long cake, een soort langwerpige taart. Ga bijvoorbeeld voor de klassieke Sacher, een variatie op oma’s cake of een caprese met citroen of abrikoos. Ook uniek is de torte in barattolo, desserts en taarten in een glazen pot, zodat je overal kunt genieten zoals je in een restaurant doet.
Het café is niet alleen een plek waar je binnenloopt voor verrassende zoete lekkernijen, je kunt er ook neerstrijken voor een lunch of aperitivo. Op het menu onder meer een selectie van vleeswaren en kazen, vleesgerechten en gerechten op basis van groenten.
foto’s: Caffè Letterario – Sebastiano Caridi
Va Mo Là
Als boekenliefhebber moet je zeker even binnenstappen bij Va Mo Là (Via delle Moline 3), dat herinnert aan de literaire cafés van weleer.
Op deze plek zat ooit Liberia delle Moline, waar men boeken uitzocht en neerstreek om van gedachten te wisselen over bijzondere boeken en schrijvers. Door de nabijheid van de universiteit was het ook een geliefde plek onder universiteitsstudenten.
Een aantal jaar geleden kwam het pand in handen van Giovanni Favia, die osteria-libreria Va Mo Là creëerde, waar je tussen de boekenkasten, in een huiselijke sfeer, neerstrijkt om te genieten van lekker eten en fijn leesvoer.
Niet alleen opent Giovanni zijn deuren voor een kop koffie, lunch, aperitivo of diner, hij organiseert ook regelmatig culturele evenementen. Zo zijn er bijvoorbeeld diners die in het teken staan van poëzie of filosofie of wordt er gekeken hoe boeken kunnen worden geassocieerd met wijn.
Het eten dat wordt geserveerd, is heerlijk. De gerechten zijn grotendeels gebaseerd op de traditionele Bolognese keuken en worden bereid zoals de lokale nonna’s dat al jarenlang doen, met hier en daar een creatieve twist.
Een aanrader is de Balanzone: met de hand gerold pastadeeg gevuld met ricotta en mortadella. Ook de dolce al mascarpone mag je eigenlijk niet overslaan…
Als je een kijkje neemt in het wijnaanbod, zie je veel verfijnde wijnen. Giovanni geeft de voorkeur aan kleine wijnboeren uit de omliggende heuvels, waarbij hij altijd weer verrassende pareltjes weet te vinden.
foto’s: Va Mo Là
Cantina Letteraria
Voor een literaire pauze in Bologna ga je langs bij Cantina Letteraria (Via Mascarella 35A), waar het plezier van lezen wordt gecombineerd met het schenken van natuurlijke wijnen en bijpassende gerechten.
Kies een goed boek, strijk neer aan een van de tafeltjes en neem alvast een duik in het verhaal of kom langs voor boekpresentaties en thematische proeverijen.
Het idee voor het café ontstond in 2020. Horecaondernemer Simone Rosetti en uitgever Paolo Emilio Persiani sloegen hun handen ineen om hun passies – natuurlijke wijn en boeken – te verenigen.
Aan de rand van de Zona Universitaria creëerden ze Cantina Letteraria, waar je welkom bent om een boek te lezen, te genieten van een kop koffie of een glas wijn en te proeven van uitstekende regionale producten.
Chef Nicole Bartolini bereidt gerechten met een eigentijdse touch. Begin met een tagliere vol vleeswaren en kazen en kijk daarna uit naar het zuurdesembrood dat rijkelijk is belegd met mortadella, gekonfijte tomaatjes of pappa di zucca.
Of heb je liever gerechten als geroosterde prei met een crème van Parmezaanse kaas en lavendel, gebrande limoen en geroosterde amandelen of artisjokken uit eigen tuin met ansjovismayonaise, gedroogde tomatenpesto en tonijn?
Sluit af met iets zoets, zoals crostatina al limone of lemon curd met eucalyptushoning, kamille, munt en kruimeltopping.
foto’s: Cantina Letteraria
Caffè Terzi
Voor een lekker kopje koffie ga je in Bologna naar Caffè Terzi (Via Guglielmo Oberdan 10D). Manuel Terzi, de grondlegger van het bedrijf, is altijd al fan geweest van koffie van hoge kwaliteit.
In zijn jongere jaren werkte hij als barista, maar hij was ontevreden over de kwaliteit van de koffie die destijds in omloop was. Hij besloot zijn kennis over zowel het product als de transformatie te verfijnen en ontdekte hoe anders koffie kon smaken. Dit wilde hij ook met anderen delen.
Met zijn vernieuwende en revolutionaire blik opende hij in 2001 Caffè Terzi. Hij liet rauwe koffie van de beste variëteiten leveren en brandde ze zelf op aanvraag. Terzi werd al snel succesvol en zijn espresso werd een maatstaaf voor hoge kwaliteit. Ook de (inter)nationale media prezen hem en hij won diverse prijzen.
Ze produceren tegenwoordig zeven melanges: numero 1 tot en met numero 6 (ze kwamen niet op een leuke naam) en de gecertificeerde Bio Blend, met daarnaast verschillende single origins. Ook vind je er sapjes, chocolade en een aantal dolci voor bij een caffè of cappuccino.
foto’s: Caffè Terzi
Serre dei Giardini Margherita
In de oude kassen van de Giardini Margherita, het grootste openbare park in Bologna, vind je Le Serre dei Giardini (Via Castiglione 134). Dit is een ontmoetingsplaats voor diverse projecten en activiteiten voor de inwoners van Bologna en bezoekers van buitenaf.
Bij Vetro kun je in een glazen ruimte vol met bloemen en planten aanschuiven voor een kop koffie met heerlijk gebak, een lunch, een drankje of een pizza. Aangezien duurzaamheid bij het hele project hoog in het vaandel staat, bereiden ze hun lekkernijen hier met producten van lokale leveranciers of uit eigen tuin.
foto’s: Le Serre dei Giardini
Ahimè
Een jong team, informele sfeer en eigentijdse keuken met een plantaardig karakter – met deze kenmerken is Ahimè (Via San Gervasio 6E) een ongewoon restaurant in een stad als Bologna, waar de menu’s zich veelal vullen met traditionele gerechten.
Bij Ahimè staat het concept ‘van boer tot bord’ centraal, met gerechten die zijn gebaseerd op verse producten uit de omgeving. Zo laten ze je kennis maken met al het moois dat het omliggende land te bieden heeft.
Groenten vormen het belangrijkste element, aangevuld met enkele vlees- en visopties. Door het kleine menu kunnen ze zich concentreren op de oogst van het seizoen. Er zijn geen gangen; alle gerechten mogen een hoofdrol spelen (zelfs het brood).
Je kunt zelf een gerecht bestellen, maar meestal worden diverse lekkernijen geserveerd om te delen met je tafelgenoten. Als je je wat meer wil laten verrassen, kun je ook kiezen voor een van de proeverijen.
Bij Ahimè neem je plaats aan een gemeenschappelijke tafel of strijk je neer aan de bar met uitzicht op de keuken. Ook als je alleen iets wil drinken, ben je van harte welkom. Het aanbod wijnen wordt bepaald door de ongetemde nieuwsgierigheid van het team; ze presenteren je een ruime selectie van natuurlijke wijnen.
foto’s: Ahimè
Circolo Mazzini
Circolo Mazzini (Via Emilia Levante 6) huist in een voormalige werkplaats. Je schuift er nu aan om lekker te eten, maar er is daarnaast ook van alles te doen voor jong en oud. Circolo Mazzini noemt zichzelf een convivio urbano, een stedelijke ontmoetingsplaats, waar ze iedereen welkom heten.
Als je trek hebt in typisch Bolognese gerechten, schuif je aan bij het restaurant van Circolo Mazzini, Trattoria Emiliana, waar de gerechten zijn geïnspireerd op de culinaire historie van de stad.
Proef de crescentine en tigelle en laat je verrassen door de verse pasta’s (bijvoorbeeld tagliatelle al ragù, tortellini alla panna of spaghetti calamari, gamberi e pomodorini).
Bestel vervolgens een cotoletta alla bolognese, tagliate di manzo al sale nero, frittura mista di pesce, cheese- of hamburger of salade. Met toe natuurlijk een zelfgemaakte dolce en een espresso.
Liever alleen een drankje? In het bargedeelte bestel je een glas wijn van wijnboeren die produceren volgens biologische en biodynamische methoden. Het drankaanbod wordt aangevuld met ambachtelijk bier, frisdrank, sapjes en alle soorten koffie die je je maar kunt wensen.
De ruimte is gevuld met een bar en tafeltjes, maar ook met een tafelvoetbal- en airhockeytafel en wat speelautomaten. Bovendien worden er activiteiten als proeverijen, kookcursussen (met name voor zelfgemaakte pasta), Cena con Delitto (waar je tijdens het eten ook een moordonderzoek doet) en boekpresentaties georganiseerd.
foto’s: Circolo Mazzini
Het bargedeelte van Circolo Mazzini huisvest ook de conceptstore Bottega Mazzini. Hier koop je je favoriete wijnen van de kaart, zodat je thuis ook kunt genieten van een goed glas wijn of een mooi souvenir hebt voor de thuisblijvers.
LOrtica
LOrtica (Via Mascarella 26A) is vooral een aanrader voor een gezellige aperitivo. Door de ligging in de universiteitswijk hangt er een levendige sfeer. Strijk tussen de groene muren neer aan een van de ronde tafeltjes en geniet van een drankje vergezeld van wat snacks.
Bij LOrtica besteden ze veel aandacht aan het behoud van culturele en agrarische biodiversiteit. De wijnen die ze schenken, zijn daarom allemaal natuurlijk.
De keuze is er niet minder door: de wijnkaart is gevuld met diverse rode en witte wijnen, rosés en bubbels. Ben je meer een bierliefhebber? Bestel dan eens de ambachtelijke biertjes die ze bij LOrtica aanbieden.
Na een drankje kun je blijven zitten voor een van de gerechten op het dagmenu, met verse en biologische ingrediënten. Blijf ook even hangen als ze een van hun tentoonstellingen of evenementen organiseren, zoals proeverijen voor bier en wijn.
Ben je enthousiast over wat je hebt geproefd? In de bijhorende bottega kun je een deel van de producten waar LOrtica mee werkt kopen om mee te nemen. Een heerlijk souvenir om zo’n avond als deze thuis nog eens dunnetjes over te doen.
foto’s: Lortica
Vicolo Colombina
Als je in de Vicolo Colombina, een klein steegje in de buurt van Piazza Maggiore langs het gelijknamige Vicolo Colombina wandelt, maak dan zeker even tijd voor een welverdiende pauze.
Dit adresje is eigenlijk een restaurant, osteria en enoteca ineen, waar je omgeven door een warme sfeer geniet van traditionele gerechten zoals tagliatelle, tortellini en lasagne.
De creaties van chef-kok Massimilano Poggi worden altijd bereid met respect voor lokale ingrediënten en de seizoenen. Per gang biedt Vicolo Colombina een klein aantal opties, inclusief vegetarische gerechten.
foto’s: Vicolo Colombina
Het assortiment aan drank is met meer dan honderdvijftig flessen wijn en likeur royaal. Niet alleen het Italiaanse grondgebied wordt aangedaan, ook internationale wijnen sieren de verzameling. Als het glas wijn je bevalt of als je op zoek bent naar een fijn aandenken aan je bezoek aan Bologna, dan kun je ook een fles kopen om mee te nemen.
Enoteca Storica Faccioli
Witte wijn, rode wijn, prosecco, rosé of speciale wijnvarianten – bij Enoteca Storica Faccioli (Via Altabella 15) staan ze allemaal op je te wachten. Deze gezellige wijnbar mét wijnwinkel heeft een selectie van meer dan vijfhonderd wijnen die worden gemaakt met respect voor de natuur, de omgeving en de traditie.
Wat Enoteca Storica Faccioli onderscheidt, is hun focus op natuurlijke, biologische en biodynamische wijnen. Ze geloven dat je de wijnsmaak niet zou moeten standaardiseren en waarderen juist de diversiteit van de elk jaar wisselende oogst. Hun wijnen kopen ze dan ook het liefst in bij kleine producenten.
De enoteca dankt haar naam aan Olindo Faccioli, die de zaak al in 1924 opende. Destijds werkte hij vanuit een lange, smalle gang die je aan de ene kant binnenwandelde en aan de andere weer verliet met een glas goede wijn en iets te eten.
Ook na de verhuizing naar de Via Altabella bleef het een goedbezochte plek, die in handen is van sommeliers Elisa en Stefano. Ze hebben een aangename omgeving weten te creëren, waar de oude sfeer is behouden.
Strijk neer om te luisteren naar hun adviezen over natuurlijke wijnen, proef de vino della settimana (‘de wijn van de week’) en bestel voor bij je glas wijn een selectie van vleeswaren en kazen, crostini of focaccia’s. Je kunt ook blijven zitten voor een lunch of diner.
foto’s: Enoteca Storica Faccioli
StorieDipinte
Bij StorieDipinte (Via Emilia 166A) kom je voor pizza’s, burgers en ambachtelijk bier. Het is in handen van pizzaiolo (‘pizzabakker’) Francesco Oppido, die al sinds zijn dertiende thuis is in de wereld van pasticceria’s en pizzeria’s.
Hij creëert authentieke smaken, gebaseerd op een mix van traditie en innovatie. Zo proef je bijvoorbeeld La Nuvola (‘de wolk’, met een hoge, en zachte bodem), Scrocchiarella (met een hoge en lichte maar knapperige bodem) en Pizza Fritta (gefrituurde pizza).
Onder de pizza contemporanea (‘hedendaagse pizza’) staat ook de populaire pizza Via Emilia op het menu. Deze favoriet wordt bereid met buffelmozzarella, pistachecrème, mortadella en Parmezaanse kaas.
Daarnaast is er een lijst aan traditioneel bereide pizza’s, waaronder de Margherita (tomaat, mozzarella, basilicum en olijfolie), Silana (gerookte buffelmozzarella, porcini en speck), Mimosa (gele tomaat, buffelmozzarella en oregano) of Vegetariana (verse groenten met bijpassende kazen).
De hamburgers worden geserveerd op briochebrood in varianten als de Italiano (met buffelmozzarella, tomaat, sla en oregano), Big Ben (met spek, spiegelei, sla en mayonaise) of C’era una volta il ranzani (met gerookte mozzarella, gedroogde tomaten en mosterd) . Je kunt je ook laten verrassen door de burger van de dag.
Voor erbij biedt StorieDipinte een lange lijst aan ambachtelijk bier van Italiaanse en internationale brouwers. De selectie is niet alleen gefocust op varianten in blik of op fles, ze tappen ook zelf bier.
De drankenkaart wordt aangevuld met witte en rode wijn, bubbels, cocktails en diverse alcoholvrije drankjes. Voor erbij kun je wat cicchetti bestellen.
foto’s: StorieDipinte
Porta Pazienza
Wil je genieten van een lekkere pizza en tegelijkertijd iets goeds doen? Schuif dan aan bij Porta Pazienza (Via Luigi Pirandello 6). Dit is namelijk niet alleen een pizzeria, maar ook een sociaal project.
Door hier te eten draag je bij aan hun strijd tegen de maffia en de hulp aan kwetsbaren. Hun credo is niet voor niets ‘più pizza, meno pizzo!’, oftewel meer pizza zodat bedrijven minder pizzo (‘beschermingsgeld’) aan de maffia hoeven te betalen.
Porta Pazienza staat stevig voor zijn waarden: passie, inclusie en solidariteit. Ze willen meebouwen aan een open, inclusieve en solidaire samenleving. Dit doen ze allereerst zelf door producten in de omgeving en bij sociale landbouwcoöperaties te kopen, het liefst biologisch.
Op het menu vind je klassieke pizza’s zoals de Marinara en Siciliana. Deze worden aangevuld met een aantal pizza bianca’s (zonder tomatensaus) en een royale lijst aan speciale opties, zoals Porta Pazienza, Figli del Vesuvio en Che Calore.
Heb je meer trek of geen zin in pizza? Het menu omvat ook antipasti, pasta’s, secondi (met onder meer rundvlees, octopus en garnalen) en desserts als panna cotta en cannoli.
Wil je zelf nog wat extra’s bijdragen? Met de Pizza Sospesa kun je in de vorm van een pizza wat geluk schenken aan kwetsbare mensen. Je bestelt deze extra pizza bij de kassa, betaalt en hangt de bon op het daarvoor bestemde prikbord.
foto’s: Porta Pazienza
Senza Nome
Senza Nome (Via Belvedere 11B) werd in 2012 geopend door Sara en Alfonso, als eerste en enige bar in Italië die eigendom is van en wordt gerund door dove personen. Hier hoeven doven eens geen manier te vinden om te communiceren, maar is het een keer andersom.
Dove en doofstomme medewerkers bedienen je hier. Bestellen kan in gebarentaal, met voorgedrukte kaartjes of door je bestelling op te schrijven. Sara en Alfonso zijn ervan overtuigd dat er altijd een manier is om elkaar te begrijpen.
Aan de wanden hangt een bord met het vertaalde menu, zodat je zelf kun bestellen. Kom je er niet uit? Het vriendelijke barpersoneel leert je ook graag de juiste gebaren. Als je probeert te bestellen in gebarentaal, krijg je zelfs wat korting.
Senza Nome is een fijne plek om aan te schuiven voor een goed glas wijn, een biertje of een cocktail en eventueel iets te eten. Als de bar vol begint te lopen, is het ook fijn om met je drankje neer te strijken op het kleine, gezellige plein. Ook leuk is om Senza Nome te bezoeken op de dagen dat ze culturele activiteiten of cursussen organiseren.
foto’s: Senza Nome
Casa Monica
Casa Monica (Via San Rocco 16) opende in 2001 de deuren met een menu met slechts drie antipasti, drie primi en drie secondi, bereid met alleen seizoensingrediënten, vers en goed vlees, zelfgebakken brood en zelfgemaakte marmelades.
Twintig jaar later werken ze nog steeds met een klein menu en geniet je hier tussen de locals van een romantisch diner in een voormalige werkplaats.
Monica kookt zonder haast en dat drukt ze ook haar team op het hart. Liever een goed gerecht dan snel een bord voorschotelen waarop de smaken net niet goed uitkomen. Als je even zit te wachten, weet je waarom dat is en dat elk gerecht het wachten meer dan waard is!
foto’s: Casa Monica
Trattoria La Montanara
Als je door de grote rode deur van Trattoria La Montanara (Via Augusto Righi 15) naar binnen stapt, is het net alsof je op de filmset van een jaren zestig-film belandt. Deze historische bottega in het hart van het centrum is ingericht als een rustieke woonkeuken van Italiaanse nonni.
Een Provençaalse retrostijl geeft het een authentieke sfeer. Overal staat of hangt iets: oude kasten, witte gordijnen, keramieken serviesstukken, retrobordjes, pannen, oude apparaten. Op de betegelde vloer staat een klein aantal houten tafels met rood geruite kleedjes waar de Bolognese specialiteiten op worden geserveerd.
Eigenaren Filippo en Benedetta openden de deuren van dit klassieke restaurant om de inwoners en bezoekers van de stad te laten proeven wat nu eigenlijk de traditioneel Bolognese keuken is.
Het menu vertegenwoordigt de eenvoud van het oude Bologna met traditionele gerechten als tagliatelle al ragù alla bolognese. Een aanrader zijn de tortellini in brodo, die worden geserveerd in een klassieke porseleinen soepterrine.
foto’s: Trattoria La Montanara
Even verderop in de straat, op nummer 13A, vind je Montanarina Bistrò, het kleine zusje van Trattoria La Montanara. De inrichting is hier iets moderner en simpeler, maar hier willen Filippo en Benedetta hun gasten verwennen met lekker eten.
Het menu biedt onder andere een ruime keuze aan crostini, gevulde tigelle, crescentine met een variatie aan kaas en vleeswaren en traditionele lasagne.
Ristorante Diana
Ristorante Diana (Via Volturno 5) is al meer dan een eeuw een gevestigde naam voor de typisch Bolognese keuken van vleesgerechten en eierpasta.
Dit bijzondere pareltje opende al in 1909 als café de deuren aan de Via Indipendenza, met verspreid door de straat en in het aangrenzende Via Volturno een aantal tafeltjes. Vandaag de dag schuif je nog steeds aan op dezelfde plek.
De eigenaren streven ernaar de traditionele sfeer te behouden en laten het interieur daarom grotendeels zoals het ooit was. Het plafond met kroonluchters en de historische klok, de muren vol grote spiegels en tientallen lijstjes met foto’s en kunst en het vintage meubilair geven het restaurant zijn authentieke sfeer.
De obers lopen rond in klassieke witte pakken, net als in de beginjaren. Ze serveren je vriendelijk de traditionele gerechten uit de Bolognese keuken, zoals tortellini in brodo, lasagne verdi, ragù, bolliti carello, spuma di mortadella, cotoletta en carrello degli arrosti.
foto’s: Ristorante Diana
Ristorante Al Pappagallo
Aan het Piazza della Mercanzia serveren ze bij Ristorante Al Pappagallo (‘bij de papegaai’) al sinds 1818 typische gerechten uit de Emiliaanse traditie, in een klassieke sfeer.
Het restaurant is charmant ouderwets aangekleed. Boven de houten lambrisering hangen tientallen gesigneerde foto’s van beroemdheden die door de eeuwen heen Al Pappagallo hebben bezocht, zoals Sophia Loren, Sharon Stone en Alfred Hitchcock.
Het menu staat vol met populaire gerechten die al generaties lang op dezelfde manier worden bereid. Zo worden de verse pasta’s nog steeds rigoureus uitgerold met een deegroller, zitten de tortellini nog uitsluitend aan de pink en worden de oude technieken voor het kneden en rollen van het deeg nog ingezet, alleen nu gecombineerd met een vleugje creativiteit.
Je begint bijvoorbeeld met een tortellini al mignolo in doppio brodo di cappone of een van de pasta’s of risotto’s als primo. Vervolgens heb je de keuze uit diverse vlees- en visgerechten. Tot slot mag je de dolci niet overslaan, waarbij vooral de zuppa inglese en de tiramisù scomposto aanraders zijn.
foto’s: Ristorante Al Pappagallo
Ristorante Da Cesarina
Aan het mooiste plein van Bologna, het Piazza Santo Stefano, strijk je voor typische gerechten uit de Bolognese keuken neer bij Ristorante Da Cesarina.
Dit restaurant is vernoemd naar Cesarina Masi, een van de vele eigenaren die het door de eeuwen heeft gekend. Veel van haar gerechten staan nog steeds op de kaart, waaronder de bekende tortellini alla panna die zij in de jaren veertig heeft bedacht.
Op het menu staan verder veel populaire Bolognese specialiteiten, aangevuld met minder bekende maar net zo traditionele lokale gerechten, zoals de stecchi fritti alla petroniana (een soort gefrituurde sticks met gepaneerde kaas). Ook voor de vegetariërs zijn er opties, waaronder de ravioli Cesarina alla zucca en millefoglie.
foto’s: Ristorante Da Cesarina
Trattoria Fantoni
Bij Trattoria Fantoni (Via del Pratello 11) geniet je van gerechten en service zonder franje. Bij deze typisch Bolognese trattoria staan vooral traditionele gerechten uit de omgeving op het menu, maar het aanbod gaat soms ook de grenzen van Emilia-Romagna over, met uitstapjes naar bijvoorbeeld Catania met maccheroncini alla Norma en Puglia met orecchiette.
Je strijkt neer op het terras of in de gezellige binnenruimte waar de muren zijn gevuld met schilderijtjes, prenten en foto’s. De trattoria staat bekend om de klassiek rood-wit geblokte kleedjes. Samen met het houten meubilair, het handgeschreven menu en de kroonluchter draagt het bij aan de sfeer van weleer.
Direct bij binnenkomst word je omringd door de heerlijke geuren uit de keuken. Naast de traditionele (seizoens)gerechten vinden ze het leuk om originele combinaties van ingrediënten te creëren, maar de hoeksteen van de keuken zijn en blijven de pastagerechten, waarvoor ze het deeg zelf maken.
Je bestelt bijvoorbeeld tagliatelle al ragù, rigatoni con porcini, tortellini della mamma of pappardelle al cinghiale sardo. Meer zin in lasagne? Dan kun je gaan voor een traditionele lasagne alla bolognese, maar ook voor fantasierijke interpretaties zoals lasagne met pompoen en guanciale, vlees- en visgerechten.
Sluit je lunch of diner af met een heerlijk dessert, zoals coppette di crema chantilly of semifreddo al cioccolato. Als de tiramisù op het menu staat, is die zeker het proberen waard!
foto’s: Trattoria Fantini
Trattoria Battibecco
In een van de vele smalle straatjes in het historisch centrum van Bologna kun je heerlijk tafelen bij Trattoria Battibecco (Via Battibecco 4). Hier weten ze al meer dan veertig jaar traditie en creativiteit te combineren zonder in te leveren op kwaliteit.
De creatieve invloeden in de keuken wervelen al rond sinds 1978, toen chef-kok Nico Costa de deuren van de trattoria opende. Tegenwoordig draait zijn dochter Erika met veel enthousiasme de nog steeds succesvolle plek.
Met hulp van architect Andrea Trebbi is de inrichting een aantal jaar geleden prachtig verfijnd. Natuurlijke materialen zoals hout en terracotta, de suggestieve verlichting en de zachte kleuren zorgen voor een charmante omgeving.
foto’s: Trattoria Battibecco
Houd er rekening mee dat hoewel het restaurant doordeweeks ook geopend is voor de lunch, je daar vooraf wel een tafeltje voor dient te reserveren. Het zou zonde zijn als je hierdoor anders een van de heerlijke gerechten misloopt…
Osteria Il Rovescio
Als je over de drempel stapt bij Osteria Il Rovescio (Via Pietralata 75), lijkt het alsof je de stad meteen van je afschudt, alsof je een kleine osteria op het platteland betreedt.
De inrichting is eenvoudig maar knus, met veel natuurlijke materialen: muren van ruw steen, houten tafels en stoelen, simpel tafellinnen en op elke tafel een klein vaasje met een roos en wat groen.
De eigenaren, Stefano Materassi en Pasquale Giordani, komen je persoonlijk de hand schudden voor ze je het menu overhandigen, met een korte uitleg over de keuken van Il Rovescio.
Pasquale: ‘We willen hier laten zien dat Bologna zo veel meer is dan tortellini, tagliatelle en lasagne. Alles wat er op de kaart staat, komt uit Bologna en omgeving. Bovendien is alles honderd procent biologisch, van de olijfolie tot de groenten, van de granen waarvan we pasta maken en brood bakken tot de wijn.
We hebben alle (wijn)boeren, kaasmakers en kleine aziende agricole persoonlijk geselecteerd en gaan er geregeld op bezoek om te bespreken wat we allemaal voor lekkers kunnen maken met hun oogst. We stellen ons menu dus samen op basis van hún aanbod, dat wisselt per jaargetijde maar ook binnen elk seizoen veel variatie kent. We maken daarom elke maand een nieuw menu.’
Camera a Sud
In het hart van het voormalige getto schuif je bij Camera a Sud (Via Valdonica 5) aan voor de gezellige sfeer en de uitstekende wijnen.
De keuken van deze wijnbar is van een uur of twaalf ‘s middags tot in de late avonduren geopend, zodat je je drankje ook altijd kunt combineren met iets lekkers op je bord.
De kans is groot dat ze hier je favoriete wijn schenken, want het aanbod is royaal. Ze hebben bijna driehonderd wijnen in de kelder – en dat aantal blijft maar groeien, ook met natuurlijke en minder gangbare wijnen.
Eigenaren Roberta en Lorenzo laten je graag kennis maken met nieuwe smaken en producenten en wisselen daarom de kaart geregeld. Bestel op basis van de adviezen een fles of werp een blik op het bord voor de selectie wijnen per glas.
Camera a Sud schenkt ook traditionele en ambachtelijke bieren. De tap wisselt wekelijks met zo’n vijftien diverse voorstellen, met ook wat internationale opties. Daarnaast mixen ze bij de bar cocktails, met speciale aandacht voor vermout. Probeer bijvoorbeeld eens hun Martini, Manhattan of Negroni.
’s Middags hangt er een relaxte sfeer in de wijnbar. Je luncht tussen locals die in de omgeving werken en nestelt je vervolgens in een hoekje van een van de fijne sofa’s. Geniet van de jazzmuziek, pak als je zin hebt een boek van een van de stapels en bestel een kop koffie met gebak. Vooral de cheesecake mag je niet missen!
Tijdens de aperitivo heerst er een gezellige drukte. Laat je drankje vergezellen van heerlijke crostini, tapas of een tagliere met een selectie vleeswaren en kaas. Blijf daarna hangen voor het diner dat wordt bereid met verse en seizoensgebonden producten, meestal ingekocht op de Mercato delle Erbe.
Het menu is gevuld met eenvoudige maar smakelijke gerechten. Een deel is vast, zoals de populaire vegetarische couscous en de Engelse rosbief. Andere gerechten wisselen dagelijks om de keuze gevarieerd te houden.
foto’s: Camera a Sud
Via con Me
Bij Via con Me (Via San Gervasio 5D) staan chef-koks Michele en Leonardo in de keuken, waar ze vooral werken met verse ingrediënten van de nabijgelegen Mercato delle Erbe en een flinke dosis passie.
Het menu is gevarieerd maar uitgebalanceerd, met vlees-, vis- en groentegerechten (ook veganistisch). Zelfs als je het restaurant in korte tijd meerdere keren bezoekt, kun je elke keer wat nieuws proberen.
Het aanbod wordt namelijk dagelijks uitgebreid met gerechten van de dag. Bovendien wordt de kaart maandelijks aangepast op basis van de seizoensinvloeden.
Begin bijvoorbeeld met een mini bun of crostino met hummus. Bestel vervolgens een huisgemaakte verse pasta of een soep (de zuppa di ceci speziata is een aanrader).
Geniet ook van gerechten als tataki di tonno con guacamole of polpo con fave e cicoria. Houd wat ruimte over voor de desserts die ze zelf maken, waaronder zuppa inglese.
Laat de smaken nog beter tot hun recht komen met een bijpassend glas wijn. De kaart is vooral gevuld met Italiaanse wijnen, die worden geselecteerd door sommeliers Roberta en Lorenzo, de eigenaren van de eerder genoemde wijnbar Camera a Sud.
foto’s: Via con Me
Osteria dal Nonno
In de heuvels van Bologna, op slechts een paar minuten rijden van het centrum, strijk je neer bij Osteria dal Nonno (Via di Casaglia 62) voor een lunch of diner in een rustige, natuurlijke omgeving.
Alles staat hier in het teken van de authentieke Emiliaanse culinaire tradities. Dal Nonno is dan ook een van de oudste taverna’s van Bologna. Het wordt al sinds 1901 beheerd door de familie Natali.
Je kunt binnen bij hen aanschuiven, maar bij mooi weer is het vooral op het terras fijn zitten. Vanuit de tuin geniet je van een mooi panorama op de omliggende heuvels en kleurrijke schouwspellen van de zonsondergang.
De keuken werkt met ambachtelijke producten die met de hand gemaakt zijn en met grote zorg worden uitgekozen. Een aanrader zijn de tigelle en crescentine die worden gecombineerd met een selectie van vleeswaren, kazen, augurken en andere ingemaakte lekkernijen.
De porties zijn royaal, maar houd zeker nog wat ruimte over voor de ambachtelijke desserts. Proef bijvoorbeeld de pinza (met een heerlijke rand van appeljam en druivenmost), de semifreddo met amaretti en mascarpone of de (sorbet)ijsjes. Om je vingers bij af te likken, zo lekker.
De gerechten worden vergezeld van uitstekende witte of rode wijnen. De familie verzamelt wijnen die lokaal worden geproduceerd, zoals de klassieke Lambrusco Amabile, Lambrusco Grasparossa of Sangiovese, de heerlijke mousserende Pignoletto en de geurige Trebbiano.
foto’s: Osteria dal Nonno
Ontdek nog meer lekkere adressen in Bologna
Nog veel meer restaurants, ijssalons, cocktailbars (met ook een ‘geheime’ speakeasy), trattoria’s én culturele tips voor Bologna en omstreken vind je in de gratis Ciao tutti app (beschikbaar voor Android en iOS).
In heel Italië vind je meer dan vijfduizend tips terug, met wekelijks nieuwe adressen voor je vakantie in Italië. Je kunt je favoriete tips bewaren, zodat je altijd een unieke, persoonlijke reisgids bij de hand hebt, waar je ook bent!
Beste redactie,
We hebben veel gebruik gemaakt van jullie suggesties in Bologna. Wat een leuke bijzonder locaties hebben jullie aangedragen.
Hartelijk dank.
Grazie Margot, dat is fijn om te horen!
Als ik het goed begrepen heb, is Al Pappagallo helaas een paar maand geleden gesloten. De uitbaters zouden ergens anders opnieuw gaan starten, maar waar is niet duidelijk. Zie ook https://corrieredibologna.corriere.it/bologna/ristoranti-locali/22_settembre_21/bologna-ristorante-pappagallo-sfrattato-torre-alberici-alberto-vacchi-d1a43254-3994-11ed-b432-7202d0224ca9.shtml