Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3x granita uit het kookboek The Lemon Kitchen Sicilië

Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen is dol op de Siciliaanse keuken. Voor haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië reisde ze het hele eiland over, op zoek naar authentieke Siciliaanse gerechten en eerlijke, duurzame, pure producten.

Het resultaat is een heerlijk kookboek bomvol Siciliaanse recepten voor elk seizoen. Van spaghetti met garnalen en pistachepesto tot amandelkoekjes, van spaghetti alle vongole met citroen en munt tot superromig pistache-ijs.

Wij mogen alvast een voorproefje delen met drie recepten voor granita, geschaafd ijs met citroen-, sinaasappel- en amandelsmaak.

Siciliaanse granita van The Lemon Kitchen

Jadis: ‘Granita’s maak en eet je in de zomer. Verfrissend! Je eet ze in Sicilië met een briochebol. De Siciliaanse manier om granita te eten is door eerst het bolletje van de briochebol te plukken en dan wat granita erin te scheppen.

De smaken variëren van citrusvruchten tot koffie en noten. Mijn lievelingsgranita? Amandelgranita (in sommige regio’s vind je die met een snufje kaneel), maar ook alle citrusvarianten.

Leuk om te weten is dat granita een typisch Siciliaans gerecht is. Het verhaal gaat dat de allereerste granita gemaakt is van de sneeuw van de Etna, en de ‘sneeuw’ werd naar Acireale gebracht, een van de allerbeste ijssalons in de oostkust.

De sneeuw werd gemengd met verse citroen en verse amandelen, dit zijn de twee oorspronkelijke smaken.

Ik deel het recept voor granita al limone (met citroen), granita d’arancia (met sinaasappel) en granita alla mandorla (met amandel). Alle ingrediënten zijn voor vier porties.

Ingrediënten voor 3x Siciliaanse granita

Ingrediënten voor citroengranita: 300 milliliter mineraalwater | 100 gram biologische kristalsuiker | 100 milliliter citroensap, versgeperst | zeste van 1 biologische citroen (optioneel)

Voor de sinaasappelgranita heb je nodig: 100 milliliter mineraalwater | 100 gram biologische kristalsuiker | 400 milliliter sinaasappelsap, versgeperst | zeste van 1 biologische sinaasappel (optioneel) | variëren kan met bloedsinaasappel- of mandarijnsap

Ingrediënten voor amandelgranita: 300 milliliter amandelmelk, gezoet | 75 gram biologische kristalsuiker | 100 gram fijngemalen amandelen met schil | snuf kaneel (optioneel)

Extra benodigdheden: kookpan | citruspers | handrasp | ijsmachine of ijsbak

Bereidingswijze citroen- en sinaasappelgranita

Verhit 100 milliliter water met suiker, breng tegen de kook aan en draai het vuur dan meteen uit. Meng het suikerwater met de rest van het koude water (voor de citroengranita), het citroen- of sinaasappelsap en roer eventueel de zeste erdoorheen. Laat het geheel een halfuur afgedekt afkoelen in de koelkast.

Zet de ijsmachine op de granitastand en maak van het mengsel granita. Het kan zijn dat je deze stand meerdere malen aan moet zetten voordat het geheel een licht ijzige structuur heeft gekregen. Dit hoor je als je het door roert; het moet niet heel hard worden.

Als je geen ijsmachine hebt, kun je het citrus-suikerwater ook in een lage ijsbak doen die je in de vriezer zet. Na ongeveer een uur haal je het eruit, schraap je het met een vork los en zet je het weer terug.

Herhaal dit elke tien minuten. Schraap voordat je de granita serveert het mengsel nog even los met een vork, zet kort terug in de vriezer en serveer dan in een mooi glas.

Bereidingswijze amandelgranita

Warm 100 milliliter amandelmelk met de suiker. Als de suiker gesmolten is, schenk je het mengsel in een ijsbak met de rest van de amandelmelk. Roer het amandelmeel erdoorheen en laat afkoelen in de koelkast.

Schenk het vervolgens in de ijsmachine en zet de machine op granitastand. Als je van kaneel houdt, kun je er een snufje bij doen.

Het kan zijn dat je deze stand meerdere malen aan moet zetten voordat de granita een licht ijzige structuur heeft gekregen. Dit hoor je ook als je erdoor roert; het moet niet heel hard worden.

Als je geen ijsmachine hebt, kun je het amandel-suikerwater ook in een lage ijsbak doen die je in de vriezer zet. Na ongeveer een uur haal je het eruit, schraap je het met een vork los en zet je het weer terug.

Herhaal dit elke tien minuten. Schraap voordat je de granita serveert het mengsel nog even los met een vork, zet kort terug in de vriezer en serveer dan in een mooi glas.’

Geniet van meer Siciliaanse recepten in

The Lemon Kitchen Sicilië | Jadis Schreuder | ISBN 9789024594696 | € 21,99 | uitgeverij Luitingh-Sijthoff | bestel The Lemon Kitchen Sicilië bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Wil je graag een gesigneerd exemplaar? Dat kun je via deze link direct bij Jadis bestellen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *