Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Een tuin vol lekkers – lezen, tuinieren, koken en lekker eten

Een prachtig boek om de lente – en elk ander seizoen – mee te vieren. is Een tuin vol lekkers van Felicita Sala, een kookboek, een minigids om te tuinieren en een prentenboek in één.

Felicita studeerde filosofie, maar uiteindelijk maakte ze van haar grootste hobby – tekenen – haar beroep, met prachtige boeken als resultaat.

Ze woont in Rome, samen met haar man Gianluca (die ook illustrator is) en hun dochtertje Rosa. Vanuit de Eeuwige Stad deelt ze haar kleurrijke illustraties, die je stuk voor stuk zou kunnen inlijsten, gelardeerd met eenvoudige maar overheerlijke recepten.

Een huis en een tuin vol lekkers

Eerder verscheen Een huis vol lekkers, waar Felicita in 2021 een Vlag en Wimpel voor kreeg. In 2020 werd ze in Italië uitgeroepen tot Illustrator van het Jaar.

In haar nieuwe boek Een tuin vol lekkers deelt Felicita gemakkelijk te kweken groenten en fruit, zowel op balkons en daken als in tuintjes. Elke maand heeft bovendien een eigen recept met groente en fruit van het seizoen.

Quiche met asperges

In april maakt Felicita een heerlijke quiche met asperges, waarvan we het recept graag met jullie delen.

Ingrediënten: 10 groene asperges, de steeltjes geschild en in plakjes gesneden | 3 lente-uitjes, fijngesneden | 200 gram gruyère of cheddar, geraspt | 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt | 3 eieren | 125 gram boter, in blokjes gesneden | 250 gram gedeeltelijk voltarwemeel | 250 gram room | 80 ml ijskoud water | een halve theelepel zout | peper | nootmuskaat

Voor het deeg meng je het meel, de boter en het zout in een kom en wrijf je alles met je vingers tot korrels. Voeg het water toe en kneed het deeg kort tot een bol. Dek het deeg af en laat een halfuurtje in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Houd de aspergepunten opzij voor de versiering. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aspergeplakjes erin tot ze zacht zijn. Kluts de eieren, de room, een snufje nootmuskaat, peper en zout met een vork. Voeg de lente-uitjes, de aspergeplakjes en de gruyère of cheddar toe.

Rol het deeg uit tot een cirkel die net iets groter is dan je taartvorm. Strooi een beetje bloem in de vorm en leg het deeg erin. Druk het deeg mooi aan, prik er met je vork gaatjes in en giet het mengsel erin.

Versier met de aspergepunten en bestrooi met Parmezaanse kaas. Zet de quiche vijfenveertig minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.

Nog meer lekkers uit de tuin

Laat je betoveren door de prachtige illustraties van Felicita en maak elke maand een lekker tuinrecept, met naast de aspergequiche onder meer erwtensoep met munt en basilicum, pannenkoeken met peer en ricotta, pompoentaart, kroketjes met aardappel en kabeljauw en bloedsinaasappelcake met olijfolie.

Een tuin vol lekkers | Felicita Sala | vertaald door Caroline Van Godtsenhoven | ISBN 9789002274633 | € 16,99 | uitgeverij Davidsfonds Infodok | bestel Een tuin vol lekkers bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Marijke de Zoeten

    Goede morgen,
    Iedere keer geniet ik van jullie mail Diverse recepten heb ik al gebruikt en ik ga vast wat plekken bezoeken die jullie beschrijven.
    Maar, omdat ik in Frankrijk woon, zou ik ook zo graag dergelijke info krijgen over Frankrijk en/of Spanje en Portugal.
    Weten jullie of er collega-organisaties zijn voor die landen?
    Of geen idee?
    Succes en plezier verder met Ciao tutti!
    Vriendelijke groet,
    Marijke de Zoeten

  2. Grazie Marijke!
    Voor zover ik weet is er niets vergelijkbaars voor de landen die je noemt, al zijn er wel blogs voor bijvoorbeeld Barcelona (Barcelona Tips) en Alicante (Alicante Like a Local). Voor af en toe een mooi Frans verhaal is er Bonjour Frankrijk (al wordt deze website volgens mij nog maar zeer sporadisch voorzien van nieuwe verhalen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *