Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Ciao tutti test: de lekkerste pastasaus uit een potje

Natuurlijk gaat er niets boven verse pastasaus. Maar als je een keer geen tijd hebt om urenlang een pan ragù alla bolognese te laten sudderen of niet alle ingrediënten in huis hebt voor verse pesto, dan is een goed gevulde voorraadkast een fijn alternatief voor een bezorgpizza, een omelet of een tosti.

In dit artikel deelden we al wat er eigenlijk altijd in je voorraadkast zou moeten staan om in een handomdraai een Italiaanse maaltijd te maken. Ook handig in tijden van quarantaine, want zo kun je een paar dagen lekker eten zonder boodschappen te moeten doen.

De afgelopen weken hebben we een aantal soorten pastasaus in een potje getest. Niet de potjes die je in de supermarkt vindt, maar pastasauzen die de concurrentie met zelfgemaakte saus wel aandurven, uit de collectie van een aantal webshops vol Italiaanse delicatessen.

In dit artikel tippen we de lekkerste potjes pastasaus die we proefden, van onder andere Fratelli Burgio, Brandt & Levie en Bonverre. Deel gerust ook jouw tips onder aan dit artikel of stuur ons een e-mail met proeftips.

Oltre alla Bolognese – bolognesesaus van Bonverre

We beginnen met een klassieke ragù alla bolognese, zoals je hem zou eten in een osteria in Bologna, maar dan voor thuis. De bolognesesaus van Bonverre wordt gemaakt naar recept van chef-kok Daniele Bendanti, van Ristorante Oltre in Bologna.

foto: Bonverre

De ingrediënten zijn puur: Italiaanse tomaten, rund- en varkensvlees uit Italië, ui, wortel, bleekselderij, extra vergine olijfolie, wijn, peper, zout, kruiden en een beetje citroenzuur om het goed te kunnen bewaren (in je voorraadkast is dit prachtige glazen weckpotje – dat je erna kunt hergebruiken – lang te bewaren).

Je hoeft er zelf alleen nog maar tagliatelle bij te koken en wat Parmezaanse kaas te raspen en je waant je binnen een kwartier even heerlijk in Bologna!

Ook proeven? Oltre alla Bolognese van Bonverre is verkrijgbaar bij Casabase.nl. Niet goedkoop, maar minder duur dan twee bezorgpizza’s en veel en veel lekkerder!

Nog meer buonissimi pastasauzen van Bonverre

Naast Oltre alla Bolognesesaus heeft Bonverre nog meer lekkere kant-en-klaarsauzen in de collectie. Van de hand van chef-kok Marco Pelizzari van Cappuccino Resort in de Franciacorta-streek is de Stracotto di Polpo, een heerlijke pastasaus met inktvis, kappertjes en olive taggiasche. Heerlijk door de pasta maar ook buonissimo op een bruschetta!

De beroemde chef-kok Igles Corelli (die ook is verbonden aan de Gambero Rosso Academy) zorgt dat je thuis kunt smullen van zijn ragù di selvaggina, met onder meer wild zwijn, hert, eend en kippenlevertjes.

De Siciliaanse smaken van Fratelli Burgio

Sinds 1978 kun je bij de bottega van de Fratelli Burgio in Syracuse terecht voor de lekkerste olijven, zongedroogde tomaten en andere lekkernijen. Inmiddels is het winkeltje omgedoopt tot La Salumeria en kun je er ook terecht voor heerlijke panini en een glas wijn.

Voor Siciliaanse smaken thuis maken de Burgio-broers heerlijke pastasauzen, van een eenvoudige tomatensaus tot tomatensaus met tonijn, van vegan ragù tot arrabbiata.

foto: Fratelli Burgio

Naast deze sauzen maken de Fratelli Burgio ook andere lekkernijen: caponata, geroosterde paprika’s, artisjokken, aubergines, ansjovis, makreel, olijven, pesto van wilde venkel…

Onze favoriet van de fratelli is de pistachepesto, gemaakt van Siciliaanse pistachenootjes en extra vergine olijfolie.

Zorg dat je altijd een paar pakken gedroogde pasta en een mooie collectie potjes van de Fratelli Burgio in je voorraadkast hebt, zodat je in een handomdraai een lekkere pasta op tafel zet. Ook ideaal voor onverwachte eters!

De producten van Fratelli Burgio zijn onder meer verkrijgbaar in de webshop van Chiara’s Food en bij Casabase.nl.

Pastasaus met venkelworst van Brandt & Levie

Niet uit een potje maar uit blik komt de biologische pastasaus met verse venkelworst van Brandt & Levie. De saus is gemaakt naar Italiaans ragù-recept, met huisgemaakte soffritto (ui, wortel en bleekselderij), verse venkelworst en een scheutje rode wijn.

Lekker lang houdbaar, al staat het blikje je elke keer als je de voorraadkast opent verleidelijk aan te kijken. Het komt dicht in de buurt van zelfgemaakte ragù en zeker als je net als wij dol bent op venkelworst, is dit met verse of gedroogde pasta een perfecte maaltijd voor als je laat thuis komt.

foto’s: Brandt & Levie

Via deze link vind je alle verkooppunten van Brandt & Levie. Naast de pastasaus zijn overigens ook de verse worstjes aan te raden voor als je wél zelf ragù wil maken.

Natuurlijke pastasauzen van Food Fellows

Van een van onze volgers op Instagram kregen we de tip de pastasauzen van Food Fellows eens te proeven. Er zijn drie verschillende varianten: tomatensaus, pastasaus en pastasaus met knoflook, te koop bij Dirk, DekaMarkt en Hoogvliet.

We hebben ze alle drie geproefd en alle drie zijn ze even lekker en vooral natuurlijk van smaak. Dat zie je ook terug in de ingrediënten: de sauzen bevatten weinig zout, suiker en vet, met in elke pot saus minimaal negentig procent verse groenten en veel vitamines.

Ideaal voor een snelle pasta maar ook als basis voor een pastasaus waar je zelf nog allerlei lekkere ingrediënten aan toevoegt.

foto: Food Fellows

Italiaanse pastasaus van Maida

Bij Vico Food Box bestelden we onder meer de crema di zucca en friarielli sottolio van Maida. Deze potjes zullen vanaf nu niet meer in onze voorraadkast ontbreken; allebei heerlijk voor een snelle pasta (al dan niet met (venkel)worstjes), de een lekker romig en zoet, de ander ietwat bitterder maar precies zoals we aten in Napels.

Cacio e pepe van Amerigo Salse

Het lijkt heel makkelijk om zelf cacio e pepe te maken, maar de verhouding tussen de kaas en water wil toch nog wel eens voor een teleurstelling zorgen.

We bestellen dit dan ook het liefst in een Romeins restaurant, maar deze versie van Amerigo Salse mag er ook zijn. De saus bestaat puur uit pecorino en peper, zonder conserveermiddelen, en hoeft alleen maar op laag vuur verwarmd te worden voordat je hem door al dente gekookte pasta roert. Nog een snuf verse peper erover en je kunt aan tafel.

Amerigo Salse heeft overigens meer kant-en-klare pastasauzen die doen denken aan de borden pasta die je in een osteria krijgt voorgeschoteld, van ragù bolognese tot amatriciana, van puttanesca tot tomatensaus met funghi porcini. Je koopt ze bij Casabase.nl.

Verschillende soorten tomatensaus

Handig om altijd in huis te hebben voor een snelle pastasaus is een eenvoudige tomatensaus, die je op smaak kunt brengen met verse of gedroogde kruiden of spek en kunt serveren met mozzarella of burrata.

Wij hebben altijd wel wat blikjes polpa en flesjes passata van Mutti op voorraad, maar wil je nét iets specialers serveren zorg dan ook dat je deze passata di pomodoro giallo (van gele cherrytomaatjes) van Agromonte in huis hebt.

Finishing touch voor pasta met kant-en-klare saus

Wil je je kant-en-klare pastasaus nog nét iets lekkerder maken? Fruit dan eerst een uitje of een teentje knoflook aan voordat je de saus in de pan verwarmt.

Natuurlijk kun je ook verse of gedroogde kruiden toevoegen. Wil je een iets romiger saus, roer er dan een dot ricotta door.

Voor een eigen finishing touch garneer je je bord pasta met een bolletje mozzarella of burrata, vers geraspte Parmezaanse kaas, gedroogde olijven en/of blaadjes basilicum.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Ik ben maar een eenvoudige Italië ganger (50jaar lang) en als ik dan thuis een pasta wil eten wordt het vaak di checco met ragu di carne van star originale uit italia verkrijgbaar bij Jumbo, dan proef ik Italië,niks culinair maar mijn gevoel is dan Italiaans..net zo als ik jullie blog lees.perfecto Grazie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *