Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lingotto – Fiat, kunst en heel veel lekkers

Turijn is niet alleen de stad van de palazzi van de Savoia’s, maar ook de stad van Fiat. De Fabbrica Italiana Automobili Torino draagt de naam van de stad trots in haar merknaam en de erfenis van Fiat is op tal van plekken nog te zien.

De mooiste plek waar Fiat nog voortleeft is in het Lingotto, de voormalige Fiat-fabriek even buiten het historisch centrum, ontworpen door architect Matté Trucco.

Waar ooit de auto’s werden geproduceerd en getest, kun je nu winkelen, kunst en films kijken, wandelen en zelfs slapen. Op het dak wandel je over het vroegere testcircuit – een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van een bezoek aan Turijn!

Lingotto-Turijn (8)

Lingotto – terug in de tijd

Lingotto werd in 1922 geopend, nadat er zeven jaar was gebouwd aan de grootste autofabriek die de wereld ooit had gekend. In 1927 moest Fiat die titel afstaan aan de Ford-fabriek in Detroit, maar vier jaar lang mocht Turijn zich de eigenaar van het grootste autocomplex noemen.

Bijzonder was bijvoorbeeld de lopende band, die maar liefst over vijf verdiepingen voortliep. Hoe hoger je kwam, hoe completer de auto’s waren. Eenmaal op het dak waren de auto’s klaar voor de daar aangelegde testbaan, waar op een lengte van vijfhonderd meter een serieuze testrit werd gemaakt. Daarna reden de auto’s over een spiraalvormige hellingbaan naar beneden, klaar voor de verkoop.

De laatste Fiat op het tescircuit

In 1982 reed de laatste Fiat over het testcircuit. De lopende band stopte, de fabriek stroomde leeg. Gelukkig werd het gebouw niet met de grond gelijk gemaakt. De beroemde Italiaanse architect Renzo Piano kreeg de opdracht om het gebouw een nieuwe functie te geven. Ruim zeven jaar werkte hij aan de verbouwing.

Lingotto-Turijn (2)Lingotto-Turijn (1) Lingotto-Turijn (6)Lingotto-Turijn (4)

Vanaf het dak kijk je onder meer op het voormalige hoofdkantoor van Fiat, meteen naast de voormalige fabriek staat. Tot oktober 2014 werd Fiat vanuit hier op de weg gehouden. Inmiddels is het hoofdkantoor verhuisd naar Amsterdam en Londen.

Lingotto-Turijn (5)

Matisse & Mini’s

Op het dak kwam onder meer een bolvormige conferentieruimte en de Pinacoteca Agnelli, met schitterende werken uit de collectie van de familie Agnelli, een van de Fiat-families. Het gaat om een kleine collectie maar wel om grote namen, zoals Matisse, Picasso en Renoir.

Lingotto-Turijn (9)

De testbaan ligt er ook nog altijd. Je kunt de Fiats bijna voorbij zien zoeven. Als je voor vertrek naar Turijn The Italian Job kijkt, krijg je vast een voorproefje – al rijden er in deze film Mini’s in plaats van Fiats over het dak.

Een rondje lopen over het dak kan meestal wel, maar wil je zeker zijn van een wandeling over het voormalige testcircuit, boek dan een nachtje in het NH Lingotto Hotel. Dan kun je ’s ochtends een fijn rondje hardlopen…

De eerste Eataly – heel veel lekkers

Stap na je bezoek aan Lingotto ook even binnen bij Eataly, de lekkerste ‘supermarkt’ die we ooit hebben gezien (Via Nizza 230, tegenover Lingotto). In 2007 opende deze eerste vestiging van Eataly haar deuren in de voormalige Carpano-fabriek.

Op ruim elfduizend vierkante meter vind je talloze soorten kaas, vleeswaren, pasta, koffie, olijfolie, brood, (kook)boeken en culinaire cadeaus. Je kunt hier niet alleen shoppen maar ook proeven – van lekkere antipasti tot een hele maaltijd, van een snelle espresso tot een glas wijn.

Eataly-Turijn Eataly-Turijn-3foto’s: Museotorino.it

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Maurice Simoens

    Ik vindt en vindt Fiat altijd ergens in.mijn leven,daarom kocht ik mijn eerste Fiat 124 waarvan er nog veel kwamen,de sport 124,141,142,panda,punto en nu mijn huidige mooie wagen de Fiat tipo stationwagen,na mijn 500x,ik volg alles op voet en veel interesse alles wat is en gebeurd,ik Rijn.nu al 55 jaar met plezier Fiat en ondervindt de vooruitgang,alleen als ik de verhalen hoor krijg ik langs dat Fiat bepaalde klasse als de.punto en.kleine wagens zou stoppen,mijn.droom is om.ooit eens uitgenodigd te worden in Turijn en.de Juventus Turijn mijn favorite ploeg te zien,ik hoop dat deze droom werkelijkheid wordt,Ciao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *