Zoet, zoeter, zoetst, dat is het kookboek La Vita è Dolce van Letitia Clark, vol met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden: koekjes, cakes, desserts en taarten voor elke gelegenheid.
Van amaretti tot tiramisù: alle klassieke Italiaanse dolci komen aan bod. Wat denk je bijvoorbeeld van panna cotta met espressokaramel, van gevulde perziken met amandelcrumble of van echte gelato in de lekkerste smaken?
Of van crostata met vijgen en rode wijn, van sorbet met perzik & basilicum of van yoghurttaart met citrus & Campari? Wij mogen alvast het recept voor citroencake met amandel, ricotta en olijfolie delen, als voorproefje van La Vita è Dolce.
Door deze veelzijdige recepten, sfeervolle foto’s van het Italiaanse dorpsleven en illustraties die je meteen aan de muur wil hangen, neemt Letitia je even mee naar het zonnige, zoete Italië. Dolcissimo!
De zoete siroop van nostalgie
Letitia Clark, die eerder het kookboek Bitterzoete honing maakte, zorgt met La Vita è Dolce voor een heerlijk zoete toevoeging aan je kookboekencollectie. Je wil álles maken, alles proeven en vooral net zo opgaan in la dolce vita als zij.
Letitia: ‘Zoete dingen maken ons gelukkig. Toetjes zijn emotie: doordrenkt van de zoete siroop van nostalgie, geurend naar dierbare jeugdherinneringen en opgediend met een zachte toef vrolijke eigenzinnigheid.
De recepten zijn een eclectische mix van mijn ervaring, verbeelding en traditionele Italiaanse recepten waarover ik heb gelezen of die ik van anderen heb geleerd te maken, of die ik ter plaatse heb mogen proeven.
Dit boek is beslist niet bedoeld als compleet overzicht van Italiaanse desserts en gebak, maar weerspiegelt mijn persoonlijke smaak, nieuwsgierigheid en passie, en ook mijn persoonlijke voorkeur voor snelheid, gemak en gekonfijte kersen.
Belangrijker nog: deze recepten reflecteren mijn eigen behoefte om met plezier in de keuken te staan en eenvoudige dingen te bereiden waarmee ik anderen blij maak. Het valt niet te ontkennen dat elke dag oneindig veel mooier wordt als we weten dat ergens, veilig opgeborgen in een kast, trommel of bakje, een paar heerlijke zelfgebakken koekjes of andere lekkernijen op ons liggen te wachten.’
Citroentulband met amandel, ricotta & olijfolie
We mogen het recept van Letitia’s citroentulband met jullie delen. Letitia: ‘Dit is een creatie gebaseerd op een van mijn favoriete Engelse cakeklassiekers: de heilige lemon drizzle cake, een cake met een druipende laag citroensiroop en/of -glazuur. Net als die Engelse variant is deze cake vochtig, citrusachtig, leuk om te maken en heerlijk om te eten. Anders dan bij het traditionele recept komt hier helemaal geen boter bij kijken.
Deze cake is eindeloos aan te passen, een perfect bouwblok waaraan je van alles kunt toevoegen, voor elke gelegenheid die zich maar voordoet. Je kunt het glazuur ook weglaten, waardoor je een heerlijke, eenvoudige en iets steviger cake overhoudt die ook bij het ontbijt niet misstaat, of gewoon bij een kop koffie.
Ben je juist dol op vochtige cakes, voeg dan in elk geval de siroop toe en kies zelf of je ook het glazuur nog wilt gebruiken als topping.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor de citroentulband (voor acht tot tien personen): gesmolten boter, voor het invetten | 250 gram ricotta | 200 milliliter olijfolie | 100 gram gemalen amandelen (of amandelmeel) | 150 gram doppio zero of gewone bloem | 2 theelepels bakpoeder | 200 gram suiker | flinke snuf zeezout | 4 eieren | geraspte schil van drie kleine of twee grote biologische citroenen én het sap voor de siroop | 70 gram suiker
Hoe maak je de citroentulband?
Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht of 180 °C elektrisch. Vet met een kwastje een tulbandvorm van 23 centimeter doorsnee in met gesmolten boter (je kunt ook een taartblik gebruiken).
Doe alle cake-ingrediënten in een blender en laat draaien tot je een glad beslag hebt. Als je geen blender hebt, neem je een ballongarde en een kom en begin je met de ricotta en dan de olijfolie.
Klop tot je zeker weet dat er geen klontjes meer in de ricotta zitten voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Schenk het beslag in de tulbandvorm en strijk het gelijkmatig uit.
Bak de cake tot hij gerezen en goudbruin is; dit duurt veertig tot vijfenveertig minuten. Controleer met een prikker of hij gaar is.
Laat de cake afkoelen terwijl je de siroop maakt. Smelt hiervoor de suiker met het citroensap in een steelpan en laat in enkele minuten zachtjes inkoken tot een siroop.
Schenk de siroop over de cake en laat volledig afkoelen voor je de cake op een taartplateau stort. Je kunt ook gaatjes in de cake prikken voordat je de siroop erover giet om deze sneller te laten absorberen.
Maak tot slot het glazuur om de cake voor het serveren mee te besprenkelen. Hiervoor heb je 250 gram poedersuiker en 30-40 milliliter (twee tot drie eetlepels) citroensap nodig.
Deze hoeveelheid levert een vrij stijf glazuur op, dat slechts heel geleidelijk naar beneden druipt en dik, wit en opaak blijft, en dat eerder een dikke, afgetekende laag vormt dan een glansje.
Doe de poedersuiker in een kom. Voeg 30 milliliter (twee eetlepels) van het citroensap toe en klop goed; voeg meer sap toe afhankelijk van de gewenste consistentie.
Wil je een dunner, doorzichtig glazuur dat meer in de cake trekt, voeg dan nog een theelepel citroensap toe en ga door met sap toevoegen om het zo vloeibaar te maken als je maar wil. Dit zal meer een soort algehele glans opleveren dan een afgetekend glazuur. Je kunt hier nog allerlei gradaties in aanbrengen: er zijn echt vijftig tinten glazuur.’
Alle dolcissimi recepten vind je in
La Vita è Dolce | Letitia Clark | met foto’s van Charlotte Bland | vertaald door Renate Hagenouw | ISBN 9789023016908 | € 29,99 | Uitgeverij Becht | bestel La Vita è Dolce bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com