Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Onze tien favoriete Italiaanse ijssalons in Nederland

Voor de Ciao tutti app verzamelden we heel veel heerlijke Italiaanse ijssalons, zowel in Italië als in Nederland. In dit artikel geven we alvast een voorproefje met tien bijzondere Italiaanse ijssalons in eigen land, voor de beste Italiaanse verkoeling!

Miuz Gelato Artigianale – Amsterdam

Bij Miuz Gelato Artigianale (Overtoom 117) moet je een keer een ijsje halen, niet alleen vanwege de heerlijke smaken maar ook vanwege de ambiance en denkwijze. Deze gelateria is in tegenstelling tot veel ijssalons stijlvol en warm aangekleed.

Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gedraaid met pure producten, vaak met een innovatieve twist. Het resultaat is een heerlijke textuur, met een zachtheid en smaak waar je van wil blijven eten…

Eigenaar Carlo Petroni groeide op in Turijn, waar hij ijs at op elk moment van de dag (ja, zelfs wel eens als ontbijt!). Hij zag hoe de ijswereld zich ontwikkelde en vernieuwde en vond het in 2022 tijd om een nieuwe ‘gelato experience’ te introduceren in Amsterdam.

Wat er precies in de vitrines ligt, varieert continu. In het ijslaboratorium worden bekende smaken als stracciatella, nocciola (hazelnoot) en pistache gecreëerd, maar ook klassiekers met een bijzondere twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van appelsap, cacaoboon of burrata?

Extra fijn is dat er naast de smaken op basis van melk ook diverse veganistische, glutenvrije en lactosevrije smaken worden geschept. Tevens wordt bij de smaken aangegeven wat de belangrijkste ingrediënten zijn en vaak zelfs waar ze vandaan komen. Zo wordt de sorbetto di limone bijvoorbeeld gemaakt met citroenen van de Amalfikust en nocciola met hazelnoten uit Piemonte.

foto’s: Miuz Gelato Artigianale

Massimo Gelato – Amsterdam

Massimo Gelato is de ijssalon van Massimo Bertonasco, die het maken van gelato met de ijslepel kreeg ingegoten. Zijn oma had namelijk een latteria, zuivelwinkel, in een klein dorpje aan de Ligurische Bloemenrivièra, waar ze onder meer ijs verkocht.

Nonna vertrouwde haar ijsrecepten toe aan Massimo. Hij bestudeerde en perfectioneerde ze en ging in de leer bij een Italiaanse ijsmeester. Toen het ijs helemaal naar zijn zin was, ging hij op zoek naar een geschikte plek voor zijn gelateria, die hij vond in de Amsterdamse Pijp.

Inmiddels zijn er vier vestigingen van Massimo Gelato in Amsterdam. Overal schuilen verschillende smaken ijs in grote bakken ín de toonbank, zodat het lekker vers blijft. Elke bak verrast met een andere heerlijke smaak, van klassiekers als aardbei (maar alleen in het seizoen!) en banaan tot unieke smaken als Caffè del Professore (met koffie en hazelnoot) en ricotta/vijgenijs.

Voor elke klant, groot en klein, schept (of beter gezegd spatelt, want er wordt net als bij de betere ijssalons in Italië een spatel in plaats van een ijslepel gebruikt) Massimo het ene bolletje na het andere.

Onze favorieten zijn het amandelijs, het koffie-ijs (van de heerlijke Giovannacci Caffè), het pistache-ijs (van de allerbeste pistacchi ter wereld, afkomstig van Sicilië, die Massimo zelf roostert) en het citroenijs (van citroenen die regelrecht uit Italië komen).

Luciano – o.a. Den Haag, Delft en Leiden

Voor een ambachtelijke Italiaanse gelato in met name Zuid-Holland moet je bij Luciano zijn. Wij gingen proeven bij de ijssalon aan de Theresiastraat 41 in Den Haag.

Deze vestiging van Luciano wordt gerund door Pierino, die heel wat ervaring op zak heeft. Van chef in de Italiaanse keuken tot bereider van ambachtelijk ijs, iets wat hij nog elke dag met heel veel plezier doet.

Hij leerde de kneepjes van het vak onder leiding van Meesterijsbereider Luc Blok. Al snel sloeg de vonk over en opende hij met zijn vrouw zijn eigen ijssalon.

De zaak is een feest voor het oog. Vooral de prachtig gevulde ijsvitrine wekt de nieuwsgierigheid en zorgt ervoor dat je hier graag even binnenstapt. Ze hebben maar liefst achtentwintig verschillende smaken puur ambachtelijk ijs, die dagelijks vers in hun ijslaboratorium worden bereid.

Er zijn klassieke smaken zoals pistache, citroen en aardbei, maar er worden ook regelmatig nieuwe smaken aan het assortiment toegevoegd. Zo kun je kiezen voor mascarpone met peer, kletskoeken en verse stukjes gember of ijs van Haagsche Hopjes. Bij elk bezoek kun je weer een nieuwe smaak proberen; een goed excuus om vaak terug te keren…

Naast de vestiging aan de Haagse Theresiastraat kun je in Den Haag ook terecht aan de Frederik Hendriklaan. Ook in onder meer Delft, Heemstede, Hoofddorp, Leiden, Maassluis, Overveen, Wassenaar en Woerden is Luciano te vinden. Via de website van Luciano vind je alle vestigingen met de precieze adressen.

foto’s: Luciano

David’s Gelato – Gouda

Voor het lekkerste ijs van Gouda en omstreken ga je langs bij David’s Gelato (Markt 2). Deze gelateria bereidt heel veel verschillende ijssmaken en er komen bijna wekelijks nieuwe recepten bij. Naast de bekende smaken scheppen ze ook een heleboel creatieve varianten die je niet snel in andere gelateria’s terug zult vinden.

De vitrine is verdeeld in sorbetijs (op waterbasis) en gelato (op melkbasis). Onder de sorbets vind je bekende smaken zoals aardbei, citroen, bosvruchten en kokos, maar ook bijzondere varianten zoals aalbes, ananas-jeneverbes, gember-lychee en pompoen. Of durf je te kiezen voor een bolletje grapefruit-avocado-munt, drop, cactus-citroen, sushi of de fruitige verrassing?

Ook bij de gelato zitten opvallende smaken, zoals Piemonte Deluxe (met nougat, pure chocolade en gebrande hazelnoten), yoghurt-tijm-honing, stroopwafel-Nutella, bitterkoekjes, popcorn-gezouten karamel, panna cotta tropical, Kinder Bueno-banaan, Goudse kaas en cappuccino.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor klassiekers als stracciatella, pistacchio (met Siciliaanse pistachenootjes), mokka, yoghurt en chocolade. Voor de volwassen drankliefhebbers zijn de galiameloen-prosecco, gin & tonic, mojito-groene appel, tiramisù, limoncellokwarktaart of Italian coffee een streling voor de smaakpapillen.

De ijssalon is de trots van David Hoppenbrouwers. Hij volgde zijn hart naar Bologna om bij de beste ijsacademie ter wereld de opleiding tot ijsmeester te volgen en zich te verdiepen in het maken van ambachtelijk ijs.

Door zijn ruime ervaring als kok en zijn passie en creativiteit weet hij zich in Gouda keer op keer te onderscheiden. Zijn ijs wordt dagelijks ambachtelijk gemaakt met kwalitatieve ingrediënten. De melk wordt geleverd door boer Anton en het verse fruit wordt met de hand geschild. Omdat ze uitgaan van streekeigen producten, is het ijs zelfs een erkend streekproduct.

foto’s: David’s Gelato

Gelateria Garrone – Haarlem

Als je op zoek bent naar het lekkerste Italiaanse ijs van Haarlem, zal iedere local je richting Gelateria Garrone (Grote Houtstraat 179) wijzen. Zelfs na meer dan zeventig jaar doet het traditionele Italiaanse ijsrecept het nog goed.

In de vitrine schitteren bijna twintig vaste smaken, waaronder aardbei, citroen, stracciatella en zabaglione. Daarnaast verrassen ze je dagelijks met wisselende voorstellen. Deze lange lijst kent smaken zoals biscottino, Haarlemse Kus, il mio sogno, limoen-basilicum en amaretto.

De ijssalon is een echte familiezaak. Niet alleen wordt de gelateria al generaties gerund door de familie Garrone, de klanten voelen ook een beetje als familieleden – zeker als ze er van jongs af aan binnenlopen.

De familie kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw vanuit Piemonte naar Nederland. Na het importeren van wijnen en Italiaanse delicatessen en het exporteren van Nederlandse zuivel en vee, nam Leone Garrone de ijssalon in 1949 over van een vriend.

Het ijsrecept dat de familie destijds gebruikte, is nooit opgeschreven, maar wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het ijs wordt nog steeds op die wijze bereid, met veel passie en liefde voor het vak en de beste ingrediënten.

Ze kopen zoveel mogelijk lokaal in, maar sommige producten moeten volgens de Italiaanse familie toch écht van hun grondgebied komen. Zo wordt het hazelnotenijs bijvoorbeeld altijd bereid met de hazelnoten uit Piemonte.

foto’s: Gelateria Garrone

Roberto Gelato – Utrecht

Roberto Gelato (Poortstraat 93) is met recht de beste gelateria van Utrecht. In 2019 won eigenaar Roberto goud bij de wereldkampioenschappen ijsmaken, maar ook eerder viel hij al vele malen in de prijzen.

Roberto groeide op in een familie van ijsmakers, in Pozzale di Cadore, een klein dorpje midden in de Italiaanse Alpen. Uit deze streek komen de meeste ijsbereiders die in Duitsland, Nederland en Oostenrijk een eigen ijssalon zijn begonnen.

Roberto gebruikt voor zijn ijs alleen de aller-, allerbeste ingrediënten. Elke week maakt hij een nieuwe smaak, de mai prima, die hij nog nooit eerder gemaakt heeft en die vaak ook alleen in die week te proeven is.

Naast de klassieke smaken vind je ook altijd bijzondere smaken in de vitrine, zoals wittevrouwen (kwark met honing en krokante sesam) en Sicilia (ijs van geroosterde amandelen en vijgen).

Ook maakt Roberto een groot aantal ijssmaken die vrij zijn van dierlijke producten en melk, zoals kokos, pure chocolade, bloedsinaasappel en framboos. Roberto verkoopt zelfs hondenijs, dat hij blafijs noemt. Hij heeft het speciaal voor honden ontwikkeld, zonder lactose en suikers.

’s Zomers kan er soms wel een flinke rij staan, maar een hap van een gelato van Roberto is elke minuut wachten meer dan waard!

foto’s: Roberto Gelato

Bernardo’s – Ede

Bernardo’s (Molenstraat 118) staat in de wijde omgeving bekend om de volle smaak van hun ijs. De bakken, die prachtig worden opgemaakt met toppings zoals huisgebrande noten, blijven niet onbesproken.

Ze kunnen meer dan tachtig soorten ijs maken en bedenken ieder jaar wel weer nieuwe smaken, waaronder speciale smaakcombinaties en ijs voor gasten met allergieën.

De inspiratie halen ze vooral uit Italië, net als een groot deel van de ingrediënten. Zo komen de hazelnoten uit Piemonte, de pistachenoten van Sicilië en worden de ijscoupes gemaakt met Italiaanse vruchten.

Bij de vruchtensmaken verlekker je je bijvoorbeeld aan aardbei, citroen, banaan en mandarijn, maar ook smaken als mango, watermeloen en rabarber komen voorbij. En heb je al eens stoofpeertjes, papaja of limoncello geproefd?

De selectie met smaken op basis van melk is nog veel groter. De welbekende vanille, chocolade, mokka en stracciatella komen natuurlijk voorbij, maar interessanter zijn creaties zoals croccantino, ricotta-dadel-walnoot, Nutella, Bossche Bollen, cassata, coffee crunch, triolade, latte macchiato en witte chocolade-cranberry.

Wil je jezelf extra verwennen of zoveel mogelijk proeven? Ga dan voor de Dolce Vita, een ijshoorn met vier bollen ijs naar keuze die worden afgetopt met slagroom, kersen en nootjes. Of bestel een van de ijscoupes die zijn vernoemd naar bijpassende Italiaanse steden en streken!

foto’s: Bernardo’s

Talamini – Apeldoorn

Talamini is geen onbekende naam in de ijswereld. Gelateria Talamini aan het Marktplein in Apeldoorn wordt gerund door Fabio, als vijfde generatie ijsverkopers binnen de familie Talamini.

Hun ijsgeschiedenis gaat terug naar begin negentiende eeuw, toen Giovanni Talamini met de ijsrecepten uit het Noord-Italiaanse dorpje Vodo di Cadore naar Wenen trok. Hier mocht hij hofleverancier worden van de keizer en zijn vrouw Sissi. Een unieke tijd waarin hij – eigenlijk per toeval – ook nog eens de slagroom uitvond.

Na vele omzwervingen komt de familie aan in Deventer. Daar weet Fabio’s overgrootvader Elio Talamini met zijn ijskar de aanzet te geven tot wat nu de succesvolle Talamini-keten is. (Klein)kinderen blijven in diverse steden vestigingen openen, waarbij Elio als pater familias nog steeds scherpe adviezen geeft.

Fabio stond zelf ook eerst jarenlang met een ijskraampje in Deventer, tot hij een ijssalon in Apeldoorn kon overnemen. Zijn ijs haalde hij altijd uit de Talamini-fabriek in Twello, maar tegenwoordig kan hij het ook zelf draaien – nog altijd volgens het familierecept. Een deel van de ingrediënten komt uit Italië, waaronder de Siciliaanse citroenen.

Naast citroenijs vind je in de vitrine fruitsmaken zoals aardbei, banaan, framboos, watermeloen en passievrucht. Ook zijn er frisse yoghurtsmaken met bosvruchten, honing en pecannoten of perzik.

Chocoladeliefhebbers hebben niet alleen de keuze uit normale chocolade, maar ook witte chocolade, After Eight, stracciatella en Kinder Bueno. Daarnaast zijn er nootachtige smaken zoals pistache, hazelnoot en pralinone, aangevuld met karamel-zeezout, zabaione en mokka.

De familie Talamini heeft naast deze gelateria in Apeldoorn ook ijssalons in Deventer, Raalte, Winterswijk, Zutphen en Zwolle.

foto’s: Talamini

Gelateria Davide – Den Bosch

Bij Gelateria Davide (Hinthamerstraat 86) verblijden ze je met heerlijk Italiaans ijs dat op ambachtelijke wijze wordt bereid.

De geschiedenis gaat terug naar 1932, toen nonno Umberto Zilli met zijn vrouw Maria vanuit Belluno naar Nederland kwam. Ze vestigden zich in Arnhem om daar Gelateria Zilli te openen, dat al snel een begrip werd in de omgeving.

Alle zes de kinderen gingen door in het ambacht, tot ze terug naar Italië trokken. Kleinzoon David kreeg echter ook de bekende ijskriebels en opende met zijn partner Jacqueline zijn eigen ijssalon in Den Bosch.

Achter in de gelateria hebben ze een professionele keuken ingericht met grote ijsmachines en koelingen. Hier bereiden ze elke dag met verse en natuurlijke ingrediënten het ijs, uiteraard op basis van de oude familierecepten. Het fruitijs zit boordevol vers (seizoens)fruit en het roomijs heeft verse melk als basis. Ze gebruiken zo min mogelijk suiker en als er wel smaakstoffen nodig zijn, zijn ze puur natuur.

Doordat er veel wordt gewerkt met natuurlijke producten, wisselt het aanbod geregeld. Zo kun je elke keer weer iets anders proeven. Verlekker je bijvoorbeeld aan fruitsmaken zoals fragola, mango, limone (met Siciliaanse citroenen), mirtilli of melone, aangevuld met creaties als torrone, tiramisù, cioccolato (puur en zonder room), bianco (witte chocolade) en pistacchio.

Ook de wisselende bijzondere variaties zijn de moeite van het proberen waard. Zo sierden bijvoorbeeld al eens jasmijn-roze peper, rozenwater-amandel en crème patisserie de vitrine, maar ook festa della mamma (met chocolade en gember) en nougatine (met pistache en amandel).

foto’s: Gelateria Davide

Venezia – Openluchtmuseum Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum kun je ijs eten in een heel bijzonder decor. Bij IJssalon Venezia waan je je namelijk even in de jaren zestig. Deze gelateria is een volledige reconstructie van IJssalon Venezia in Utrecht, zoals deze er in de jaren zestig uitzag. Zelfs de originele toonbank en neonverlichting aan de wand, met de letters van Venezia, zie je terug!

IJssalon Venezia was de allereerste Italiaanse ijszaak in Nederland. Eigenaar Guido de Lorenzo opende de salon in 1930 in het centrum van Utrecht en nog altijd kun je in die stad bij Venezia terecht voor een versbereid ijsje, tegenwoordig bij de ijskiosk aan de Oudegracht, ter hoogte van nummer 105.

Bij IJssalon Venezia in het Nederlands Openluchtmuseum wordt het ijs gemaakt door de zoon en kleinzoon van Guido de Lorenzo. Je hebt keuze uit zeven smaken, die in de eerste jaren van Venezia erg in trek waren: vanille, aardbei, citroen, chocola, mokka, malaga en hazelnoot – allemaal heerlijk klassiek!

foto’s: Venezia

Ontdek nog veel meer (ijs)tips in de Ciao tutti app

Nog veel meer Italiaanse ijssalons en andere Italiaanse adressen in Nederland vind je terug in de gratis Ciao tutti app. Van restaurants tot musea, van delicatessenzaken tot andere plekken met een tricolore tintje.

We hebben in heel Nederland meer dan duizend adressen voor je verzameld, naast de ongeveer vijfduizend adressen in Italië (met gelateria’s, musea, restaurants, activiteiten, accommodaties en bezienswaardigheden). Zo kun je de Ciao tutti app altijd gebruiken: op vakantie in Italië of als je in eigen land even toe bent aan Italiaanse sferen!

De app is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt de app via deze link gratis downloaden om al onze tips – zowel in Italië als in Nederland en langzamerhand ook in België – te kunnen zien.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Ik wil reageren op de Ciaotutti App. Als ik de app open krijg ik bij kaart te zien Monsummano Terme, Italie. Waarom weet ik niet want ik ben in Pistoia. Vervolgens is het eerste dat ik te zien krijg Ristorante Le Antiche Sre, 426,5 km verwijdert enzovoorts. Wat is de bedoeling hiervan? Dan klik ik op de drie streepjes in de zoekbalk Mosummano Terme en kan ik kiezen uit diverse categorien. Ik kies bar-> Toon resultaten -> er verschijnt een kaart van Italei met rode stippen over elkaar heen. En dan? Als ik dan inzoom op de kaart is de dichtsbijzijnde bar 257 km verder weg. Dan ga ik naar Tips. Dan krijg is onder elkaar allerlei activiteiten, restaurants, BB’s etc door heel Italie. Is het de bedoeling dat je daar doorheen bladert tot je wat hebt gevonden in je omgeving? Vervolgens is er een knop Bewaard, daat zit nog niks in. Als laatste Profiel Ik heb daar mijn woonplaats en telefoonnummer ingevuld. Kennelijk gebruik ik de app verkeerd want ik begrijp niet wat ik ermee kan doen.

  2. Ciao Tom,
    de kaart opent op jouw locatie, maar daarvoor moet je wél je locatie aan hebben staan bij de algemene instellingen. Anders weet de app / je telefoon niet waar je bent. De rode symbooltjes (geen stippen) zijn onze tips, daar kun je dan op klikken voor meer informatie. Deze plekken kun je bewaren als je ze graag wil bezoeken, dan komen ze onder de knop Bewaard.
    De drie streepjes in de zoekbalk zijn de filters. Je kunt beter in de balk zelf klikken en daar de plaats invullen waar je zoekt (als je locatie niet aan staat voor de tips ter plekke of als je alvast in een andere stad wil kijken).
    Onder het tabje met Tips worden de laatst ingevoerde tips weergegeven, voor de frequente gebruikers. We werken ook aan een zoekfunctie op dit tabblad, maar dat is technisch een flinke klus, dus dat is iets voor de volgende update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *