Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Carpaccio – van een Venetiaanse schilder tot een voorgerecht

Bij het woord carpaccio denk je waarschijnlijk allereerst aan het Italiaanse voorgerecht van plakjes zeer dungesneden ossenhaas met een sausje van tabasco, mayonaise en witte peper.

Wat echter bijna niemand weet, is dat dit gerecht niet alleen in Venetië is bedacht, maar dat het zijn naam dankt aan een Venetiaanse schilder, Vittore Carpaccio geheten.

Cipriani’s carpaccio

Het gerecht carpaccio werd in 1950 voor het eerst geserveerd. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, wilde voor een van zijn vaste gasten, gravin Amalia Nani Mocenigo, graag wat bijzonders maken. Ze leed aan bloedarmoede en moest van de huisarts rauw rood vlees eten. Cipriani besloot haar te verrassen en maakte zijn allereerste carpaccio.

Hij noemde dit gerecht zoals gezegd naar de schilder Vittore Carpaccio, aangezien de rode kleur van de ossenhaas Cipriani deed denken aan de helderrode kleur die de schilder vaak gebruikte. Hij had een paar dagen eerder veel werk van Carpaccio gezien in een museum in de buurt, dat een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk hield. Door een samenloop van omstandigheden is de schilder daarom nu beroemder vanwege de associatie met het gerecht dan vanwege zijn, overigens prachtige, schilderijen.

Harry’s Bar, die nu gerund wordt door de zoon van Giuseppe, heeft nog steeds carpaccio op de kaart staan, maar wees gewaarschuwd als je daar van wil gaan genieten: je moet er bijna honderd euro voor betalen…

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *