Home » Op vakantie in Italië » Eliza ontdekt paradijselijke plekken op Sicilië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Eliza ontdekt paradijselijke plekken op Sicilië

Niet alleen wij ontdekken de mooiste plekjes op Sicilië, ook Eliza speurt naar paradijselijke stukjes van dit bijzondere eiland.

Pozzo di Mazza
In het voorjaar was ze op de oude Siciliaanse boerderij van de familie Corvaja. Eliza: ‘Ik kwam er terecht toen ik op weg was naar de nabijgelegen kustplaats Siracusa, waarvan ik had gehoord dat het oneindig veel kunstschatten herbergt die ik natuurlijk gezien moest hebben. Omdat ik veel te lang was blijven hangen op het strand, ging de zon al bijna onder. Ik besloot dus maar te stoppen om te vragen of ik ergens kon overnachten. Een vriendelijke boer verwees me in zijn beste Engels, maar vooral met handen en voeten naar een kasteeltje in de buurt. De bewoonster ervan, Signora Corvaja, bleek niet alleen een afstammelinge te zijn van de koning die ooit over dit gebied heerste, maar ook de eigenaresse van de boerderij Pozzo di Mazza. En ja, ze had er ook nog een kamer voor me vrij.

Pozzo-di-Mazza-Sicilie-Eliza-was-here-3

Ik kon mijn geluk niet op toen ik me eenmaal op het terras van de sfeervolle boerderij had geïnstalleerd: de citrusbomen die in bloei stonden, vulden de lucht met een heerlijke geur en de zoete Marsala smaakte voortreffelijk. Zelden kom je op plekken waar je spieren zich als vanzelf ontspannen en waar je eigen adem het enige is dat je hoort. Pozzo di Mazza is zo’n plek: de hemel op aarde voor liefhebbers van rust en ruimte.

Pozzo-di-Mazza-Sicilie-Eliza-was-here Pozzo-di-Mazza-Sicilie-Eliza-was-here-2

Over Siracusa, volgens de Romeinse schrijver Cicero de mooiste stad van de wereld, ging ik eerst nog een nachtje dromen. Op mijn zachte kussen slenterde ik alvast door de middeleeuwse straatjes en steegjes, langs de ruïnes van de Tempio di Apollo, de oudste Dorische tempel op Sicilië, en de Duomo, waarachter nog de Griekse tempel van Athene schuilgaat.’

Alcantara Resort
Over dromen gesproken, soms kom je op een plek waar je later nog regelmatig bij wegdroomt. Zo droomt Eliza regelmatig nog van Alcantara.

Alcantara-Resort-Sicilie-Eliza-was-here

Eliza: ‘Alcantara is een plek op Sicilië waar gastvrijheid ongekend hoog in het vaandel staat. ‘Laat je maar lekker verwennen!’, zei Melissa, terwijl ze me vriendelijk aankijkt. ‘Voor mij is niets belangrijker dan het jou naar de zin te maken deze week!’ Dat waren de woorden waarmee ik werd onthaald in Alcantara, een prachtig resort, rustig en wat achteraf gelegen in een ruime, tropische tuin. Ik kreeg een ruime kamer, in een van de mooie villa’s, ingericht in warme Siciliaanse stijl, met een eigen terras voor de deur. Het hotel was allemaal opvallend nieuw, elegant en licht, en in de met zorg aangelegde tuin kun je heerlijk rondstruinen. Toen ik een uurtje later met mijn boekje bij het zwembad aankwam lag daar een handdoek voor me klaar met een glas goudkleurige Marsala-wijn, en een briefje: ‘Welkom op Alcantara, neem je dromen mee de dag in!’. ‘Geweldig’, zuchtte ik en deed eventjes mijn ogen dicht…

‘Als je mee wilt eten dan kan dat hoor!’ Melissa moet mijn verschrikte blik hebben gezien nadat ik wakker schrok – aan het zwembad, en het schemerde al! ‘Je had het vast even nodig’ glimlachte ze. ‘Onze specialiteit vanavond is een bistecca alla palermitana, als je zin hebt schuif je gerust maar aan!’ Ik glimlachte, en even moest ik aan de logeerpartijen van vroeger bij mijn oma denken, daar werd ik ook zo vertroeteld! Vandaag was een hele goede droom, maar morgen zou ik mijn droom mee het eiland op nemen, besloot ik. Nu eerst maar aan tafel…’

Alcantara-Resort-Sicilie-Eliza-was-here-2 Alcantara-Resort-Sicilie-Eliza-was-here-3

Tenuta San Michele
Eliza’s derde ontdekking op Sicilië is Tenuta San Michele, een schitterend gerenoveerde azienda. Het landgoed ligt aan de voet van de Etna, vanwaar je op veilige afstand de vulkaan kunt zien roken. Tussen de wijnvelden, met aan één kant de vulkaan en aan de andere kant de zee realiseer je je hoe zeldzaam mooi de natuur kan zijn, hier in het zuiden van Italië.

Tenuta-San-Michele-Sicilie-Eliza-was-here-2

Eliza: ‘Pietro is de enthousiaste eigenaar van Tenuta San Michele. De trots straalt van zijn gezicht, als hij me rondleidt. Hij toont me zowel de wijnkelder als de boerderij. Vol passie vertelt hij me het bijzondere verleden van zijn landgoed en over de heerlijke wijn die hij er produceert. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, laat hij me proeven van de oogst van vorig jaar. Het beste wijnjaar sinds tijden, volgens Pietro. Een heerlijk glas Etna Rosso overtuigde me direct van zijn gelijk.

Liefhebbers van culinaire hoogstandjes komen helemaal aan hun trekken in Pietro’s San Michele: er is een klein restaurantje met specialiteiten uit de Siciliaanse keuken. Liever wat actiever? Er is genoeg te doen en te beleven hier in de omgeving. Maar voorlopig ga ik nog even goed onderuit zitten en genieten van de heerlijke Etna Rosso…’

Tenuta-San-Michele-Sicilie-Eliza-was-here Tenuta-San-Michele-Sicilie-Eliza-was-here-3

Die willen wij ook wel eens proeven, dus we maken alvast plannen voor een reis naar de oostkust van Sicilië. Maar eerst nemen we jullie morgenochtend nog even mee naar Palermo!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

Logo_Eliza_fc-blrz

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *