Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Abbazia di Monte Oliveto Maggiore – een Benedictijner abdij met een kloostergang vol kleurrijke fresco’s

Midden in de bossen ten zuidoosten van Siena, omringd door niets meer dan duizend tinten groen, ligt de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, een Benedictijner abdij met een kloostergang vol kleurrijke fresco’s.

De abdij werd in 1319 gesticht door drie rijke edellieden uit Siena, die hun luxe leventje vaarwel zeiden om zich in alle eenzaamheid terug te kunnen trekken in de heuvels ten zuiden van de stad en volgens de regels van de heilige Benedictus te leven.

Bernardo Tolomei, Patrizio Patrizi en Ambrogio Piccolomini kozen dit deel van de Crete Senesi als hun nieuwe thuis, vanwege de rust die hier heerst. Ze hadden genoeg van hun rijkdom en alle verplichtingen die daarbij kwamen kijken en besloten om voortaan als kluizenaars te leven.

Het is ruim zevenhonderd jaar later nog altijd een inspirerende plek. Er gaat een enorme rust uit van dit bakstenen gebouw in het groen. Zodra je je auto hebt geparkeerd, voel je als het ware dat hemel en aarde hier samenkomen.

In de loop der tijd is er een spectaculair bouwwerk verrezen, dat zijn gelijke niet kent. Het vroegere poortgebouw, een grote toren met kantelen, geeft je direct het gevoel in de middeleeuwen te zijn beland. Nu vormt het de entree, maar ooit was dit het centrale punt van een enorme stenen omwalling, die het hele complex omsloot.

Ora et labora

De kerk van de abdij werd in de achttiende eeuw flink uitgebreid. Alleen de campanile, de klokkentoren, en het portaal dateren uit de begintijd van de abdij. Sta niet vreemd te kijken als je hier nog monniken hoort zingen. De abdij is nog altijd het thuis van een aantal monniken, die hier bidden en werken – ora et labora – volgens de regels zoals Benedictus die ooit opstelde.

Kleurrijke fresco’s over het leven van Benedictus

Het hoogtepunt van je bezoek aan de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore ligt rechts van de kerk. Hier stap je een unieke wereld binnen. De kloostergang van de abdij omvat namelijk zesendertig kleurrijke fresco’s, die het verhaal vertellen van Benedictus, de heilige die de Benedictijner orde oprichtte.

De oudste negen taferelen (nummer 21 tot en met 29) zijn geschilderd door Luca Signorelli, die in 1497 en 1498 aan deze kleurrijke kunstwerkjes werkte. Hij voltooide zijn opdracht niet, omdat hij werd gevraagd om de Cappella Brizio in de Duomo van Orvieto van fresco’s te voorzien.

Giovanni Antonio Bazzi, beter bekend onder zijn bijnaam Il Sodoma, nam het begin zestiende eeuw van hem over en zorgde ervoor dat de andere muren van het klooster ook met fresco’s werden bedekt. Het resultaat is een unieke kloostergang. Kijk maar mee naar onderstaande foto’s van de fresco’s en een aantal details:

Prachtig is ook de bibliotheek van de abdij, met kasten vol boeken en manuscripten. Onze handen jeuken om hier eens een hele middag te kunnen bladeren, maar helaas kan dat niet.

Wél kun je vanaf de trap aan het einde van dit boekenparadijs de apotheek van de abdij zien. Ook kun je een kijkje in de refter, de eetzaal van de monniken, nemen, die nog altijd in gebruik is. Bezoek zeker ook het kleine museum, dat verrassend mooie kunstwerken herbergt.

Voor een bijzonder souvenir daal je nog even af naar de wijnkelder van de abdij, waar je kunt proeven van de likeur en de wijn die de monniken zelf maken. De kruidenlikeur is onze favoriet!

Praktische informatie Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Meer informatie vind je op de website van de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore. De abdij is dagelijks geopend van 9.15 tot 12.00 uur en van 15.15 tot 17.00 uur. In de zomer blijven de deuren geopend tot 18.00 uur. Je kunt de abdij, de kloostergang en de wijnkelder gratis bezoeken, maar een donatie voor het onderhoud van de abdij is altijd welkom.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *