Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie uit het kookboek Comfort van Ottolenghi

Na de succesvolle orecchiette alla puttanesca uit Ottolenghi’s kookboek Flavour serveren we vandaag orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie uit zijn nieuwe kookboek Comfort.

Comfort food van Ottolenghi

Na Simpel en Flavour is dit dé nieuwe kookboekhit van Ottolenghi, met honderd heerlijke gerechten. Stuk voor stuk comfort food: gerechten die je doen denken aan je lievelingseten als kind, die je herinneren aan een mooi moment of een bijzondere plek of je simpelweg voeden na een zware dag.

Klassieke geroosterde kip met orzo, een vegetarische venkel-courgettelasagne of Kaiserschmarrn met pruimencompote: van voorgerecht tot dessert biedt Comfort een verzameling supersmakelijke en troostrijke recepten.

Orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie

Als voorproefje delen we het recept voor orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie. Ottolenghi: ‘Dit is een geweldig pastagerecht voor als je niet veel ingrediënten in voorraad hebt. Net als cacio e pepe is het zo’n gerecht dat veel meer is dan de som der delen. Andere noten werken ook goed; walnoten of amandelen zijn bijzonder lekker.’

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor vier personen): 105 milliliter extra vergine olijfolie | 20 gram salieblaadjes | 2 grote uien, gepeld en in dunne plakjes gesneden (320 gram) | 250 gram orecchiette (of soortgelijke pasta als casarecce of conchigliette) | 1,5 eetlepel citroensap | 50 gram grof gehakte hazelnoten | zout en versgemalen zwarte peper

Hoe maak je Ottolenghi’s orecchiette?

Doe de olijfolie in een grote hapjespan (waar je ook een deksel van hebt) en zet die op middelhoog vuur. Voeg zodra de olie heet is de salieblaadjes toe en bak ze al roerend ongeveer vier minuten, tot ze donkergroen en knapperig zijn. Houd twee eetlepels van de salie-olie apart en doe de salieblaadjes in een schaaltje.

Zet de hapjespan met de rest van de salie-olie terug op middelhoog vuur. Voeg zodra de olie weer goed heet is, de uien toe en fruit ze gedurende vijfentwintig minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn. Blijf goed roeren zodat ze niet aanbakken.

Doe dan ook de pasta in de pan, voeg 700 milliliter water, een flinke theelepel zout en een beetje zwarte peper toe. Roer alles goed door elkaar.

Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat twintig minuten zachtjes koken, tot al het vocht is opgenomen en de pasta al dente is. Besprenkel met het citroensap en strooi er nog wat peper over. Doe het deksel er dan weer op en zet apart.

Zet een kleine koekenpan met de twee eetlepels apart gehouden salie-olie op laag tot middelhoog vuur, voeg de grof gehakte hazelnoten toe en bak ze goudbruin.

Schep de hazelnoten met de olie over de pasta. Strooi er voor het serveren ook de knapperig gebakken salieblaadjes over. Buon appetito!

Meer lekkers vind je in

Comfort | Yotam Ottolenghi & Helen Goh | vertaald door Aniek Njiokiktjien | ISBN 9789059564169 | € 33,99 | Fontaine Uitgevers | bestel Comfort bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Saskia wat zijn het toch leuke artikelen op jouw blog. Zo houden we het heerlijke Italiëgevoel vast ook als wij niet met vakantie zijn. Verheug me altijd op jouw verhalen en tips.

    Warme groet,
    Tineke

  2. Grazie Tineke!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *