Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De pracht en praal van het Palazzo Reale in Turijn

In het centrum van Turijn schittert het Piazza Castello, het kloppend hart van de stad, met rondom prachtige zuilengangen. Aan het plein vind je het Palazzo Reale, dat in 1646 werd gebouwd in opdracht van Christina van Frankrijk.

Het paleis moest het oudere bisschoppelijke paleis vervangen. Je ziet nog altijd de originele façade, gemaakt door Carlo Morello, die een van de bekendste bewoners van het palazzo, koning Vittorio Emanuele II, vaak zal hebben aanschouwd.

palazzo-reale-piazza-castello-turijn-1 palazzo-reale-piazza-castello-turijn-2 palazzo-reale-piazza-castello-turijn-3 palazzo-reale-piazza-castello-turijn-4 palazzo-reale-piazza-castello-turijn-6

Binnen in het palazzo, dat tot 1865 het thuis van de Savoia’s was, wordt je blik allereerst getrokken door de monumentale trappartij, maar wat volgt is nog veel mooier: koninklijke kamers vol met prachtige fresco’s, kristallen kroonluchters, schitterend porselein uit het Verre Oosten, prachtig ingelegde vloeren, plafondhoge spiegels, kleurrijke tapijten en gobelins, goud-smeedwerk, authentieke meubels, koninklijke portretten en sprekende (plafond)schilderingen.

Slenter door de troonzaal, de eetzaal, de balzaal (die maar liefst tweeduizend mensen kan omarmen) en de staatsiezalen. Ook de moeite waard zijn de kleine apotheek en de Scala dei Forbici, die is ontworpen door architect Filippo Juvarra. We laten je alvast even binnenkijken in dit prachtige palazzo:

palazzo-reale-museum-turijn-1 palazzo-reale-museum-turijn-2 palazzo-reale-museum-turijn-3 palazzo-reale-museum-turijn-4 palazzo-reale-museum-turijn-5 palazzo-reale-museum-turijn-6 palazzo-reale-museum-turijn-7 palazzo-reale-museum-turijn-8 palazzo-reale-museum-turijn-9

Galleria Sabauda

In de Manica Nuova (‘nieuwe vleugel’) van het Palazzo Reale huist de Galleria Sabauda, een van de grootste kunstgaleries van Italië. De galerie werd in 1832 opgericht door Carlo Alberto, om onderdak te bieden aan een deel van de kunstcollectie van de Savoia’s.

Er schitteren meesterwerken van verschillende Nederlandse en Vlaamse meesters, onder wie Jan van Eyck, Anton van Dyck, Gerard Dou, Jan Brueghel de Oude, Hans Memling, Rogier van der Weyden, Rembrandt, Rubens en Caspar van Wittel.

Ook Italiaanse kunstenaars zijn goed vertegenwoordigd met werken van de Piemontese schilder Gaudenzio Ferrari, van Andrea Mantegna, van Paolo Veronese, van Bronzino, van Bellotto (een van de meest getalenteerde leerlingen van Canaletto), van Artemisia Gentileschi, van Fra Angelico, van de gebroeders Pollaiolo, van Filippino Lippi, van Tintoretto, van Guercino en zelfs van Botticelli.

De ingang van de Galleria Sabauda ligt aan de Via XX Settembre 86. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.30 uur (de kassa sluit om 18.00 uur).

palazzo-reale-galleria-subauda-turijn-1

Biblioteca Reale

Een van de grootste schatten van de Biblioteca Reale, de Koninklijke Bibliotheek, is het beroemde zelfportret van Leonardo da Vinci (1516). Ook vind je hier Da Vinci’s beroemde studie van vogels in vlucht, uit 1505. De bibliotheek werd opgericht in 1832 en omvat 185.000 boeken, 4300 manuscripten, 2000 tekeningen en schetsen.

Wil je de bibliotheek bezoeken? De ingang ligt aan Piazza Castello 191. De Biblioteca Reale is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.15 uur tot 18.45 uur. Op donderdag en vrijdag sluit de bibliotheek tussen 13.45 en 14.00 uur even de deuren; op zaterdag gaat de bibliotheek om 13.45 uur dicht.

palazzo-reale-bibliotheek-turijn-1

Armeria & Cavallerizza Reale

In de Armeria Reale vertellen het zwaard van Napoleon, het uniform van Vittorio Emanuele II, harnassen, wapens (ook een flinke oosterse wapencollectie) van een heldhaftig verleden. Het Complesso della Cavallerizza Reale omvat de voormalige koninklijke stallen en ruiterkwartier, met muntgebouw en kantoren.

Via een gangenstelsel is het complex verbonden met het paleis, zodat de koninklijke familie overal kon komen zonder naar buiten te hoeven. Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, maar sommige hofjes worden nog steeds bewoond.

palazzo-reale-armeria-museum-turijn-1

Nog veel meer tips voor Turijn

Met ruim driehonderdvijftig pagina’s vol tips, verhalen, foto’s en fijne adresjes is onze Special onmisbaar bij een bezoek aan Turijn. Buon viaggio!

ciao-tutti-special-turijn-reisgids

Bestel de Special over Turijn

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Geprobeerd la collina dei conigli voor de zomer volgend jaar te reserveren maar alle weken VOL.
    Hoe kom ik te weten wanneer wij er wel kunnen komen , een week van begin mei tot half september?

  2. Ciao,
    je kunt ze het beste even mailen. Wij tippen mooie plekken om te zien, te overnachten etc. maar beheren geen boekingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *