Download gratis de Ciao tutti app!

Het lekkerste Italiaanse ijs van Nederland

Logo-IJstest-2015

Wat hebben jullie allemaal heerlijk ijs geproefd deze zomer! Begin juli deden we een oproep voor onze Italiaanse IJstest 2015 en we werden bijna overspoeld door de aanvragen. Uiteindelijk hebben ruim vijfhonderd Ciao tutti-lezers afgelopen weken Italiaans ijs geproefd en beoordeeld.

We ontvingen om precies te zijn 533 proefformulieren, op één na allemaal uit Nederland. Daarom hebben we besloten om de verkiezing dit jaar te beperken tot het lekkerste Italiaanse ijs van Nederland, want over Vlaanderen kunnen we helaas op basis van één proefbeoordeling geen uitspraken doen.

Op basis van jullie aanbevelingen, beoordelingen en enthousiaste verhalen zijn ook wij op pad gegaan om te proeven. Samen hebben al deze proeverijen geleid tot een heerlijke top 3 Italiaanse ijssalons in Nederland.

Italiaans-ijs

Top 3 Italiaanse ijssalons in Nederland

1 Luciano in Den Haag, Overveen, Utrecht, Wassenaar en Zoetermeer
Wat ooit begon met een enkele ijskar in Wassenaar is inmiddels een waar ijsimperium in het westen van het land. Aan het roer van Luciano staat Meesterijsbereider Luc Blok, maar wij proefden dit keer het ijs dat door Pierino Calia wordt gemaakt, in Den Haag. Uiteraard volgens de traditie van Blok – en met net zoveel passie.

ijs-Luciano (1) ijs-Luciano (2)

We proefden er naast vanille- en aardbeienijs ook koffie- en stroopwafelijs, mango- en pistache-ijs, citroen- en chocolade-ijs… Bijna de hele vitrine (niet in één keer overigens). Naast het ijs valt ook de inrichting in de smaak: lekker kleurrijk en vrolijk en op en top Italiaans.

ijs-Luciano (3)

2 Gelateria Luna Rossa in Maastricht
In het zuiden van Nederland waan je je bij Gelateria Luna Rossa nog heel wat kilometers zuidelijker. In de vitrine schittert het ijs, gemaakt door ijsbereider Huub Biro, je tegemoet: lamponi, limoncello, anguria, mela verde, pistacchio, nocciola

Gelateria-Luna-Rossa-Maastricht (2) Gelateria-Luna-Rossa-Maastricht (3)

Op de halve maantjes (Luna Rossa betekent ‘Rode Maan’) prijken de Italiaanse benamingen – altijd leuk om ook dit op z’n Italiaans te doen. Het enige nadeel? Het valt niet mee een keuze te maken, maar gelukkig zijn de coppe, bakjes, groot genoeg om meer dan één smaak te proeven.

Gelateria-Luna-Rossa-Maastricht (1)

Er zijn twee vestigingen in Maastricht: een aan de Hoogbrugstraat 45 (in Wyck) en een aan de Graanmarkt 4 (bij het Onze Lieve Vrouweplein).

3 Bernardo’s in Ede en Gemelli in Apeldoorn
Een opvallend groot aantal van jullie was enthousiast over Bernardo’s in Ede en Gemelli in Apeldoorn. Wij kenden ze allebei nog niet en gingen bij beide ijssalons proeven. Ze hebben allebei een uitgebreide keuze aan smaken, met genoeg écht Italiaanse inspiratie in de vitrine. Wat denk je bijvoorbeeld van smaken als ciambella (Gemelli) of amaretto (Bernardo’s)?

Bernardos-Edede vitrine van Bernardo’s in Ede

Wij werden het niet helemaal eens over wie nu het lekkerste ijs maakt van deze twee – en ook jullie bleken eensgezind enthousiast over allebei. We besloten ze dan maar allebei te belonen met een derde plek, want nog een keer proeven zou wat veel van onze weegschaal vergen.

Gemelli-Apeldoorn (1) Gemelli-Apeldoorn (2)foto’s: Peter van der Zande

Overigens hadden we met gemak een top 10 kunnen maken. Het was lastig kiezen, met favoriete klassiekers als Garrone in Haarlem, Roberto Gelato in Utrecht en Monte Pelmo in Amsterdam op het lijstje. Maar bovengenoemde vier adressen zijn het áller-, állerlekkerst…

Top 3 bijzondere smaken

We hebben een extra top drie gemaakt voor de bijzondere smaken. Het water liep ons in de mond bij het lezen van de beschrijvingen die de proevers hier hebben gegeven. We reisden van het hoge noorden naar het diepe zuiden om uiteindelijk deze top 3 samen te stellen:

 

1 Candiero, Koestraat 10 in Maastricht
Bij deze kleine, net geopende ijssalon om de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht maakt Helena Parise Sanvicente heerlijk Italiaans ijs. Vanuit haar woonplaats aan het Lago Maggiore nam Helena onuitputtelijke inspiratie mee voor bijzondere ijssmaken. De meest bijzondere is Reversed Stracciatella, ‘omgekeerde’ stracciatella. Dat omgekeerde betekent dat de basis chocolade-ijs is, met stukjes witte chocolade. Heel origineel (we zagen het nog niet eerder) en vooral heel lekker!

Candiero-Maastricht

2 La Dolce, Kruisstraat 2 in Borger
Bij deze Italiaanse ijssalon in het noorden van Nederland maakt ijsbereider Marco Collu ze deze zomer Hugo-ijs. Proefster Jeannette schreef: ‘De vlierbessen en de munt proef je er heel goed in, evenals het vleugje prosecco. De structuur heeft veel weg van citroenijs. Was meer dan verrukkelijk!’ Daar hebben we niks meer aan toe te voegen, behalve dan dat je deze zomer echt nog even moet gaan proeven van La Dolces Hugo.

Hugo-ijs

3 Talamini in Deventer en Zutphen
Talamini is een bekende naam als het om Italiaans ijs gaat. De gelaterie in Deventer en Zutphen werden goed bezocht tijdens het ijs proeven, het zijn duidelijke favorieten van veel lezers. Proever Peter koos er voor de zomerse smaak meloen/honing. ‘Erg bijzonder,’ schreef Peter, ‘ijs met honing. Het is alsof er pure honing doorheen gespateld is.’ Dat wilden we zelf ook wel eens proeven en we kunnen Peter niet anders dan gelijk geven – maar dat geldt ook voor veel andere smaken. Gelukkig konden we ze verdelen over twee ijsstops…

Talamini

Uiteraard blijven we benieuwd naar jullie ijservaringen, dus laat het ons zeker weten als je enthousiast bent over een Italiaanse ijssalon!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.