Italiaans eten

Glutenvrij genieten in Rome: dat kan!

Wie glutenintolerantie heeft zal het probleem vast en zeker herkennen: waar en wat moet je eten op vakantie? Rome is dan misschien niet de allereerste stad die in je op komt als handige bestemming. Maar niets is minder waar: er zijn in de Eeuwige Stad veel restaurantjes waar je kunt genieten van Italiaanse heerlijkheden zónder gluten. Foodreporter Ilse zwierf voor Ciao tutti door de straten van Rome op zoek naar de leukste restaurants met het lekkerste glutenvrije menu. Ilse: ‘In de kleurrijke kronkelstraatjes rondom Piazza Navona struikel je over de gezellige plekjes om te eten. Vooral wanneer je iets verder …

Lees meer »

Gebakken perziken van The Chiappa Sisters

Op de markt kochten we een grote zak vol verse perziken. We konden de verleiding van het fluweelzachte huidje niet weerstaan en aten er direct al een paar op, maar de rest bewaarden we voor dit goddelijke recept uit het nieuwe kookboek van de Chiappa Sisters. Om je vingers bij op te eten! De Chiappa Sisters zijn drie zusjes van Italiaanse afkomst, opgegroeid in een Italiaanse gemeenschap in Wales. Koken, eten en daar samen van genieten staat hun hele leven al centraal. De zusjes werken nauw samen met Jamie Oliver en hebben in Groot-Brittannië inmiddels hun eigen tv-serie. Hun gloednieuwe …

Lees meer »

Koude meloensoep met parmaham uit ‘Quattro Stagioni’

Met de recepten in het recent verschenen kookboek Le Quattro Stagioni maak je van soep een écht culinaire hoofdmaaltijd, met een heerlijk stuk zelfgemaakt brood of focaccia erbij. Voor een verjaardagsfeest of een gezellige avond met vrienden. Zonder stress, want de meeste soepen worden het liefst van tevoren gemaakt. Dus op de avond zelf is de kok lekker vrij! Het boek is ingedeeld in vier jaargetijden, waardoor er altijd met verse groente kan worden gewerkt. Ieder gerecht is warm en duidelijk gefotografeerd en voorzien van een passend Italiaans wijnadvies. Completer kan haast niet! Bovendien staat bij ieder recept een QR-code …

Lees meer »

Een kleine ode aan gorgonzola (incl. recept voor risotto al gorgonzola)

Gorgonzola is misschien wel het meest beroemde kaasje uit Noord-Italië. Volgens de inwoners van het dorpje Gorgonzola, vlak bij Milaan, werd de blauwschimmel in hun contreien geboren in het jaar 879, maar er zijn meer plaatsen die claimen de geboorteplaats van gorgonzola te zijn. Tegenwoordig bestaan er talloze varianten van uiteenlopende smaak en kwaliteit. De vraag is dus: wat is nu eigenlijk de lekkerste en beste gorgonzola? De enige echte gorgonzola Wij krijgen antwoord op die vraag tijdens ons bezoek aan de provincie Novara in Piemonte. Hier huist het consortium dat is opgericht om de ‘handelsnaam’ gorgonzola te beschermen. Gorgonzola …

Lees meer »

Lekkers uit Toscane: castagnaccio (kastanjetaart) uit de Garfagnana

Simpele gerechten met pure en eenvoudige ingrediënten; veel van de typische gerechten uit Toscane zijn voortgekomen uit de creativiteit van de arme boeren, die met het weinige dat ze hadden toch iets lekkers en voedzaams probeerden te maken. Bij gebrek aan zout is zo bijvoorbeeld het zoutloze Toscaanse brood ontstaan (waarover we eerder deze blog schreven), dat ook vandaag de dag nog gegeten wordt. Ook de kastanje was een typische lekkernij voor de armen. Men maakte er bijvoorbeeld castagnaccio van, kastanjetaart. Op het platteland werd deze dolce met kastanje gebruikt als riempipancia, een ‘buikvuller’ die de hongerige boeren een verzadigd gevoel …

Lees meer »

Geniet van smaakvolle pasta’s bij Spaghetteria in Amsterdam-West

Natuurlijk eten we het liefst aan met grote schalen beladen tafels in Italië, in gezelschap van vrienden, een goede fles wijn en veel culinaire gesprekken. Maar hoewel we wel een groot deel van het jaar in de laars rondreizen, zijn we tussendoor gewoon even in Amsterdam. Gelukkig hebben we hier een goed alternatief gevonden: Spaghetteria. Sinds de opening (alweer dik twee jaar geleden) schuiven we regelmatig aan bij Spaghetteria in de Amsterdamse wijk De Pijp, om de hoek van ons kantoor. De formule is simpel maar succesvol: zes pasta’s op het menu, twee met vis, twee met vlees en twee …

Lees meer »

Saskia’s risotto al Barolo

In het juninummer van delicious (in 2014) was veel Italiaanse inspiratie te vinden. Niet alleen alle vaste culi-medewerkers mochten Italiaanse recepten aanleveren, ook aan vijf bloggers werd gevraagd wat hun favoriete Italiaanse recept was. Aan Saskia vroeg de delicious-redactie een recept voor risotto. Na lang wikken en wegen tussen al haar risotto-succesrecepten en een uitgebreide testavond met vrienden werd dit een risotto al Barolo, vooral vanwege de mooie kleur en de volle smaak. Het perfecte resultaat van zo’n twintig minuten regelmatig roeren – én van een beetje liefde. Want het is precies zoals de Italianen zeggen: ‘Risotto non è buono se non …

Lees meer »

Bottarga – ‘Sardijnse kaviaar’

In de Ciao tutti Special over Sardinië nemen Nina en Andrea ons mee naar een aantal vreemde, houten structuren, die je ziet als je richting Cabras rijdt. Dit zijn oude visserijen die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn. Er wordt onder andere muggine gevangen. De eitjes van deze vis worden gebruikt om bottarga van te maken, een soort kaviaar. Deze bottarga wordt niet voor niets ook wel ‘het goud uit Cabras’ genoemd! Bottarga is erg geliefd bij de Italianen. Het heeft een sterke zoute smaak en wordt bijvoorbeeld door de pasta gedaan, als bijzondere smaakmaker. Sardinië is van …

Lees meer »

Sotto Sale (Favignana) – verse vis op een eigenzinnig menu

Na ons bezoek aan de haven van Favignana willen we nog maar één ding: verse vis eten. We gaan dan ook op zoek naar het leukste visrestaurant van het eiland. Dat vinden we in een van de zijstraatjes van het havenplaatsje: Sotto Sale. Alleen de naam al brengt een glimlach op ons gezicht. Sotto Sale betekent namelijk letterlijk ‘onder het zout’. Na onze tocht door de zoutpannen aan de overkant van de zee een perfecte voortzetting van onze Siciliaanse ontdekkingstocht. Het restaurant ademt een heel eigen sfeer. De donkere muren geven het iets knus, terwijl de accessoires zorgen voor een …

Lees meer »

IJspret – maak een Napolitaanse ijstaart!

Het wordt langzamerhand echt zomer. We kunnen weer minimaal één keer per dag een ijsje eten of ontbijten met een broodje ijs. Ook krijgen we dankzij de zon verschrikkelijk veel zin in zelf ijs maken. Zeker nadat het boek IJspret van Linda Lomelino op de deurmat viel, staan we te popelen. Gisteren maakten we de Napolitaanse ijstaart uit het boek. Het kost even wat tijd om deze taart te maken, maar hij is heerlijk en wordt bovendien heel mooi. Moeilijk is het ook allemaal niet, maar de taart vereist wel veel handelingen en dus alle aandacht. Maar geloof ons: dat …

Lees meer »

De smaak van Sicilië: granita al caffè met mustazzoli

Sicilië is niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar ook culinair een feestje. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen specialiteit. Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van vele verschillende buitenlandse machten en zo heeft bijvoorbeeld in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Maar met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt ook Sicilië zelf genoeg inspiratie. Zo eten we ‘s ochtends bij het ontbijt vaak mustazzoli. Zowel de vorm als de ingrediënten …

Lees meer »

Pasta al forno uit ‘De easy Vegeterranean’

Wie houdt er nou niet van pasta al forno, pasta uit de oven? Zeker met dit recept, uit het nieuwe kookboek De easy Vegeterranean, zul je iedereen verrassen. In Italië staat dit vaak op tafel bij een lekkere zondagse lunch. De hele familie zal er gek op zijn. Serveer het gerecht met een rode Conero DOCG. Pasta al forno – pasta uit de oven Voor deze rigatoni al forno heb je nodig: 500 gram grote rigatoni | 500 gram buffelmozzarella | 500 ml verse tomatensaus | 250 ml bechamelsaus | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | 5 basilicumblaadjes | zout …

Lees meer »

De oortjes van Mamma Giulia – pastaworkshop in Puglia

Terwijl we nog een beetje nahijgen van de pizzica verzamelen we ons in de keuken van Masseria Provenzani. Mamma Giulia wacht al op ons aan het hoofd van de grote houten tafel, waar bergjes bloem omgetoverd moeten worden tot pasta. En niet zomaar pasta, nee, Mamma Giulia leert ons vanmiddag orecchiette maken. foto: Aniek Rooderkerken Mamma Giulia is een vrouw van weinig woorden, maar haar handen wijzen ons kordaat de weg. Al snel verandert de bloem in een stevig pastadeeg, dat we vervolgens door middel van een soepele draaibeweging met een licht gekarteld mes en de hulp van onze duimen …

Lees meer »

Luca’s ‘geheime’ recept voor pasticciotti

Met onze blog van vanochtend waren we weer even terug in de pasticceria van Luca Capilungo in Lecce, waar we vorige week proefden van zijn meesterlijke en met passie bereide pasticciotti. Hoewel hij er in eerste instantie een beetje geheimzinnig over deed, kregen we dan uiteindelijk tóch het recept van de beroemde pasticciotti van Luca. Maar alleen omdat we jullie nieuwsgierigheid in de strijd hebben gegooid, dus speciaal voor jullie het hele recept voor deze speciale lekkernij: Voor 15 pasticciotti heb je nodig: 1 kilo bloem (00, oftewel doppio zero), 500 gram reuzel (eventueel te vervangen door boter), 500 gram …

Lees meer »

Witte Donderdag in Manduria: passie en pasta in Puglia

In het zuiden van Italië wordt deze week met tal van processies, gezangen en rituelen stil gestaan bij het lijden van Jezus. Vorig jaar waren we in Ostuni tijdens de sobere processie op Goede Vrijdag, vandaag verblijven we wederom in Puglia, maar nu in Manduria (provincie Taranto). Dit kleine dorp heeft een grote trots: Il Calvario. Dit monument werd gemaakt door Giuseppe Renato Greco, een kunstenaar die zijn hele leven wijdde aan het maken en het onderhouden van alle scènes die verbonden zijn met het lijden van Jezus. Hij gebruikte alles wat er maar voor handen was, van keramiek en porselein tot …

Lees meer »

Ribollita – recept voor deze ‘opnieuw gekookte soep’ uit Toscane

Na het wijnproeven bij Castello di Brolio werden we bij Ristorante Da Pode in San Gimignano nog eens culinair in de watten gelegd. Gastheer Sergio voorzag ons meteen bij binnenkomst van wijn – maar dan nu een goed glas vol – terwijl zijn echtgenote Lucia in de keuken de laatste hand legde aan het menu. We zullen jullie niet lekker maken met alles wat Lucia ons die avond voorschotelde, maar delen wel graag haar recept voor ribollita met jullie. Deze 100% Toscaanse soep, waarvan de naam letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een stevige primo piatto, die wordt gemaakt …

Lees meer »

Het enige echte recept voor Chianti Classico

Tijdens onze vijfdaagse blog tour door Toscane hebben we maar liefst 27 glazen wijn geproefd. Dat blijft bij de meeste wijnen weliswaar bij een paar slokjes, maar toch doen we vandaag even rustig aan. In plaats van een fles wijn open te trekken, blikken we samen met jullie terug op een van de wijnhuizen die we bezochten: Castello di Brolio. Hier werd in 1872 het enige echte recept voor Chianti Classico opgetekend, door niemand minder dan baron Bettino Ricasoli. Na meer dan dertig jaar van onderzoek stelde hij de ideale samenstelling van druiven vast voor de wijnen uit dit gebied. …

Lees meer »

Saffraan – het goud van San Gimignano

Een belangrijk onderdeel van ons verblijf in Toscane was het genieten van de Toscaanse keuken. Geen grote opgave, want er werden de meest lekkere gerechten op tafel getoverd. Geliefde klassiekers, zoals ribollita en pici, maar ook verrassende nieuwkomers op Toscaans grondgebied, zoals de risotto met saffraan en courgette die chef-kok Emiliano van Villa San Lucchese ons na ons ballonvaartavontuur voorschotelde. Niet alleen het opdienen – en een grote Grana Padano – was een spektakel, ook de smaak van de zijdezachte risotto met saffraan was meer dan geslaagd. We hadden deze goudgele risotto al wel eens in Milaan gegeten, maar hem …

Lees meer »

5x de lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto

Met verse basilicum is het meteen feest in de keuken! Daarom delen we vandaag de 5 lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto. Niet moeilijk te maken, maar honderd keer lekkerder dan uit een potje. En met een pan vol verse pasta zet je in een handomdraai een stukje Italië op tafel! Pesto alla genovese – de enige echte Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is in Genua ontstaan. Er is zelfs een heus consortium voor pesto, Il Consorzio del Pesto Genovese, die het originele recept voor deze pesto beheert en beschermt, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto …

Lees meer »

Torta mimosa van Tessa Kiros voor La Festa della Donna

Ter ere van La Festa della Donna maken we vandaag een wel heel bijzondere taart: een torta mimosa naar recept van Tessa Kiros! ‘De mimosabloem staat symbool voor de kracht en liefde van vrouwen. In Italië is het de gewoonte om op La Festa della Donna, op 8 maart, een paar takjes van deze heldergele bloesem te geven aan vriendinnen, vrouwelijke collega’s of iemand anders die bijzonder voor je is. Torta mimosa zie je overal rond deze tijd van het jaar. Gebruik eieren met een felgele dooier voor de mooiste kleur.’ Voor een cake met een doorsnede van 24 centimeter …

Lees meer »

Pici – pasta toscanissima uit de Val d’Orcia

Vorige week stonden we nog met beide voeten op de bijzondere bodem van het Toscaanse Val d’Orcia. Om de herinnering aan die heerlijke tour door dit gebied vast te houden, maken we vandaag een typisch pastagerecht uit deze streek: pici. Naar recept van Giulia Scarpaleggia, uit haar boek Eet, proef en beleef Toscane. Giulia: ‘De glooiende heuvels van de Val d’Orcia zijn in alle jaargetijden adembenemend: groen en mild in de lente, goudgeel in de zomer en met alle tinten bruin in de herfst en winter. Elk dorpje in het dal is een juweeltje dat op ontdekking wacht. Pienza is …

Lees meer »

Siciliaanse parmigiana di zucchine uit ‘The Green Kitchen’

Al een tijdje volgen we Green Kitchen Stories, het blog van David Frenkiel en Luise Vindahl, die hun lezers steeds weer weten te verrassen met heerlijke vegetarische recepten. Nu is er ook een kookboek, met een bundeling van de beste recepten van het blog, bijzonder mooie foto’s en heel veel inspiratie: David en Luise ontmoetten elkaar in Rome, zoals David vertelt: ‘Op een kleine dansvloer op minder dan 10 meter afstand van de rivier de Tiber en op 20 meter afstand van Castel Sant’Angelo in het centrum van Rome. Daar kwamen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst tegen en …

Lees meer »

Chiacchiere – Siciliaanse kletskoppen voor carnaval

Een kleine vijf jaar geleden startte Ko Sliggers zijn Italiaanse avontuur. Hij laadde zijn spullen in een bus en vertrok naar het zuiden. Gewapend met een woordenboek Italiaans vroeg hij koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over hun Italiaanse keuken. Hij deed hiervan verslag in het VPRO-programma ‘De zaterdagbijlage van de Avonden’. Het leven in Zuid-Italië beviel Sliggers zo goed dat hij bleef. Hij ging aan de slag als kok op het eiland Lipari en bleef ondertussen speuren naar de culinaire geschiedenis van deze streek. En naar de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte …

Lees meer »

Pizza met aardappel en rozemarijn naar recept van Annemieke

Sinds we op Elba een stuk aardappelpizza als lunch aten, op het strand, zo uit de hand, kunnen we de verleiding van een punt pizza met aardappel nog maar zelden weerstaan. Het klinkt misschien gek, maar het is onweerstaanbaar lekker! Dat weet ook Annemieke, die samen met haar man en twee eetgrage kinderen vegetarisch eet. De kleintjes zijn gek op onder andere gorgonzola en olijven, maar ook deze aardappelpizza gaat er zonder morren in. Voor 1 pizza heb je nodig: 150 gram bloem | 150 gram fijne tarwegries (semolina rimacinata) | 2 theelepels gist | 2 theelepels zout | water | …

Lees meer »