Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Bellini: een cocktail van prosecco en perzik

Giuseppe Cipriani bedacht niet alleen de carpaccio, maar ook de wereldberoemde cocktail van prosecco en perzik: Bellini. Ook dit drankje noemde hij overigens, net als de carpaccio, naar een Venetiaanse schilder; Giovanni Bellini.

Bellini-Italië-perzik

Bellini werd geboren in een schildersfamilie en groeide als het ware op met een penseel in zijn hand. Giovanni begon als leerling in het atelier van zijn vader, Jacopo Bellini, die in een vrij strakke, icoonachtige stijl schilderde. Giovanni’s vader was echter niet zijn belangrijkste leermeester. Die rol was weggelegd voor Andrea Mantegna, die getrouwd was met de zus van Bellini. Van hem leerde Bellini pas echt wat je met een penseel allemaal kan uitdrukken en vastleggen.

De latere werken van Bellini wijken dan ook duidelijk af van zijn eerdere doeken, waarin veel meer de hand van zijn vader te zien is. Deze breuk doet zich echter niet alleen voor in Bellini’s eigen werk; ook de Venetiaanse schilderkunst in het algemeen maakt in deze periode een snelle, belangrijke ontwikkeling door.

Giovanni Bellini wordt door kunsthistorici daarom ook wel beschouwd als de grondlegger van de Venetiaanse schilderkunst. Zijn werken zijn een definitieve breuk met de gestileerde, bijna tekeningachtige stijl van de vroege renaissance. Bellini wordt vooral bewonderd omdat hij als een van de eerste schilders in die tijd door heel subtiel kleurgebruik de Venetiaanse atmosfeer trefzeker kon vastleggen op het doek. Het licht vervaagt de contouren, de overgangen van licht naar donker zijn zeer subtiel – daardoor komen de doeken als het ware tot leven en waan je je echt even midden in Venetië.

Bellini heeft deze kunst gelukkig weten over te dragen. Hij was de leermeester van onder anderen Giorgione en Titiaan, die zijn kunst een echt Venetiaanse atmosfeer te scheppen nog verder wisten te verfijnen. Bellini had in zijn tijd al een grote schare fervente ‘supporters’ – en dat is eigenlijk altijd zo gebleven.

Zo moest Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, direct aan een schilderij van Bellini denken toen hij voor het eerst een cocktail van prosecco en perziken brouwde. De kleur van het drankje was volgens Cipriani precies hetzelfde als de kleur van de pij van een heilige op een van Bellini’s schilderijen.

Jacopo-Bellini-heilige

Als eerbetoon aan zijn stadgenoot besloot Cipriani het drankje dan ook zijn naam te geven, en sindsdien is de Bellini niet meer weg te denken van de Venetiaanse terrasjes.

Mocht je in Venetië zijn, dan kun je natuurlijk een Bellini gaan drinken bij Harry’s Bar, de geboorteplaats van dit zomerse drankje. De nazaten van Cipriani mixen nog steeds prosecco met rijpe perziken volgens het recept van Giuseppe, maar eerlijk is eerlijk: je betaalt een fortuin voor een relatief simpel drankje en als je niet van plan bent je hele maandsalaris uit te geven, word je na een drankje al snel naar buiten gekeken.

Hoewel Harry’s Bar volgens velen behoort tot de plekken die je tijdens je bezoek aan Venetië even gezien moet hebben, geniet ik meer van mijn perzik-proseccococktail op een onbekend, anoniem terrasje in een van de achterafstraatjes.

Bovendien is het een heerlijk drankje om thuis te maken, gewoon voor jezelf of als aperitiefje voor een Italiaans etentje. Aangezien je alleen perziken en prosecco nodig hebt, kan het bijna niet mislukken.

Bellini-prosecco-perzik

Voor 2 glazen heb je een rijpe, liefst witte (wilde) perzik nodig en 250 ml koude prosecco. Schil de perzik, pureer het vruchtvlees en haal de perzikpuree voor een zeer fijn resultaat nog even door een zeef. Giet de puree dan in hoge glazen, schenk de prosecco erbij en roer deze er voorzichtig door. Laat even bezinken en serveer de glazen dan direct. Garneer eventueel nog met een schijfje perzik. Salute!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. Prima verhaal; goede achtergrondinfo. En ook belangrijk: weer een leuk recept geleerd.
    Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *